K/1051.

Írásbeli kérdés

dr. Szili Katalin asszony

a Magyar Országgyűlés elnöke részére

HELYBEN

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 91. §. alapján bejelentem, hogy kérdést kívánok feltenni

Dr. Kóródi Mária Miniszter Asszonynak

Megnyugtathatom-e a Közép-Tiszavidéken, a veszélyeztetett térségben élőket biztonságuk javulásával kapcsolatban?

címmel.

Tisztelt Miniszter Asszony!

Az elmúlt évek árvízi, árvízvédelmi történései fokozott óvatosságra intenek minden - az embertársaiért felelősséget érző - embert. Különös a felelőssége az árvízzel veszélyeztetett térség országgyűlési képviselőjének, még inkább az ország irányítását magára vállaló kormánynak, az árvízvédelmért felelős miniszterének.

A Jász-Nagykun-Szolnok megye 7. sz. választókerületének nyugati határa az utóbbi években egyre többet "rakoncátlankodó" Tisza. A választókerület 12 települései közül Tiszaroff, Tiszabő, Fegyvernek, Tiszapüspöki, Törökszentmiklós közvetlenül, Kunhegyes, Tiszatenyő, Kengyel közvetve

veszélyeztetett a bal parton, míg más választókerületek települései és a jobbpart is jelentősen veszélyeztetett a Közép-Tisza vidéken. Ennek különféle okai vannak. Ilyenek a gátak állapota (magasság, erősség stb.), az ártér állapota (ártéri erdők ápoltsága, ártéri mezőgazdálkodás helyzete stb.), az árvíz,

lefolyásának, az egyidejű" lefolyásnak" a sebessége (árvízi tározók, vésztározók hiánya, csatornarendszer állapota stb.)

A megoldások is különfélék, de a jelenlegi helyzet miatt szinte teljes egyidejűséget követelnek. Ezek között legfontosabb:

A gátak megerősítése és magasítása legalább azokon a helyeken, ahol a hibák a legutóbbi árvíz során keletkeztek ( A napokban Tiszaroffról 500 db. aláírást tartalmazó felkérés érkezett hozzám az 50 m. hosszan meghibásodott, illetve legyengült gát megerősítésének gyorsítása ügyében)

Az árvíz lefolyását elősegítő ártéri rendezés (erdők kitisztítása a meder mellett 20-30 m. szélességben, gaztalanítás, engedély nélkül épült és indokolatlan építmények eltávolítása stb..)

Az árvízi vésztározók építésével kapcsolatos egyeztetések gyorsítása (közigazgatási, önkormányzati, földtulajdonosi szinten), majd a helykijelölés után az építés gyors beindítása.

A felsorolt megoldások közül az első halaszthatatlan. A gyors kezdést a gátak mellett élő emberek személyi és vagyonbiztonsága, a távolabbi veszélyeztetett települések lakóinak veszélyeztetettsége is megköveteli.

A második megoldás (feladat) a Nemzeti Földalap vásárlásaival, a megvásárolt területek "kitisztításával" akár az ősz és tél folyamán megoldható. A szükséges munkaerőt közmunka programok indításával lehet biztosítani.

A harmadik, a legkörültekintőbb előkészítést igénylő, a legnagyobb társadalmi és költségvetési támogatást kívánó megoldást - több koncepcionális kérdés rendezése ( víztározó, vizes előhelyként is használt tározó stb.) után - a lehető leggyorsabban indítani kell!

Kérdezem a Miniszter Asszonyt: Megnyugtathatom-e a Közép - Tisza vidéken a veszélyeztetett térségben élőket biztonságuk javulásával kapcsolatban?

Kérdésemre írásbeli választ kérek Miniszter Asszonytól.

Budapest, 2002. október 1.

Tisztelettel:

Herbály Imre

MSZP