Az Országgyűlés
Kulturális és sajtó bizottsága

H/956.

Bizottsági önálló indítvány

Dr. Szili Katalin asszonynak,

az Országgyűlés elnökének

H e l y b e n

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 87. §. (2) bekezdése alapján a Kulturális és sajtó bizottság az alábbi országgyűlési határozati javaslatot terjeszti elő:

ORSZÁGGYŰLÉSI HATÁROZATI JAVASLAT
a Magyar Távirati Iroda Részvénytársaság 1998. évi tevékenységéről
szóló jelentés elfogadásához

Budapest, 2002. szeptember 23.

Dr. Pető Iván
elnök


Az Országgyűlés
......./2002. ( ) OGY határozata
a Magyar Távirati Iroda Részvénytársaság 1998. évi tevékenységéről szóló jelentés elfogadásához

Az Országgyűlés a nemzeti hírügynökségről szóló 1996. évi CXXVII. törvény 9. §-a alapján a Magyar Távirati Iroda Részvénytársaság 1998. évi tevékenységéről szóló jelentést tudomásul veszi, és az abban foglalt mérleg és eredmény-kimutatást jóváhagyja.

I n d o k o l á s

A nemzeti hírügynökségről szóló 1996. évi CXXVII. törvény 9. §-ának előírása szerint a Magyar Távirati Iroda Részvénytársaság 1999. május 31-én benyújtotta az Országgyűlésnek az 1998. évi tevékenységéről készített jelentést, amely tartalmazza az elnöki beszámolót, az üzleti beszámolót, az éves pénzügyi beszámolót és annak mellékleteit, a könyvvizsgálói jelentést, valamint - a törvényi előírásnak megfelelően - a Felügyelő Bizottság jelentését saját tevékenységéről és a Társaság 1998. évi gazdálkodásáról. A jelentéshez csatlakozik az Állami Számvevőszék jelentése, a Magyar Távirati Iroda Részvénytársaság 1998. évi tevékenységének pénzügyi-gazdasági ellenőrzéséről.

Az 1998-as év volt az első teljes év a Részvénytársaság fennállása óta, s összességében megállapítható, hogy a Társaság gazdálkodásában sikeres évet zárt. Saját tevékenységéből származó bevétele az összes bevétel 55 %-a, amelyben jelentős arányt képvisel a hírszolgáltatásból származó bevétel. Mérsékelte kintlévőségeit, és tudatosan takarékos gazdálkodást folytatott.

A beszámoló összegzi azokat a feltételeket, amelyek meghatározták az 1998-as év kedvező eredményeit, s egyúttal jelzi, hogy hasonló növekedési ütem a következő esztendőre nem prognosztizálható.

Mindezeket figyelembe véve javasolja a bizottság az Országgyűlésnek a Magyar Távirati Iroda Rt. 1998. évi jelentésének tudomásul vételét.