H/988.

Magyar Országgyűlés
Emberi jogi, kisebbségi és
vallásügyi bizottság

Bizottsági önálló indítvány!

Az Országgyűlés
...../2002. ( ) OGY
határozata

Az adatvédelmi biztos beszámolójának elfogadásáról

Az Országgyűlés az adatvédelmi biztos tevékenységéről szóló beszámolót elfogadja.

Indokolás:

Az adatvédelmi biztos tevékenységének tapasztalatairól az állampolgári jogok országgyűlési biztosáról szóló 1993. évi LIX. törvény 27. § (1) bekezdése alapján évente beszámol az Országgyűlésnek.

A bizottság egyhangúlag megállapította, hogy a beszámoló megfelel az Alkotmány 32/B. §. (6) bekezdésében, valamint az említett törvényben meghatározott kötelezettségeknek. A bizottság örömmel vette tudomásul, hogy a beszámoló az ombudsman választások ellenére a törvényben meghatározott határidőre elkészült. A beszámoló maximálisan áthidalja azt a nehézséget, hogy a tárgyévben három adatvédelmi biztos tevékenykedett (két adatvédelmi biztos és az adatvédelmi biztos jogkörét ideiglenesen gyakorló általános biztos), illetve, hogy az Előterjesztő mindössze három hétig gyakorolhatta jogkörét. A beszámoló pontosan és korrektül jelzi minden esetben, hogy az adott üggyel kapcsolatban melyik biztos álláspontját tartalmazza, a jogfelfogásukban megnyilvánuló esetleges különbségek kihangsúlyozása nélkül.

A benyújtott beszámoló és a bizottsági vita tanúsága szerint az adatvédelmi biztosok magas színvonalon eleget tettek feladatuknak, és minden bizottsághoz külön is képesek szólni a speciális szakterületeikre vonatkozóan. A törvényhozás szempontjából különösen jelentős, hogy az adatvédelmi biztosi országgyűlési ajánlások is megvitatásra kerüljenek az érintett bizottságokban.

A beszámoló és a bizottságok széleskörű érdeklődése is azt bizonyítja, hogy az adatvédelmi biztos intézménye a többszöri sikertelen választás és a tisztség közel félévi betöltetlensége ellenére megszilárdult, jól beépült a magyar jogrendszerbe és közgondolkodásba. Az információs szabadság-törvény 1992. évi elfogadása óta az információs szabadságjogok intézményesültek Magyarországon.

Az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottsága a 2002. szeptember 25-i ülésén a beszámolót egyhangúlag elfogadta és úgy határozott, hogy a Házszabály 114. § (2) bekezdése alapján az általános vitára szóló ajánlásban foglaltakra tekintettel, az Országgyűlésnek elfogadásra ajánlja.

Budapest, 2002. szeptember 25.

Szászfalvi László
a bizottság elnöke

Magyar Országgyűlés
Emberi jogi, kisebbségi és
vallásügyi bizottság

Országgyűlési határozat kezdeményezése

(Benyújtó levél)

Dr. Szili Katalin asszonynak,

az Országgyűlési elnökének

HELYBEN

Tisztelt Elnök Asszony!

Az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottsága - a Házszabály 85. § (2) bekezdése c) pontja és a 87. § (2) bekezdése alapján Az adatvédelmi biztos tevékenységéről szóló beszámolóhoz országgyűlési határozati javaslatot nyújt be.

Indokolás:

A bizottság feltétlenül fontosnak tartja, hogy az adatvédelmi biztos 2001. évi tevékenységéről szóló beszámolója 2002. októberében a Plenáris ülésen megtárgyalásra és elfogadásra kerüljön.

A beszámoló maximálisan eleget tesz az Alkotmány 32/B. § (6) bekezdésében és az országgyűlési biztosokról szóló 1993. évi LIX. törvény 27. § (1) bekezdésében meghatározott kötelezettségeknek, és az Obtv.-ben meghatározott határidőben, a tárgyévet követő I. negyedév végén benyújtásra került.

Budapest, 2002. szeptember 25.

Szászfalvi László
a bizottság elnöke