AZ ORSZÁGGYŰLÉS MENTELMI, ÖSSZEFÉRHETETLENSÉGI ÉS
MANDÁTUMVIZSGÁLÓ BIZOTTSÁGA

H/985.

Országgyűlési határozati javaslat

Az Országgyűlés
.../2002.( ) OGY
h a t á r o z a t i javaslata
dr. Nagy Gábor Tamás mentelmi ügyében

A Magyar Köztársaság Országgyűlése dr. Nagy Gábor Tamás országgyűlési képviselő mentelmi jogát a Budai Központi Kerületi Bíróság 17. B. I.1503/2002/2. számú megkeresésével érintett ügyben nem függeszti fel.

INDOKOLÁS

A Mentelmi bizottság az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló 1990. évi LV. törvény 5. § (5) bekezdése, valamint a Házszabály 130. § (5) bekezdés b. pontja és a 87. § (3) bekezdése alapján a fenti - indokolással ellátott - határozati javaslatot nyújtja be az Országgyűlésnek.

A Budai Központi Kerületi Bíróság a 17. B. I.1503/2002/2. számú megkeresésében kérte az Országgyűlés döntését dr. Nagy Gábor Tamás országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztése tárgyában, mivel ellene Erdélyi Gábor a Budavári Labirintus Kft ügyvezető igazgatója becsületsértés vétsége miatt tett feljelentést.

A feljelentés szerint: dr. Nagy Gábor Tamás I. kerületi polgármester egy önkormányzati interpellációra adott válaszában a Budavári Labirintus Kft tevékenységével kapcsolatosan "...vitatható vagy önkényes jogértelmezéseket és valótlan állításokat" tett. Ezek közül kiemeli, illetve különösen sérelmezi, hogy a polgármester azt válaszolta: A Budavári Labirintus vezetője a felelősséget akarja áthárítani ¾ a meglévő bizonyítékok ellenére ¾ a már régen használaton kívüli Várbarlangra. A rendezvények (diszkó és techno partik) megtartását mindig gondosan titokban tartották.

A Mentelmi bizottság az ügyet a 2002. szeptember 24-i ülésén tárgyalta. Az ülésen megjelent képviselő úr előadta, hogy az interpellációra adott válasza nem tartalmazott becsületsértő kijelentéseket. A Budavári Labirintus Kft felhagyott közművelődési, kulturális tevékenységével, ehelyett diszkó és techno partikat tartott, amelyek zavarták a környéken lakók nyugalmát.

Mentelmi jogával kapcsolatosan úgy nyilatkozott, hogy az elbírálást a bizottságra, illetve az Országgyűlésre bízza.

A Mentelmi bizottság hatáskör hiányában nem jogosult állást foglalni a büntetőjogi felelősség kérdésében, ugyanakkor az eljárás tárgyául szolgáló feljelentésben nem talált olyan, a becsületet sértő tartalmú kifejezéseket, amelyekkel az érintett képviselő túllépte volna a véleménynyilvánítás szabadságának alkotmányos korlátait.

Mindezek alapján a Mentelmi bizottság egyhangú szavazattal azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy

dr. Nagy Gábor Tamás országgyűlési képviselő mentelmi jogát
az adott ügyben ne függessze fel.

A bizottság előadója: dr. Géczi József Alajos

Budapest, 2002. szeptember 24.

Dr. Géczi József Alajos
elnök