T/1107/33.

Az Országgyűlés

Egészségügyi
bizottságának

Emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottságának

Foglalkoztatási és munkaügyi
bizottságának

Költségvetési és pénzügyi
bizottságának

k i e g é s z í t ő a j á n l á s a

egyes, az egészségügyet és a társadalombiztosítást érintő törvények módosításáról szóló T/1107. sz. törvényjavaslat

v i t á j á h o z

(Együtt kezelendő a T/1107/26. számú ajánlással!)

Tisztelt Országgyűlés!

Az Országgyűlés Egészségügyi bizottsága - mint első helyen kijelölt bizottság -, Emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottsága (továbbiakban: Emberi jogi bizottság), Foglalkoztatási és munkaügyi bizottsága (továbbiakban: Munkaügyi bizottság), valamint Költségvetési és pénzügyi bizottsága (továbbiakban: Költségvetési bizottság) megvitatta az egyes, az egészségügyet és a társadalombiztosítást érintő törvények módosításáról szóló, T/1107. számon beterjesztett törvényjavaslatot, továbbá az ahhoz benyújtott T/1107/27-30. számú kapcsolódó módosító javaslatokat, valamint T/1107/31-32. számon benyújtott bizottsági kapcsolódó módosító javaslatokat.

  1. Az Egészségügyi bizottság a törvényjavaslatot új 1/A. §-sal kiegészíteni javasolja:
  2. "1/A. § Az Eütv. 8. §-ának (2) bekezdése az alábbi szövegrésszel egészül ki:

    "Az orvosválasztás jogának gyakorlása során a betegnek joga van az ellátását végző olyan orvos megválasztásához, akivel az állapotának, illetőleg az egészségügyi szolgáltatás jellegének megfelelő, magyar nyelven történő kapcsolattartásra képes.""

    Indokolás: Lásd a T/1107/32. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - az Emberi jogi biz. támogatja

    - az Előterjesztő képviselője egyetért

  3. Dr. Csáky András képviselő - kapcsolódva a T/1107/20. számú módosító javaslatához (a T/1107/26. sz. ajánlás 10. pontja) - a törvényjavaslat 16. § (5) bekezdésében az Eütv. 247. § (2) bekezdés qb) pontjának más megfogalmazását javasolja:
  4. /Az Eütv. 247. §-a (2) bekezdésének b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:/

    /Felhatalmazást kap az egészségügyi, szociális és családügyi miniszter, hogy/

    /a szervekkel és szövetekkel kapcsolatos tevékenység tekintetében/

    "["qb) az élő személyből vagy halottból kezelési terv megalapozása vagy kórisme felállítása céljából vizsgálatra eltávolított szerv- és szövetkivétel, valamint a vizsgálati eljárási rend részletes szabályait,"]

    "qb) az élő személyből vagy halottból kórisme megállapítása, illetve kezelési terv felállítása céljából történő szerv- és szövetkivétel, valamint az ezzel kapcsolatos eljárási rend részletes szabályait,""

    /rendeletben állapítsa meg./

    Indokolás: Lásd a T/1107/27. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - az Egészségügyi biz. támogatja

    - az Emberi jogi biz. támogatja

    - a Foglalkoztatási biz. támogatja

    - az Előterjesztő képviselője egyetért

  5. Dr. Csáky András képviselő - kapcsolódva a T/1107/19. számú módosító javaslatához (a T/1107/26. sz. ajánlás 11. pontja) - a törvényjavaslat 22. §-ában az Ebtv. 36. § (3) bekezdésének a következő módosítását javasolja:
  6. /Az Ebtv. 36. §-a (3) bekezdésének helyébe a következő rendelkezés lép:/

    "(3) A MEP az ellenőrző hálózatának szakemberei útján ellenőrzi a finanszírozott egészségügyi szolgáltatások elszámolási rendjét, az elszámolások valódiságát, a folyósított pénzeszközök felhasználásá[t]nak pénzügyi szabályszerűségét és elkülönítését."

    Indokolás: Lásd a T/1107/28. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - az Egészségügyi biz. támogatja

    - a Költségvetési biz. támogatja

    - az Előterjesztő képviselője egyetért

  7. Dr. Vojnik Mária, dr. Schvarcz Tibor képviselők - kapcsolódva Dr. Vojnik Mária, Dr. Schvarcz Tibor, Dr. Vidorné dr. Szabó Györgyi, Dr. Tóth István, Kárpáti Zsuzsa, Béki Gabriella és Dr. Nyúl István képviselők a T/1107/15. számú módosító javaslatához (a T/1107/26. sz. ajánlás 15. pontja) - a törvényjavaslat 30. §-új (2) bekezdésében az Ebtv. 55. § (7) bekezdésének más megfogalmazását és (8) bekezdéssel történő kiegészítését javasolják: (a módosító javaslat elfogadása esetén a § jelenlegi szövege (1) bekezdés jelölést kap)
  8. "(2) Az Ebtv. 55. §-ának (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép és az alábbi (8) bekezdéssel egészül ki:

    "55. § (7) Az egyéni és a társas vállalkozó baleseti táppénzének alapját a táppénzre vonatkozó rendelkezések szerint kell megállapítani. A baleseti táppénz mértéke az alapját képező jövedelem 100 százaléka."

    "(8) Ha a biztosított a (6) bekezdésben említett időtartam alatt - jövedelem hiányában - egészségbiztosítási járulékot nem fizetett, a baleseti táppénz összege azonos a szerződés szerinti jövedelmének naptári napi összegével.""

    Indokolás: Lásd a T/1107/29. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - az Egészségügyi biz. támogatja

    - az Emberi jogi biz. támogatja

    - a Költségvetési biz. támogatja

    - az Előterjesztő képviselője egyetért

  9. Az Egészségügyi bizottság a törvényjavaslat 36. §-ában az Ebtv. 83. § új (4) bekezdés c) pontjának a következő módosítását javasolja:
  10. /Az Ebtv. 83. §-a (2) és (3) bekezdésének helyébe a következő (2)-(4) bekezdés lép, egyidejűleg a jelenlegi (4) bekezdés számozása (5) bekezdésre módosul:/

    /(4) Felhatalmazást kap az egészségügyi, szociális és családügyi miniszter, hogy rendeletben határozza meg:/

    "c) [az egyes főbb betegségcsoportok vizsgálati és terápiás eljárási rendjét, valamint a gyógyszerterápiás ajánlásokat] az egyes főbb betegségcsoportok vizsgálati és terápiás eljárási rendje, valamint a gyógyszerterápiás ajánlások kidolgozásának, szerkesztésének, valamint az ezeket érintő szakmai egyeztetések lefolytatásának egységes szabályait,"

    Indokolás: Lásd a T/1107/31. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - az Emberi jogi biz. támogatja

    - az Előterjesztő képviselője egyetért

  11. Dr. Vojnik Mária, dr. Schvarcz Tibor, dr. Vidorné dr. Szabó Györgyi, dr. Tóth István, Kárpáti Zsuzsa, Béki Gabriella és dr. Nyúl István képviselők - kapcsolódva Dr. Schvarcz Tibor és Dr. Vojnik Mária képviselők a T/1107/7. számú módosító javaslatához (a T/1107/26. sz. ajánlás 18. pontja) - a törvényjavaslat 45. §-ának a következő módosítását javasolják:

"45. §

A nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló 1999. évi XLII. törvény 6. §-a [(1) bekezdésének] helyébe a következő rendelkezés lép:

"6. § (1) Cigarettát [kiskereskedelmi] forgalomba hozni - a 8. § (3) bekezdésében foglaltakra figyelemmel - csak abban az esetben lehet, ha a forgalomba kerülő fogyasztói csomagolási egység felirata - szembetűnően, kontrasztos háttérben, jól olvashatóan, tartósan, magyar nyelven - egyaránt tartalmazza

  1. egyik főoldalán, az oldal legalább 30%-át kitevő felületen:
  2. aa) "A dohányzás súlyosan károsítja az [egészséget] Ön és a környezetében élők egészségét!" figyelmeztetést, [és] vagy

    ab) "A dohányzás halált okozhat!" figyelmeztetést

  3. másik főoldalán, az oldal legalább 40%-át kitevő felületen a [külön jogszabály] e törvény melléklete szerinti, szabadon megválasztható egészségvédő figyelmeztető feliratot, valamint
  4. egyik keskenyebb oldalán, az oldal legalább 10%-át kitevő felületen, a cigaretta főfüst egységnyi mennyiségében lévő kátrány- és nikotin-, valamint szén-monoxid tartalom számszerű értékét."

(2) Az (1) bekezdés a) pont aa) és ab) alpontja alatti általános egészségvédő figyelmeztetéseket, továbbá az e törvény melléklete szerinti szabadon megválasztható egészségvédő figyelmeztető feliratot váltakozva kell alkalmazni úgy, hogy azok rendszeres megjelenése fő oldalanként biztosított legyen.

(3) Az (1) bekezdésben nem említett dohánytermékek forgalomba hozatalának feltételeire az (1) bekezdésben foglalt rendelkezések megfelelően irányadóak azzal, hogy az egészségvédő figyelmeztetések legkisebb méretére vonatkozó rendelkezést, valamint az (1) bekezdés c) pontját nem kell alkalmazni.

(4) Az (1) bekezdés a) pontjában meghatározott egészségvédő figyelmeztetés valamelyikét a dohányterméket árusító üzlethelyiségben, illetve mozgó árusítóhely kiszolgáló terében is el kell helyezni. A figyelmeztetés feltüntetésének módjára az (1) bekezdésben foglaltak megfelelően irányadóak azzal, hogy a figyelmeztető felirat legkisebb méretére vonatkozó rendelkezést nem kell alkalmazni.

(5) A dohánytermékek címkézésének és csomagolásának további részletes szabályaira külön jogszabály rendelkezései az irányadóak."

Megjegyzés: Ez a módosító javaslat tartalmilag összefügg az ajánlás .5., 6., 7., 8. számú pontjában foglaltakkal.

Indokolás: Lásd a T/1107/30/1. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Egészségügyi biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. támogatja

- az Előterjesztő képviselője egyetért

  1. Dr. Vojnik Mária, dr. Schvarcz Tibor, dr. Vidorné dr. Szabó Györgyi, dr. Tóth István, Kárpáti Zsuzsa, Béki Gabriella és dr. Nyúl István képviselők a törvényjavaslat 46. §-át új (1) bekezdéssel kiegészíteni javasolják: (a módosító javaslat elfogadása esetén a további bekezdések számozása értelemszerűen változik)
  2. "(1) A nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló 1999. évi XLII. törvény 8. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

    "(3) Azok a cigaretta dohánytermékek, amelyek nem felelnek meg az e törvény 6. § (1)-(2) bekezdésében és a külön jogszabályban meghatározott rendelkezéseknek nem gyárthatóak és a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 1997. évi CIII. törvény rendelkezései szerint nem bocsáthatóak szabadforgalomba és e rendelkezés hatálybalépésétől számított egy évet követően nem hozhatók forgalomba."

    Megjegyzés: A módosító javaslat a Házszabály 94. § (3) bekezdésével összhangban van, mivel nyilvánvalóan összefügg a T/1107/30/1. számú módosító javaslattal beiktatandó törvényszöveggel.

    Indokolás: Lásd a T/1107/30/2. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - az Egészségügyi biz. támogatja

    - az Emberi jogi biz. támogatja

    - az Előterjesztő képviselője egyetért

  3. Dr. Vojnik Mária, dr. Schvarcz Tibor, dr. Vidorné dr. Szabó Györgyi, dr. Tóth István, Kárpáti Zsuzsa, Béki Gabriella és dr. Nyúl István képviselők - kapcsolódva Dr. Schvarcz Tibor és Dr. Vojnik Mária képviselők a T/1107/4. számú módosító javaslatához (a T/1107/26. sz. ajánlás 20. pontja) - a törvényjavaslat 48. §-át új (6) bekezdéssel kiegészíteni javasolják: (a módosító javaslat elfogadása esetén a további bekezdések számozása értelemszerűen változik)
  4. "(6) A nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló 1999. évi XLII. törvény kiegészül az e törvény mellékletével megállapított melléklettel."

    Indokolás: Lásd a T/1107/30/3. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - az Egészségügyi biz. támogatja

    - az Emberi jogi biz. támogatja

    - az Előterjesztő képviselője egyetért

  5. Dr. Vojnik Mária, dr. Schvarcz Tibor, dr. Vidorné dr. Szabó Györgyi, dr. Tóth István, Kárpáti Zsuzsa, Béki Gabriella és dr. Nyúl István képviselők - kapcsolódva Dr. Schvarcz Tibor és Dr. Vojnik Mária képviselők a T/1107/4. számú módosító javaslatához (a T/1107/26. sz. ajánlás 20. pontja) - a törvényjavaslat 48. § (6) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"[(6)] (7) E törvény

  1. 2. §-a, valamint 28. §-a 2003. július 1. napján,
  2. 45-46. §-ai, e § (6) bekezdése, valamint melléklete 2004. január 1. napján,

[b] c) 9. §-ának (2) bekezdése [és 45. §-a] Magyarországnak az Európai Unióhoz történő csatlakozásáról szóló nemzetközi szerződést kihirdető törvény hatálybalépésének napján

lép hatályba."

Indokolás: Lásd a T/1107/30/4. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Egészségügyi biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. támogatja

- az Előterjesztő képviselője egyetért

  1. Dr. Vojnik Mária, dr. Schvarcz Tibor, dr. Vidorné dr. Szabó Györgyi, dr. Tóth István, Kárpáti Zsuzsa, Béki Gabriella és dr. Nyúl István képviselők a törvényjavaslatot melléklettel kiegészíteni javasolják:

"Melléklet a 2002. évi ... törvényhez

"Melléklet az 1999. évi XLII. törvényhez

E törvény 6. § (1) bekezdés b) pontja szerint alkalmazandó szabadon megválasztható egészségvédő figyelmeztető feliratok az alábbiak:

  1. A dohányosok korábban halnak.
  2. A dohányzás elzárja az artériákat, szívrohamot és agyvérzést okoz.
  3. A dohányzás halálos tüdőrákot okoz.
  4. A terhes nők dohányzása károsítja a magzat egészségét.
  5. Védje a gyermekeket: ne tegye ki őket a dohányfüst belélegzése veszélyének.
  6. Az orvosok és a gyógyszerészek segíthetnek a leszokásban.
  7. A dohányzásról nagyon nehéz leszokni, ezért ne szokjon rá.
  8. A dohányzás abbahagyása csökkenti a halálos szív- és tüdőbetegségek kockázatát.
  9. A dohányzás lassú és fájdalmas halálhoz vezet.
  10. Kérjen segítséget a leszokáshoz: (telefon/levélcím/Internet cím/ kérdezze meg háziorvosát/gyógyszerészét.
  11. A dohányzás lassíthatja a vér áramlását, és impotenciát okozhat.
  12. A dohányzás öregíti a bőrt.
  13. A dohányzás károsítja a spermákat és gyengíti a megtermékenyítő képességet.
  14. A füst benzolt, nitrozamint, formaldehidet és hidrogén-cianidot tartalmaz.""

Megjegyzés: A módosító javaslat a Házszabály 94. § (3) bekezdésével összhangban van, mivel nyilvánvalóan összefügg a T/1107/30/1. számú módosító javaslattal beiktatandó törvényszöveggel.

Indokolás: Lásd a T/1107/30/5. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Egészségügyi biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. támogatja

- az Előterjesztő képviselője egyetért

Összeállította: az Országgyűlés Jogi Főosztálya

Budapest, 2002. november 14.

Dr. Vojnik Mária s.k.,
az Egészségügyi bizottság elnöke

Szászfalvi László s.k.,
az Emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság elnöke

Dr. Hende Csaba s.k.,
a Foglalkoztatási és munkaügyi bizottság elnöke

Varga Mihály s.k.,
a Költségvetési és pénzügyi bizottság elnöke