T/990/28.

Az Országgyűlés

Rendészeti
bizottságának

Emberi jogi, kisebbségi és
vallásügyi bizottságának

a j á n l á s a

a bűnüldöző szervek nemzetközi együttműködéséről szóló T/990. számú törvényjavaslat

r é s z l e t e s

vitájához

Tisztelt Országgyűlés!

Az Országgyűlés Rendészeti bizottsága - első helyen kijelölt bizottságként, valamint az Emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottsága (továbbiakban: Emberi jogi bizottság) megvitatta a bűnüldöző szervek nemzetközi együttműködéséről szóló, T/990. számon beterjesztett törvényjavaslatot, továbbá az ahhoz benyújtott T/990/3-27. számú módosító javaslatokat.

A törvényjavaslat 44. §-ának elfogadásához az Alkotmány 40/A. §-ának (2) bekezdése alapján a jelenlévő képviselők kétharmadának igen szavazata szükséges.

Megjegyzés: A törvényjavaslat szövegéből elhagyni javasolt szöveget [  ] zárójel közé téve, az új szövegrészeket pedig aláhúzással jelöljük. Ha a módosító javaslatban ettől eltérő jelölési mód szerepel - az egységes elbírálás megkönnyítése érdekében - az ajánlásban a javaslatot ehhez a jelölési módhoz igazítottuk annak szó szerinti tartalmára figyelemmel.
Ahol az ajánlás a bizottságok állásfoglalásaként a "nem támogatja" megjegyzést használja, ott a módosító javaslat a jelenlévő képviselők egyharmadának támogatását megkapta.
Ahol az ajánlás a bizottság nevét nem tartalmazza, ott az adott bizottság a módosító javaslatról nem foglalt állást.

Amennyiben a módosító javaslat a törvényjavaslat §-ainak, illetve a §-ok bekezdéseinek számozására, vagy a pontok jelölésére is vonatkozik, a javaslat elfogadása esetén ezek értelemszerűen megváltoznak a törvényjavaslat minden érintett rendelkezésében, hivatkozásában, az erre történő külön utalás nélkül is.

A Házszabály 145. § (1) bekezdés b/ pontja szerinti, a módosító javaslatokra vonatkozó észrevételeket az ajánlás érintett pontjaihoz fűzött keretes megjegyzések tartalmazzák.

Módosításra irányuló törvényjavaslat esetén az ajánlás-tervezet akkor tartalmaz utalást a HSZ. 94. § (3) bekezdésére, ha a benyújtott módosító javaslat a módosítandó törvény törvényjavaslattal nem érintett §-ára vonatkozik, és ezért a módosító javaslat házszabályszerűségéről bizottsági döntés szükséges.
Az ajánlás abban az esetben tartalmazza a fenti joghelyre történő utalást, ha az első helyen kijelölt bizottság megállapítja, hogy a módosító javaslat ellentétes a HSZ. 94. § (3) bekezdésében foglaltakkal.

A módosító javaslatok közötti összefüggésekre akkor utalunk, ha ugyanazon képviselő által benyújtott módosító javaslatokról vagy több képviselő által közösen benyújtott módosító javaslatokról egyszerre célszerű dönteni.

    1. A Rendészeti bizottság - kapcsolódva Kontrát Károly és Kovács Zoltán képviselők T/990/18. sz. módosító javaslatához (az ajánlás 2. pontja) - a törvényjavaslat 1. §-ának a következő módosítását javasolja:
    2. "1. § E törvény célja, hogy - a felderítés hatékonyságának növelése érdekében - szabályozza a magyar bűnüldöző szerveknek a bűnmegelőzés és a bűnüldözés során külföldi hatóság[g]okkal folytatott együttműködését."

      Indokolás: Lásd a T/990/27. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - az Emberi jogi biz. támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője egyetért

    3. Kontrát Károly és Kovács Zoltán képviselők a törvényjavaslat 1. §-ának a következő módosítását javasolják:
    4. "1. § E törvény célja, hogy szabályozza a magyar bűnüldöző szerveknek a felderítés hatékonyságának növelése érdekében a bűnmegelőzés és a bűnüldözés [során] területén a külföldi hatóság[g]okkal folytatott együttműködését."

      Indokolás: Lásd a T/990/18. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Rendészeti biz. nem támogatja

      - az Emberi jogi biz. nem támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

    5. A Rendészeti bizottság - kapcsolódva Dr. Gál Zoltán, Németh Erika és Doszpot Péter képviselők T/990/3. sz. módosító javaslatához (az ajánlás 4. pontja) - a törvényjavaslat 2. § 1. pontjának a következő módosítását javasolja:
    6.  

      /2. § E törvény alkalmazásában:/

      "1. magyar bűnüldöző szerv: a Rendőrség, a Határőrség, a Vám- és Pénzügyőrség bűnmegelőzési és bűnüldözési feladatot ellátó szervei, [valamint] a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálata[;], valamint törvény alapján bűnmegelőzési és bűnüldözési feladatok végzésére feljogosított, nemzetközi együttműködésre is felhatalmazott más szerv."

      Indokolás: Lásd a T/990/24. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - az Emberi jogi biz. támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője egyetért

    7. Dr. Gál Zoltán, Németh Erika és Doszpot Péter képviselők a törvényjavaslat 2. § 1. pontjának a következő módosítását javasolják:
    8. /2. § E törvény alkalmazásában:/

      "1. magyar bűnüldöző szerv: a Rendőrség, a Határőrség, a Vám- és Pénzügyőrség bűnmegelőzési és bűnüldözési feladatot ellátó szervei, [valamint] a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálata[;]. Törvény bűnmegelőzési és bűnüldözési feladatok végzésére feljogosított más szervet is felhatalmazhat a nemzetközi bűnmegelőzési együttműködésben való részvételre."

      Indokolás: Lásd a T/990/3. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Rendészeti biz. nem támogatja

      - az Emberi jogi biz. nem támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője a Rendészeti biz. ülésén nem ért egyet, az Emberi jogi biz. ülésen egyetért

    9. A Rendészeti bizottság - kapcsolódva Kontrát Károly és Kovács Zoltán képviselők T/990/19. sz. módosító javaslatához (az ajánlás 6. pontja) - a törvényjavaslat 2. § 2. pontjának a következő módosítását javasolja:
    10. /2. § E törvény alkalmazásában:/

      "2. bűnüldözés: a bűnüldöző szerveknek a törvény célja megvalósulását szolgáló, az [büntetőeljárás] igazságügyi jogsegély körén kívül eső, nemzeti együttműködés keretében folytatott bűnfelderítő és bűnmegelőző tevékenysége;"

      Indokolás: Lásd a T/990/25. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - az Emberi jogi biz. támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője egyetért

    11. Kontrát Károly és Kovács Zoltán képviselők a törvényjavaslat 2. § 2. pontjának a következő módosítását javasolják:
    12. /2. § E törvény alkalmazásában:/

      "2. bűnüldözés: a bűnüldöző szerveknek [a büntetőeljárás körén kívül eső bűnfelderítő és bűnmegelőző] a törvény céljának megvalósulását szolgáló nemzetközi együttműködése amely megelőzi az igazságügyi jogsegély keretében végzett hatósági tevékenységet; "

      Indokolás: Lásd a T/990/19. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Rendészeti biz. támogatja,

      - az Emberi jogi biz. nem támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

    13. Kontrát Károly és Kovács Zoltán képviselők a törvényjavaslat 2. § 5. pontjának a következő módosítását javasolják:
    14. /2. § E törvény alkalmazásában:/

      "5. a bűnüldöző szervvel együttműködő személy: a hatósággal feladatainak teljesítése érdekében [a bűnüldöző szerv részére] titkosan együttműköd[és]ő [keretében információt szolgáltató] személy;"

      Indokolás: Lásd a T/990/19. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Rendészeti biz. nem támogatja

      - az Emberi jogi biz. nem támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

    15. Dr. Gál Zoltán és Doszpot Péter képviselők a törvényjavaslat 3. § (1) bekezdésének a következő módosítását javasolják:
    16. "3. § (1) E törvény - a (3) bekezdés kivételével - a 8. §-ban meghatározott együttműködési formákat szabályozó nemzetközi szerződés megléte esetén alkalmazható."

      Indokolás: Lásd a T/990/5. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Rendészeti biz. támogatja

      - az Emberi jogi biz. támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője egyetért

    17. A Rendészeti bizottság - kapcsolódva Dr. Gál Zoltán és Doszpot Péter képviselők T/990/6. sz. módosító javaslatához (az ajánlás 10. pontja) - a törvényjavaslat 4. § (1)-(2) és (4) bekezdésének a következő módosítását javasolja:
    18. "4. § (1) Az együttműködés iránti megkeresés nem teljesíthető és nem terjeszthető elő, ha az a magyar jog szabályaival ellentétes, illetve [csorbítja a Magyar Köztársaság felségjogait,] veszélyezteti a Magyar Köztársaság biztonságát, sérti közrendjét.

      (2) Ha e törvény másként nem rendelkezik, az együttműködés iránti megkeresés [- a politikai és katonai bűncselekmények kivételével -] a szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmények megelőzése és felderítése érdekében terjeszthető elő, illetve teljesíthető. A politikai és katonai bűncselekmények esetében együttműködés iránti megkeresés nem terjeszthető elő, illetve nem teljesíthető.

      (4) Ha az együttműködés iránti megkeresésnek helyt adnak, a külföldi személyek ki- és beutazásának, valamint a tárgyak átadásának és átvételének az útlevél-, az idegenrendészeti és a vámjogszabályok eltérő rendelkezései esetén is helye van."

      Indokolás: Lásd a T/990/26. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - az Emberi jogi biz. támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője egyetért

    19. Dr. Gál Zoltán és Doszpot Péter képviselők a törvényjavaslat 4. § (1)-(2), és (4) bekezdésének a következő módosítását javasolják:
    20. "4. § (1) Az együttműködés iránti megkeresés nem teljesíthető és nem terjeszthető elő, ha az a magyar jog szabályaival ellentétes, illetve [csorbítja a Magyar Köztársaság felségjogait,] veszélyezteti biztonságát, sérti közrendjét.

      (2) Ha e törvény másként nem rendelkezik, az együttműködés iránti megkeresés [- a politikai és katonai bűncselekmények kivételével -] a szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmények megelőzése és felderítése érdekében terjeszthető elő, illetve teljesíthető. A politikai és katonai bűncselekmények esetében együttműködés iránti megkeresés nem terjeszthető elő, illetve nem teljesíthető.

      (4) Ha az együttműködés iránti megkeresésnek helyt adnak, a külföldi személyek ki- és beutazásának, valamint a tárgyak átadásának és átvételének az útlevél-, az idegenrendészeti és a vámjogszabályok eltérő rendelkezései esetén is helye van."

      Indokolás: Lásd a T/990/6. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Rendészeti biz. támogatja

      - az Emberi jogi biz. támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője egyetért

    21. Kontrát Károly és Kovács Zoltán képviselők a törvényjavaslat 4. § (4) bekezdésének az elhagyását javasolják (a javaslat elfogadása esetén a § bekezdéseinek számozása értelemszerűen változik):
    22. "[(4) Ha az együttműködés iránti megkeresésnek helyt adnak, a személyek ki- és beutazásának, valamint a tárgyak átadásának és átvételének az útlevél-, az idegenrendészeti és vámjogszabályok eltérő rendelkezései esetén is helye van.]"

      Indokolás: Lásd a T/990/20. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Rendészeti biz. nem támogatja

      - az Emberi jogi biz. nem támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

    23. Kontrát Károly és Kovács Zoltán képviselők a törvényjavaslat 4. § (5) bekezdésének a következő módosítását javasolják:
    24. "(5) Az (1)-(3) bekezdésben foglaltak kérdésében a legfőbb ügyész javaslatára a belügyminiszter dönt."

      Indokolás: Lásd a T/990/21. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Rendészeti biz. nem támogatja

      - az Emberi jogi biz. nem támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

    25. Kontrát Károly és Kovács Zoltán képviselők a törvényjavaslat 5. § (1) bekezdésének a következő módosítását javasolják:
    26. "5. § (1) [Ha e törvény eltérően nem rendelkezik, a] A Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ (a továbbiakban: NEBEK) a magyar bűnüldöző szerv megkeresését a külföldi hatósághoz közvetlenül továbbítja, illetve a külföldi hatóság megkeresését közvetlenül fogadja. "

      Indokolás: Lásd a T/990/22. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Rendészeti biz. nem támogatja

      - az Emberi jogi biz. nem támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

    27. Dr. Gál Zoltán és Doszpot Péter képviselők a törvényjavaslat 5. §-ának a következő módosítását javasolják:
    28. "5. § (1) Ha e törvény eltérően nem rendelkezik, [a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ (a továbbiakban: NEBEK)] a magyar bűnüldöző szerv megkeresését a külföldi hatósághoz [közvetlenül] a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ (a továbbiakban: NEBEK) továbbítja, illetve a külföldi hatóság megkeresését [közvetlenül] a NEBEK fogadja.

      (2) Ha a megkeresés teljesítéséhez a magyar jogszabályok szerint bírói engedély vagy az ügyész engedélye, jóváhagyása, hozzájárulása, illetve egyetértése szükséges, azt külön törvényben meghatározott eljárási rend szerint a megkeresést teljesítő magyar bűnüldöző szervnek be kell szereznie.

      (3) A megkeresés teljesítése a (2) bekezdésben meghatározott engedély, jóváhagyás, hozzájárulás, illetve egyetértés hiányában - a Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény (továbbiakban: Rtv.) 68. §-a (2) bekezdésének kivételével - nem kezdhető meg."

      Indokolás: Lásd a T/990/7. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Rendészeti biz. támogatja

      - az Emberi jogi biz. támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője egyetért

    29. Dr. Gál Zoltán és Doszpot Péter képviselők a törvényjavaslat 6. § (1)-(2) bekezdésének a következő módosítását javasolják:
    30. "6. § (1) A NEBEK a külföldi hatóságtól érkező megkeresést - a (2) bekezdés kivételével - haladéktalanul a végrehajtásra hatáskörrel és illetékességgel rendelkező magyar bűnüldöző szervhez továbbítja.

      (2) A NEBEK az Európai Unió bűnüldözési információs rendszere és a Nemzetközi Bűnügyi Rendőrség Szervezete keretében megvalósuló együttműködésről és információcseréről szóló 1999. évi LIV. törvényben meghatározottak szerint a megkeresést [önállóan] közvetlenül is teljesítheti."

      Indokolás: Lásd a T/990/8. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Rendészeti biz. támogatja

      - az Emberi jogi biz. támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője egyetért

    31. Dr. Gál Zoltán és Doszpot Péter képviselők a törvényjavaslat 7. §-ának a következő módosítását javasolják:
    32. "7. § E törvény eltérő rendelkezésének hiányában a megkeresések teljesítése során a bűnüldöző szervek[, illetve] és a megkeresés teljesítésében résztvevő más szervek tevékenységére vonatkozó magyar jogszabályok szerint kell eljárni."

      Indokolás: Lásd a T/990/9. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Rendészeti biz. támogatja

      - az Emberi jogi biz. támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője egyetért

    33. Dr. Gál Zoltán és Doszpot Péter képviselők a törvényjavaslat 9. § (1) és (3) bekezdésének a következő módosítását javasolják:
    34. "9. § (1) A megkeresések teljesítése során a NEBEK[, illetve] vagy a magyar bűnüldöző szerv a külföldi hatóság által [kért módon] megjelölt szabályok szerint, illetve technikai módszert alkalmazva is eljárhat[, illetve]. A NEBEK kérheti a külföldi [államot] hatóságot, hogy megkeresését a magyar jogszabályokban foglaltak szerint, illetve az általa meghatározott technikai módszert alkalmazva teljesítse.

      (3) Ha a megkeresést a külföldi hatóság az abban megjelölt feltételek szerint nem, vagy csak részben tudja teljesíteni, azonban a megkeresés indokai továbbra is fennállnak, a NEBEK[, illetve] vagy a magyar bűnüldöző szerv a külföldi hatóság által megjelölt feltételek teljesítése érdekében intézkedik."

      Indokolás: Lásd a T/990/10. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Rendészeti biz. támogatja

      - az Emberi jogi biz. támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője egyetért

    35. Dr. Gál Zoltán és Doszpot Péter képviselők a törvényjavaslat 11. § (3) és (4) bekezdésének a következő módosítását javasolják:
    36. "(3) Az e törvény keretei között megszerzett személyes[, illetve] vagy különleges adat továbbítása harmadik személy vagy szerv részére csak az átadó szerv előzetes hozzájárulásával lehetséges.

      (4) A személyes, illetve különleges adat kezelésénél az átadó szerv által meghatározott feltételek figyelembe vételével kell eljárni."

      Indokolás: Lásd a T/990/11. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Rendészeti biz. támogatja

      - az Emberi jogi biz. támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője egyetért

    37. Dr. Gál Zoltán, Németh Erika és Doszpot Péter képviselők a törvényjavaslat 13. § (1) bekezdésének a következő módosítását javasolják:
    38. "13. § (1) A külföldi hatóság Magyarország területén eljáró tagja

      a) az Rtv. 47. §-ában meghatározott célból testi kényszert [és], az Rtv. 48. §-ában meghatározott okból bilincset, illetve az Rtv. 49. §-a (1) bekezdésének a)-b) pontjaiban meghatározott esetekben vegyi vagy elektromos sokkoló eszközt, valamint rendőrbotot alkalmazhat, továbbá szolgálati lőfegyverét magánál tarthatja, azt azonban kizárólag jogos védelmi helyzetben, illetve végszükségben használhatja, a magyar bűnüldöző szervek tevékenységére vonatkozó jogszabályokban meghatározott más kényszerítő eszközt [azonban] nem vehet igénybe;

      b) a bűncselekmény elkövetésén tetten ért személyt elfoghatja, az elfogás helyszínén visszatarthatja, köteles [azonban] őt haladéktalanul a magyar bűnüldöző szervnek átadni, azonban a magyar bűnüldöző szervek tevékenységére vonatkozó jogszabályokban meghatározott más intézkedést nem alkalmazhat."

      Indokolás: Lásd a T/990/4. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Rendészeti biz. támogatja

      - az Emberi jogi biz. támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője egyetért

    39. Dr. Gál Zoltán és Doszpot Péter képviselők a törvényjavaslat 16. §-ának a következő módosítását javasolják:
    40. "16. § A magyar bűnüldöző szervnek a nemzetközi kötelezettségvállalás alapján létrehozott, [nemzetközi bűnüldözési szervezet központjához nem kapcsolt,] a kötelezettségvállalásban meghatározott bűnmegelőzési részfeladatot ellátó szervezeti egységei önálló információcserét és együttműködést folytathatnak a külföldi állam azonos feladatot ellátó egységével."

      Indokolás: Lásd a T/990/12. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Rendészeti biz. támogatja

      - az Emberi jogi biz. támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője egyetért

    41. Dr. Gál Zoltán és Doszpot Péter képviselők a törvényjavaslat 17. § (2) bekezdésének a következő módosítását javasolják:
    42. "(2) Ha a késedelem a bűnüldözés érdekeit veszélyezteti, a külföldi állam illetékes szervének megkeresését a magyar bűnüldöző szerv közvetlenül fogadhatja, illetve a magyar bűnüldöző szerv - ha azt nemzetközi szerződés lehetővé teszi - a külföldi állam azonos hatáskörrel rendelkező szervéhez közvetlenül is fordulhat. A közvetlen megkeresésről a magyar bűnüldöző szerv köteles a 19. § (1) bekezdésében meghatározott szervet[, illetve] vagy a NEBEK-et haladéktalanul értesíteni."

      Indokolás: Lásd a T/990/17. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Rendészeti biz. támogatja

      - az Emberi jogi biz. támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője egyetért

    43. Dr. Gál Zoltán és Doszpot Péter képviselők a törvényjavaslat 25. § (3) bekezdésének a következő módosítását javasolják:
    44. "(3) A magyar bűnüldöző szerv[, illetve] vagy a NEBEK haladéktalanul értesíti a külföldi hatóságot, ha a külföldi fedett nyomozó saját államának joga szerint büntetendő cselekményt követett el."

      Indokolás: Lásd a T/990/13. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Rendészeti biz. támogatja

      - az Emberi jogi biz. támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője egyetért

    45. Dr. Gál Zoltán és Doszpot Péter képviselők a törvényjavaslat 26. § (1) bekezdésének a következő módosítását javasolják:
    46. "26. § (1) A fedett nyomozó alkalmazására a magyar központi bűnüldöző szerv és a külföldi hatóság közötti eseti megállapodás alapján kerülhet sor. [A megállapodás létrehozásában a NEBEK részt vesz.]"

      Indokolás: Lásd a T/990/14. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Rendészeti biz. támogatja

      - az Emberi jogi biz. támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője egyetért

    47. Dr. Gál Zoltán és Doszpot Péter képviselők a törvényjavaslat 29. § (1) bekezdése a) pontjának a következő módosítását javasolják:
    48. /29. § (1) A megfigyelés olyan bűncselekmény gyanúja esetén lehetséges,/

      " a) amely az Rtv. [§] 97. §-a (1) bekezdésének i) pontjában meghatározott súlyos bűncselekménynek minősül;"

      Indokolás: Lásd a T/990/15. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Rendészeti biz. támogatja

      - az Emberi jogi biz. támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője egyetért

    49. Dr. Gál Zoltán és Doszpot Péter képviselők a törvényjavaslat 31. § (1) bekezdése c) pontjának a következő módosítását javasolják:
    50. /31. § (1) A külföldi hatóság tagja Magyarország területén előzetes jóváhagyás nélkül folytathatja azon személy üldözését, aki

      a) azzal gyanúsítható, hogy a külföldi állam területén a 29. §-ban meghatározott bűncselekményt követett el vagy kísérelt meg, és e cselekménye közben tetten érték;

      b) őrizetből, előzetes letartóztatásból vagy szabadságvesztés büntetés végrehajtása elől megszökött,/

      "[c)] és a magyar bűnüldöző szerv értesítésével járó késedelem az elkövető elfogását jelentősen megnehezítené, illetve a külföldi állam bűnüldözési érdekeit súlyosan veszélyeztetné, és valószínűsíthető, hogy a magyar bűnüldöző szerv az üldözést megfelelő időben nem tudja átvenni."

      Indokolás: Lásd a T/990/16. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Rendészeti biz. támogatja

      - az Emberi jogi biz. támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője egyetért

    51. A Rendészeti bizottság a törvényjavaslat 43. § (1) bekezdésének a következő módosítását javasolja:

"43. § (1) E törvény 14. §-ának (2) bekezdésében, 29. §-ának (1) bekezdés b) pontjában, továbbá 31-33. §-aiban meghatározott rendelkezéseket kizárólag az Európai Unió tagállamainak hatóságaival való együttműködés keretében lehet alkalmazni."

Indokolás: Lásd a T/990/23. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Emberi jogi biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

Összeállította: az Országgyűlés Jogi Főosztálya

Budapest, 2002. november 7.

Dr. Gál Zoltán s.k.,
a Rendészeti
bizottság elnöke

Szászfalvi László s.k.,
az Emberi jogi
bizottság elnöke