T/945/231.

Kapcsolódó módosító javaslat

dr. Szili Katalin asszony

az Országgyűlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

Az adókról, járulékokról és egyéb költségvetési befizetésekről szóló törvények módosításáról szóló T/945. számú törvényjavaslathoz T/945/93., 121., 190. számon beterjesztett módosító javaslatokhoz - a Házszabály 94. §. (1) bekezdése és a 102. § (1) bekezdése alapján - az alábbi

kapcsolódó módosító javaslatot

terjesztem elő:

A T/945. számú törvényjavaslat. 153. §-a a következők szerint módosuljon:

"153. § Az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény (a továbbiakban: Itv.) 12. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép továbbá a következő (6) bekezdéssel egészül ki:

"(6) Abban az esetben, ha az általános mértékű öröklési vagy ajándékozási illeték alá eső vagyontárgyak között termőföld is van, akkor a termőföld után egyébként fizetendő illeték megállapítása során az általános mérték alá tartozó összes vagyont kedvezmény nélkül terhelő illetékből olyan arányt kell figyelembe venni, mint amilyen arányt az általános mértékű illeték alá tartozó összes vagyon értékében a termőföld értéke képez. ""

I n d o k o l á s

A T/945/87. számon benyújtott módosító javaslathoz kapcsolódva ezen indítvány a 153. §-t fenntartja, emellett a sávosan progresszív öröklési- és ajándékozási illeték bevezetésére tekintettel megállapítja a termőföldre vonatkozó kedvezmény alapjául szolgáló ún. egyébként járó illeték számításának módját, amely az illeték törvény más rendelkezéseihez hasonlóan arányosítással történik.

Budapest, 2002. Október 24.

Dr. Veres János
MSZP

Dr. Világosi Gábor
SZDSZ