H/989.

Magyar Országgyűlés
Emberi jogi, kisebbségi és
vallásügyi bizottság

Bizottsági önálló indítvány!

Az Országgyűlés
...../2002. ( ) OGY
határozata

A nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosának tevékenységéről szóló beszámoló elfogadásáról

Az Országgyűlés a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosának tevékenységéről szóló beszámolót elfogadja.

Indokolás:

A nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa tevékenységének tapasztalatairól az állampolgári jogok országgyűlési biztosáról szóló 1993. évi LIX. törvény 27. § (1) bekezdése alapján évente beszámol az Országgyűlésnek.

A bizottság egyhangúlag megállapította, hogy a beszámoló megfelel az Alkotmány 32/B. §. (6) bekezdésében, valamint az említett törvényben meghatározott kötelezettségeknek. A bizottság örömmel vette tudomásul, hogy a beszámoló az ombudsman választások ellenére a törvényben meghatározott határidőre elkészült. A beszámoló a korábbi évekhez hasonló terjedelemben és szerkezetben számol be a kisebbségi biztos tárgyévi tevékenységéről, kihasználva azt a "jogfolytonosságból" származó előnyt, hogy ismét ugyanazt a személyt választotta meg az Országgyűlés a tisztség betöltésére.

A benyújtott írásbeli beszámoló és a szóbeli kiegészítés, valamint a bizottsági vitában felmerült kérdésekre adott válaszok alapján egyértelműen megállapítható, hogy a kisebbségi biztos ismételten magas színvonalon eleget tett feladatának, és a bizottság megítélése szerint minden bizottsághoz külön is képes szólni a speciális szakterületekre vonatkozóan. A törvényhozás szempontjából különösen jelentős, hogy az országgyűlési biztos ajánlásai is megvitatásra kerüljenek az érintett bizottságokban, illetve, hogy az Országgyűlés, illetve a minisztériumok fokozottan vegyék figyelembe törvényelőkészítő tevékenységük során a kisebbségi ombudsmannak a jogalkotásra vonatkozó észrevételeit, illetve konkrét "normaszöveget" is tartalmazó tervezeteit.

Az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottsága a 2002. szeptember 25-i ülésén, az országos kisebbségi önkormányzatok elnökeinek részvételével kibővített ülésén a beszámolót elfogadta és egyhangúlag akként határozott, hogy a Házszabály 114. § (2) bekezdése alapján a bizottságnak az általános vitára szóló ajánlásában foglaltakra tekintettel, valamint a bizottsági meghallgatások alapján az Országgyűlésnek egyhangúlag elfogadásra ajánlja.

Budapest, 2002. szeptember 25.

Szászfalvi László
a bizottság elnöke

Magyar Országgyűlés
Emberi jogi, kisebbségi és
vallásügyi bizottság

Országgyűlési határozat kezdeményezése

(Benyújtó levél)

Dr. Szili Katalin asszonynak,

az Országgyűlési elnökének

HELYBEN

Tisztelt Elnök Asszony!

Az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottsága - a Házszabály 85. § (2) bekezdése c) pontja és a 87. § (2) bekezdése alapján A nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosának tevékenységéről szóló beszámolóhoz országgyűlési határozati javaslatot nyújt be.

Indokolás:

A bizottság feltétlenül fontosnak tartja, hogy a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosának 2001. évi tevékenységéről szóló beszámolója 2002. októberében a Plenáris ülésen megtárgyalásra és elfogadásra kerüljön.

A beszámoló maximálisan eleget tesz az Alkotmány 32/B. § (6) bekezdésében és az országgyűlési biztosokról szóló 1993. évi LIX. törvény 27. § (1) bekezdésében meghatározott kötelezettségeknek, és az Obtv.-ben meghatározott határidőben, a tárgyévet követő I. negyedév végén benyújtásra került.

Budapest, 2002. szeptember 25.

Szászfalvi László
a bizottság elnöke