ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ
Fidesz - Magyar Polgári Párt

T/1028/4.

Módosító javaslat

Dr. Szili Katalin

az Országgyűlés Elnöke részére

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94. §-ának (1) bekezdése alapján a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló 1997. évi LXVI. törvény és a Magyar Köztársaság ügyészségéről szóló 1972. évi V. törvény egyes rendelkezéseinek módosításáról szóló T/1028. számú törvényjavaslathoz a következő

m ó d o s í t ó j a v a s l a t o t

terjesztem elő:

A törvényjavaslat 3.§-ának helyébe az alábbi rendelkezés lép:

"3. §

Ez a törvény a kihirdetése napján lép hatályba. A törvény rendelkezéseit a Magyar Köztársaság 2003. évi költségvetéséről szóló törvény megalkotása során azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy a bírósági fejezet, valamint az ügyészségi fejezet költségvetésére és a költségvetés végrehajtására vonatkozó javaslatot az Országgyűlés Alkotmány- és Igazságügyi Bizottsága módosító javaslatként terjeszti elő az Országgyűlésnek."

I n d o k o l á s

A törvényjavaslat azt a célt tűzi ki, hogy az igazságszolgáltatásnak, mint önálló hatalmi ágnak a végrehajtó hatalomtól való függetlenedése teljes mértékben megvalósuljon. A törvényjavaslat általános indoklása a 2002-ben megválasztott Kormány "Cselekedni most és mindenkiért!" című programjára hivatkozik, mely címmel egyetértve, az igazságszolgáltatásnak, mint önálló hatalmi ágnak a végrehajtó hatalomtól való függetlenedését a lehető legkorábbi időpontban ("most") kell megvalósítani. Semmi akadálya nincs annak, hogy az Országgyűlés által még el nem fogadott költségvetési törvényjavaslathoz az Országos Igazságszolgáltatási Tanács, valamint a legfőbb ügyész által elkészített költségvetési javaslatot a hatáskörrel rendelkező bizottság - változtatás nélkül, módosító javaslat formájában - nyújtsa be.

Budapest, 2002. október 28.

Dr. Répássy Róbert
Fidesz - Magyar Polgári Párt