Az Országgyűlés
Kulturális és sajtó bizottsága

H/1170.

Bizottsági önálló indítvány

Dr. Szili Katalin asszonynak,

az Országgyűlés elnökének

H e l y b e n

Tisztelt Elnök Asszony!!

A Házszabály 87. §. (2) bekezdése alapján a Kulturális és sajtó bizottság az alábbi országgyűlési határozati javaslatot terjeszti elő:

ORSZÁGGYŰLÉSI HATÁROZATI JAVASLAT

a Hungária Televízió Közalapítvány 1998. áprilistól 1999. márciusig terjedő időszakáról szóló beszámolóról

Budapest, 2002. október 24.

Dr. Pető Iván
elnök


Az Országgyűlés
...../2002.
(...) OGY. határozata
a Hungária Televízió Közalapítvány 1998. áprilistól 1999. márciusig terjedő időszakáról szóló beszámolóról

Az Országgyűlés tudomásul veszi a Hungária Televízió Közalapítvány Kuratóriumának 1998. áprilistól 1999. márciusig terjedő időszakáról szóló beszámolót.

I n d o k o l á s

A Hungária Televízió Közalapítvány Kuratóriuma a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény előírásainak megfelelően, az ellenőrző testület véleményével együtt benyújtotta az Országgyűlésnek a jelzett időszakról szóló beszámolót.

A beszámolási időszak során az Országgyűlés a 93/1998. (XII.29.) OGY határozatával a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény 55. § (5) és (9) bekezdés értelmében úgy egészítette ki új tagokkal a kuratórium elnökségét, hogy azokat az elnökségi tagokat, akik az 1998. évi országgyűlési választások eredményeképpen már nem rendelkeztek országgyűlési képviselőcsoporttal, az ellenzéki oldalhoz sorolta. Ennek megfelelően a kuratóriumot további kormánypártok által javasolt kurátorokkal egészítette ki. Az ellenzék ezt a megoldást jogellenesnek tartotta. Az így kiegészített kuratórium mandátuma 2000. február 28-án szűnt meg.

Az Alkotmánybíróság 22/1999. (VI.30.) AB határozatában úgy foglalt állást, hogy "a képviselettel nem rendelkező párt nem tekinthető sem kormánypártinak, sem ellenzékinek, s az elnökségnek ezek a tagjai a kormánypárti és ellenzéki képviselőcsoportok tekintetében megkívánt egyenlő arány fenntartása szempontjából nem vehetők figyelembe."

A bizottság a beszámoló tudomásul vételét javasolja az Országgyűlésnek.