T/945/222.

Kapcsolódó módosító javaslat

Dr. Szili Katalin asszony,

az Országgyűlés elnöke részére

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94. §-ának (1) bekezdése és 102. §-ának (2) bekezdése alapján - a T/945/97. és T/945/98. számon beterjesztett módosító javaslatokhoz
kapcsolódva - az adókról, járulékokról és egyéb költségvetési befizetésekről szóló törvények módosításáról rendelkező T/945. számú törvényjavaslathoz (a továbbiakban: törvényjavaslat) a következő

kapcsolódó módosító javaslatot

terjesztjük elő:

1. A törvényjavaslat 23. §-ában az Szja tv. 74. §-ának (2) bekezdése a következők szerint módosul:

"(2) Mentes az adó alól a termőföld-bérbeadásból származó bevétel, ha a termőföld haszonbérbeadása alapjául szolgáló, határozott időre kötött megállapodás (szerződés) alapján a haszonbérlet időtartama az [10] 5 évet (az adómentesség feltételéül szabott időtartam) eléri."

2. A törvényjavaslat 23. §-ában az Szja tv. 74. §-ának (3) bekezdése a következők szerint módosul:

"(3) A magánszemély köteles a (2) bekezdés szerinti mentesség alapján korábban meg nem fizetett adót késedelmi pótlékkal növelt összegben a szerződés megszűnése éve kötelezettségeként megállapítani, bevallani és megfizetni, ha a mentesség alapjául szolgáló [megállapodás] szerződés az adómentesség feltételéül szabott időtartamon belül bármely okból (ide nem értve a szerződő feleken kívül álló okot, valamint a haszonbérleti szerződés azonnali hatályú felmondását) megszűnik."

3. A törvényjavaslat 220. §-ának (1) bekezdésében az Art. 96/A. §-ának (8) bekezdése a következők szerint módosul:

"(8) Ha az adómentesség feltételéül szabott időtartamra kötött haszonbérleti szerződés ezen időtartam lejárta előtt adófizetési kötelezettséget keletkeztető módon megszűnik, az adót a magánszemély a (4) bekezdésben meghatározott szabályok szerint állapítja meg, vallja be és fizeti meg."

4. A törvényjavaslat 296. §-ának (12) bekezdése a következők szerint módosul:

"(12) Ha termőföld haszonbérbeadására vonatkozó szerződést 2002. december 31-éig megkötötték, akkor a [magánszemély - választása szerint - jogosult határozatlan időre kötött szerződés esetében a 2003. június 30-áig a szerződés alapján megszerzett jövedelem, határozott időre kötött szerződés esetében a 2004. június 30-áig a szerződés alapján megszerzett jövedelem tekintetében az Szja tv. 74. §-ának (2)-(3) bekezdése 2002. december 31-én hatályos rendelkezéseit alkalmazni]

a) határozatlan időre kötött szerződés jogosultja az e szerződés alapján 2003. évben,

b) határozott időre kötött szerződés jogosultja az e szerződés alapján 2003. és 2004. évben

megszerzett jövedelmének adózása tekintetében választhatja a 2002. december 31-én hatályos törvényi előírások alkalmazását. A magánszemély e választását az e törvény hatályba lépését követő első kifizetést megelőzően - amennyiben jövedelme kifizetőtől származik - a kifizetőnek bejelenti, és azt később nem változtathatja meg."

INDOKOLÁS

A kapcsolódó módosító javaslat pontosítja azon esetek körét, amikor a bérbeadónak fel nem róható ok miatt szűnik meg a haszonbérleti szerződés az adómentesség feltételéül szabott időtartamon (5 éven) belül. Ilyenkor - a szerződés megszűnésének ellenére - a feltételes adómentesség alapján meg nem fizetett adót nem kell utólag megfizetni. A kapcsolódó módosító javaslat egyben pontosítja a már megkötött szerződésekre vonatkozó átmeneti szabályt.

Budapest, 2002. Október 24.

Dr. Veres János
MSZP