MINISZTERELNÖKI HIVATAL

MINISZTER

K/978/1.

Dr. Veres János képviselő úr részére,

Magyar Országgyűlés

Budapest

Tisztelt Képviselő Úr!

A hozzám intézett és a Házszabály 91. § (2) bekezdésében foglaltak alapján írásbeli választ igénylő, "Van-e a Miniszterelnöki Hivatal birtokában a Postabank 1998. évi konszolidációjáról szóló jelentés?" című kérdésére - a felvetések sorrendjében - az alábbi tájékoztatást adom:

1. Végzett-e valamely kormányzati szerv ellenőrzést a Postabank konszolidációjának témájában?

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, mint a Kormányzat ellenőrző szervezete kifejezetten a Postabank Rt. konszolidációjára szorítkozó vizsgálatot nem végzett.

A Hivatal az elmúlt négy évben a Postabank Rt.-vel összefüggésben az alábbi vizsgálatokat folytatta le:

1) A Postabank Rt. és a Magyar Fejlesztési Bank Rt. helyzetének, valamint az önkormányzatokat megillető gázközmű-vagyon rendezése érdekében szükséges állami intézkedésekről szóló 1155/1998. (XII.9.) Korm. határozat 8. pontja alapján a KEHI 1999. I. félévében vizsgálatot folytatott a Postabank Rt.-nél és az MFB Rt.-nél feltárt veszteségek keletkezetésével kapcsolatos felelősség tárgyában. A "Szigorúan titkos" minősítésű Összefoglaló ellenőrzési jelentés 1999. június 30-án került megküldésre a Miniszterelnökhöz.

2) A Postabank Rt. és a Magyar Fejlesztési Bank Rt. helyzetének, valamint az önkormányzatokat megillető gázközmű-vagyon rendezésének érdekében szükséges állami intézkedésekről szóló 1155/1998. (XII.9.) Korm. határozat 9. pontja alapján a KEHI 1999. II. félévétől kezdve - a féléves munkaterveiben előírt módon - folyamatosan vizsgálta a Postabank Rt.-nél, a REORG-Apport Rt.nél és a Postabank Workout Kft.-nél az állami pénzeszközök felhasználását.

A vizsgálatról készült "Szigorúan titkos" minősítésű Összefoglaló ellenőrzési jelentés tervezete 2000. december 20-án került kiküldésre észrevételezés céljából a vizsgált szervek részére.

2. Rendelkezésre áll-e a MEH-ben vagy a KEHI-ben ezen ellenőrzés írásos anyaga?

Az előző pontban felsorolt ellenőrzések alapján készült összefoglaló ellenőrzési jelentések egy-egy eredeti példánya a KEHI irattárában fellelhető.

- 2 -

3. Megismerhető-e számomra az eddig elvégzett ellenőrzések jegyzőkönyve?

A vonatkozó jogszabályok (az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló 1990. évi LV. törvény 8. §-a, és az államtitokról és szolgálati titokról szóló 1995. évi LXV. tv.) rendelkezései alapján a Képviselő Úrnak lehetősége van a KEHI-nél lévő összefoglaló ellenőrzési jelentések megtekintésére. Tekintettel azonban arra, hogy ezek a jelentések "Szigorúan titkos" minősítésűek, ezért annak a megismerésére kizárólag a minősítés alapjául szolgáló eredeti adat birtokosának engedélye alapján van lehetőség.

4. Történt-e bármilyen intézkedés az ellenőrzések tapasztalatai alapján?

Az 1999. első felében végrehajtott KEHI ellenőrzés megállapításai alapján a KEHI 1999. július 8-án büntető feljelentést tett jogosulatlan gazdasági előny megszerzése, számviteli fegyelem megsértése, gazdasági társaság vezető tisztségviselőjének visszaélése, alaptőke, vagy törzstőke csorbítása, tőkebefektetési csalás, hűtlen kezelés, hanyag kezelés vétségek, illetve bűncselekmények alapos gyanúja miatt a Postabank Rt. volt elnök-vezérigazgatója és a Postabank Rt. Felügyelő Bizottságának tagjai ellen. A büntetőeljárás jelenleg nyomozati szakban van.

Kérem tájékoztatásom szíves elfogadását.

Budapest, 2002. október 9.

Tisztelettel:

( dr. Kiss Elemér )