Az Országgyűlés
Kulturális és sajtó bizottsága

H/975.

Bizottsági önálló indítvány

Dr. Szili Katalin asszonynak,

az Országgyűlés elnökének

H e l y b e n

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 87. §. (2) bekezdése alapján a Kulturális és sajtó bizottság az alábbi országgyűlési határozati javaslatot terjeszti elő:

ORSZÁGGYŰLÉSI HATÁROZATI JAVASLAT
a Magyar Távirati Iroda Részvénytársaság 2001. évi tevékenységéről

szóló beszámolójáról

Budapest, 2002. szeptember 24.

Dr. Pető Iván
elnök


Az Országgyűlés
......./2002. ( ) OGY határozata
a Magyar Távirati Iroda Részvénytársaság 2001. évi tevékenységéről
szóló beszámolójáról

  1. Az Országgyűlés a nemzeti hírügynökségről szóló 1996. évi CXXVII. törvény 9. §-a alapján a Magyar Távirati Iroda Részvénytársaság 2001. évi tevékenységéről szóló beszámolót - az ahhoz pótlólag benyújtott kiegészítéssel együtt - tudomásul veszi, és az abban foglalt módosított mérleg és eredmény-kimutatást jóváhagyja.
  2. Az Országgyűlés hozzájárul a 2001. évi módosított eredmény - 192.581 eFt - eredmény-tartalékba való helyezéséhez.
  3. Az Országgyűlés tulajdonosként hozzájárul az MTI Fotó Kft. végelszámolásával kapcsolatban elengedett tagi kölcsön eredménytartalék terhére való elszámolásához 53.000 eFt összegben.
  4. Az Országgyűlés megállapítja, hogy a Magyar Távirati Iroda Részvénytársaságra vonatkozó hatékonyabb tulajdonosi joggyakorlás és irányítás, ellenőrzés, valamint működtetés, továbbá a közszolgálati feladatok és azok ellátásához az állami támogatás egyértelműbb és pontosabb meghatározása érdekében indokolt a nemzeti hírügynökségről szóló 1996. évi CXXVII. törvény és az MTI Rt. létrehozásáról szóló 70/1997. (VII. 15.) OGY határozat (az MTI Rt. Alapító Okirata) áttekintése és a teljes körűen összehangolt szabályozás kialakítása.

I n d o k o l á s

A nemzeti hírügynökségről szóló 1996. évi CXXVII. törvény 9. §-ának előírása szerint a Magyar Távirati Iroda Részvénytársaság benyújtotta az Országgyűlésnek a 2001. évi tevékenységéről készített beszámolót, amely tartalmazza az elnöki jelentést, az üzleti jelentést, a kiegészítő mellékleteit, a könyvvizsgálói jelentést, a Felügyelő Bizottság jelentését saját tevékenységéről és a Társaság 2001. évi gazdálkodásáról, valamint a Magyar Távirati Iroda Részvénytársaság 2002. évi üzleti tervét. A törvényi előírásnak megfelelően az Állami Számvevőszék is benyújtotta jelentését.

A Magyar Távirati Iroda Rt. eleget tett a hírügynökségi törvényben megfogalmazott feladatainak, hitelesen tájékoztatta a hazai és nemzetközi közvéleményt, kiegyensúlyozott és eredményes gazdálkodást folytatott.

A Beszámoló 3.808.505 eFt mérleg főösszeggel, 3.395.343 eFt saját tőkével és 139.581 eFt mérleg szerinti eredménnyel (nyereség) mutatta be az MTI Rt. vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetét.

Az Állami Számvevőszéknek a pénzügyi-gazdasági tevékenység ellenőrzéséről szóló jelentése javasolta, hogy az MTI - az Országgyűlésnek, mint tulajdonosnak a jóváhagyását követően - vezesse át a mérlegén és eredmény-kimutatásán az MTI Fotó Kft. vagyonrendezéséhez biztosított pénzügyi intézkedést az adózott eredmény terhére. Az MTI Rt. - elfogadva az Állami Számvevőszék javaslatát - pótlólag kiegészítést nyújtott be a 2001. évi beszámolójához, amelyben módosította a 2001. évi mérleg és eredmény-kimutatását. A módosítással a mérleg szerinti eredmény 192.581 eFt-ra változott, a mérleg főösszege és a saját tőke megegyezik a beszámoló eredeti adataival.

Az Állami Számvevőszék ismét megállapított hiányosságokat a külső és belső szabályozásban, illetve a szabályok végrehajtásában. Legfontosabb következtetésük az volt, hogy a részvénytársaság hatékonyabb tulajdonosi irányítása, ellenőrzése és működési folyamata átfogó tulajdonosi felülvizsgálatot és teljes körűen összehangolt szabályozást igényel.

Mindezeket figyelembe véve javasolja a bizottság az Országgyűlésnek a Magyar Távirati Iroda Rt. 2001. évi beszámolójának tudomásul vételét, a módosított mérleg és eredmény-kimutatás jóváhagyását, és kezdeményezi a jogi szabályozás áttekintését.