ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ
Fidesz - Magyar Polgári Párt
Képviselőcsoportja

T/1139.

Képviselői önálló indítvány

2002. évi ... törvény a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény módosításáról

1.§

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 1. számú mellékletének 4.6 pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(4. Egyes tevékenységekhez kapcsolódóan adómentes:)

"4.6. a Nobel-, a Kossuth-, a Széchenyi-díjhoz, az olimpiai játékokon és a fogyatékos sportolók világjátékain (Paralimpia, Siketek Világjátéka, Speciális Olimpia, Transzplantáltak Világjátéka) szerzett arany-, ezüst- és bronzéremhez, valamint a 4-6. helyezéshez, az életmentő emlékéremhez, a Magyar Köztársaság Kiváló Művésze, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze, a Magyar Köztársaság Babérkoszorúja díjhoz kapcsolódó pénzjutalom, továbbá a Magyar Köztársasági Érdemrend és Érdemkereszt tárgyi formája, valamint a Kormány, a miniszterelnök, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter, a belügyminiszter, a honvédelmi miniszter, a büntetés-végrehajtást, valamint a vám- és pénzügyőrséget felügyelő miniszterek, továbbá a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító miniszter által adományozott emléktárgy (dísztőr, gyűrű stb.) értékéből a Kossuth-díjjal járó pénzjutalom 1/10-ed részét meg nem haladó mértékű összeg azzal, hogy kapcsolódó pénzjutalom alatt azt az összeget kell érteni, amelyet a díj (az érem) tulajdonosának állami elismerésként adnak át;"

2.§

Ez a törvény kihirdetése napján lép hatályba, azzal, hogy a Nobel-díj esetében már a törvény hatályba lépése előtt megszerzett, díjhoz járó pénzjutalomra is alkalmazni kell.

Indoklás

Örömteli törvénymódosítási szükségletnek kell eleget tennie az Országgyűlésnek, azzal, hogy adómentessé teszi a Nobel-díjat. A személyi jövedelemadóról szóló törvény kodifikációja során minden bizonnyal elkerülte a jogalkotó figyelmét, hogy a legnagyobb hazai művészeti, tudományos elismerések, a Kossuth- és Széchenyi-díjak mellett a világ legrangosabb ilyen jellegű elismerésével, a Nobel-díjjal járó pénzjutalmat is adómentességben részesítse. Ezt a hiányt pótolhatja most az Országgyűlés, amikor az irodalmi Nobel-díjat magyar írónak ítélték oda. A magyar állam ezzel is kifejezi megbecsülését, tiszteletét világszínvonalú teljesítményt felmutató művészei, tudósai iránt.

Budapest, 2002. október 18.

Szalai Annamária
Fidesz - Magyar Polgári Párt

Tállai András
Fidesz - Magyar Polgári Párt