T/945/225.

Kapcsolódó módosító javaslat

Dr. Szili Katalin asszony,

az Országgyűlés elnöke részére

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94. §-ának (1) bekezdése és 102. §-ának (2) bekezdése alapján - a T/945/188. számon beterjesztett módosító javaslathoz kapcsolódva - az adókról, járulékokról és egyéb költségvetési befizetésekről szóló törvények módosításáról rendelkező T/945. számú törvényjavaslathoz (a továbbiakban: törvényjavaslat) a következő

kapcsolódó módosító javaslatot

terjesztjük elő:

1. A törvényjavaslat 47. §-a (1) bekezdésében a Tao 22/B. §-ának (5) bekezdése a következők szerint módosul:

"(5) A Kormány - a (4) bekezdésben meghatározottak helyett - akkor is engedélyezi a fejlesztési adókedvezmény igénybevételét, ha a fejlesztési program megvalósítása legalább 100 millió forint értékű, kizárólag önálló környezetvédelmi beruházás, vagy [legalább 3 milliárd forint értékű], szélessávú [Internet] internet-szolgáltatást szolgáló beruházás üzembe helyezését és üzemeltetését eredményezi, feltéve, hogy a beruházás új létesítmény létrehozatalát, meglévő létesítmény bővítését vagy az előállított termék, a termelési eljárás alapvető változását eredményezi. Önálló környezetvédelmi beruházás az a beruházás, amely kizárólag a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 1. §-a (2) bekezdésének a)-c) pontja szerinti célt szolgál."

2. A törvényjavaslat 47. §-a (1) bekezdésében a Tao 22/B. §-ának (8) bekezdése a következők szerint módosul:

"(8) A kormányrendelet - törvénnyel kihirdetett nemzetközi szerződésben vállalt kötelezettségre tekintettel - az abban meghatározott érzékeny ágazatok[ra] esetében a (4)-(7) bekezdésben foglaltakon túlmenő feltételeket állapít meg[.], vagy rendelkezik az adókedvezmény igénybevételének tilalmáról."

3. A törvényjavaslat 47. §-a (1) bekezdésében a Tao 22/B. §-ának (9) bekezdése a következők szerint módosul:

"(9) Ha az adózó nem teljesíti az engedélyben meghatározott bármely feltételt, de teljesíti a (4)-(6) bekezdésben meghatározott feltételeket, akkor - a (3) bekezdésben foglaltak szerint - a kormányrendeletben meghatározott legalacsonyabb arány szerinti összegnek megfelelően veheti igénybe az adókedvezményt. Ha az adózó a (4)-(6) bekezdésben meghatározott feltételeket sem teljesíti, nem veheti igénybe az adókedvezményt, és a már igénybe vett adókedvezményt köteles késedelmi pótlékkal növelten, az önellenőrzésre vonatkozó rendelkezések megfelelő alkalmazásával visszafizetni. Nem kell e rendelkezéseket alkalmazni, ha a feltételek teljesítését elháríthatatlan külső ok akadályozta meg."

INDOKOLÁS

Az információs társadalom fejlődéséhez alapvető a szélessávú Internet-hálózat elterjedése, és ehhez indokolt alacsonyabb összegben meghatározni a beruházási értéket. Egyes érzékeny ágazatok (jellemzően, ahol túltermelés áll fenn) esetében a Közösségi szabályok tiltják a támogatás nyújtását, ezért a megfeleléshez a kormányrendeletnek erről is rendelkeznie kell. Másrészt az adókedvezmény igénybevételének korlátozása nem indokolt abban az esetben, ha a feltételeknek elháríthatatlan külső ok miatt nem tud a vállalkozás eleget tenni.

Budapest, 2002. Október 24.

Dr. Veres János
MSZP

Dr. Világosi Gábor
SZDSZ