T/945/236.

Kapcsolódó módosító javaslat

Dr. Szili Katalin asszony,

az Országgyűlés elnöke részére

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94. §-ának (1) bekezdése és 102. §-ának (2) bekezdése alapján - a T/945/160. számon beterjesztett módosító javaslathoz kapcsolódva - az adókról, járulékokról és egyéb költségvetési befizetésekről szóló törvények módosításáról rendelkező T/945. számú törvényjavaslathoz (a továbbiakban: törvényjavaslat) a következő

kapcsolódó módosító javaslatot

terjesztjük elő:

A törvényjavaslat 9. §-ában az Szja tv. 36/A. §-ának (3) bekezdése a következők szerint módosul:

"(3) A pedagógus, az oktató, a hallgató, valamint az a magánszemély, akinek gyermeke nappali rendszerű iskolai oktatásban vesz részt, az összevont adóalap adóját csökkentheti az adóévben általa számítógép, számítástechnikai eszköz megszerzésére (vásárlására, bérletére, lízingelésére) fordított összeggel, ha a megszerzés a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium vagy az Oktatási Minisztérium által kiírt pályázat keretében történik. Az adókedvezmény alapját és összegét a vételárat, a bérleti díjat, illetve a lízingdíjat tartalmazó, a magánszemély nevére kiállított számla bizonyítja."

INDOKOLÁS

A számítógép, a számítástechnikai eszköz beszerzéséhez kapcsolódó kedvezményt nem indokolt kizárólag a bérletre és a lízingre szűkíteni, ezért a kapcsolódó módosító javaslat a kedvezményt kiterjeszti a számítógép vásárlására is. A kedvezménynek a pályázat útján történő megszerzéshez kapcsolását indokolttá teszi, hogy ez elősegíti az ágazati informatikai programok megvalósulását, másrészt a beszerzési források korlátozásával megakadályozza az igénybe vételével kapcsolatos esetleges visszaéléseket.

Budapest, 2002. Október 24.

Dr. Szabó Zoltán
MSZP

Szabados Tamás
SZDSZ

Gulyás József
MSZP

Dr. Veres János
MSZP