ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ

T/1202/28.

Módosító javaslat

Dr. Szili Katalin asszonynak

az Országgyűlés elnökének

H e l y b e n

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94.§ (1) bekezdése és 102.§ (1) bekezdése alapján a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvény, a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény, a szakképzési hozzájárulásról és a képzési rendszer fejlesztésének támogatásáról szóló 2001. évi LI. törvény, a felnőttképzésről szóló 2001. évi CI. törvény, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény, a Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény, valamint egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló T/1202. számú törvényjavaslathoz az alábbi

m ó d o s í t ó j a v a s l a t o t

nyújtjuk be:

Megjegyzés: a javaslatok összefüggenek!

1. A törvényjavaslat 32.§-ához (a szakképzési hozzájárulásról és a képzési rendszer fejlesztésének támogatásáról szóló 2001. évi LI. törvény /Szht./ 1.§ (1) és (2) bekezdése):

"32. § A szakképzési hozzájárulásról és a képzési rendszer fejlesztésének támogatásáról szóló 2001. évi LI. törvény (a továbbiakban: Szht.) 1. §-ának (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(1) A szakképzés költségeihez való hozzájárulás (a továbbiakban: szakképzési hozzájárulás) célja a szakképzésről szóló 1993. évi LXXVI. törvény (a továbbiakban: Szt.) hatálya alá tartozó, az állam által elismert szakképesítés megszerzését biztosító és a felsőoktatásról szóló 1993. évi LXXX. törvény (a továbbiakban: Ftv.) hatálya alá tartozó gyakorlati képzések, a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény hatálya alá tartozó pályaorientáció, szakmai előkészítő ismeretek és szakmai alapozó oktatás, szakmai orientáció, szakmacsoportos alapozó oktatás (a továbbiakban együtt: gyakorlati képzés) fejlesztésének támogatása, továbbá az iskolarendszeren kívüli felnőttképzésnek a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvény alapján történő támogatása.

(2) A szakképzési hozzájárulás hatékony alkalmazásának további célja a törvény által meghatározott mértékben a foglalkoztatottak szakmai tudásának továbbfejlesztéséhez képzési források biztosítása a 4-7.§-ban foglaltak szerint."

2. A törvényjavaslat 32.§-a egészüljön ki az alábbi új (2) bekezdéssel (Szht. 4.§ (3) bekezdése):

"32.§ (2) Az Szht. 4.§ (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(3) A (2) bekezdés b) és c) pontjában szereplő kötelezettségcsökkentő kiadások mértékének arányban kell állnia a hozzájárulásra kötelezettnél gyakorlati képzésben részesülő tanulók létszámával. A szakképző iskolában a (2) bekezdés d) pontja alapján nyújtott fejlesztési támogatásból megvalósított gyakorlati alapképzést szolgáló tárgyi eszközök működtetési költségeinek finanszírozására a fejlesztési támogatásnak legfeljebb tíz százaléka használható fel."

I n d o k o l á s

A szakképzési hozzájárulás körében a módosító javaslat a hozzájárulás forrásaival foglalkozó részében kívánja módosítani a hatályos törvényt, szoros összefüggésben az Szht. 1.§ (2) bekezdésével.

A szakképzésben a gyakorlati készségek kialakításának megalapozásában jelentős szerepe van a szakképző iskolák által fenntartott és az alapképzés céljait szolgáló tanműhelyeknek, egyéb gyakorló területeknek. A szakképzési hozzájárulásra kötelezettek - fejlesztési megállapodás alapján - bruttó kötelezettségüket csökkenthetik a szakképző iskolák tárgyi feltételeinek javítását szolgáló felhalmozási támogatás (fejlesztési támogatás) nyújtásával. A törvény javasolt módosításával lehetővé kívánjuk tenni azt is, hogy az így megvalósult fejlesztések működtetési költségeinek finanszírozására a szakképző iskolák a fejlesztési támogatás legfeljebb tíz százalékát felhasználhassák.

B u d a p e s t , 2002. november 13.

Horn Gábor s.k.

SZDSZ

dr. Wekler Ferenc s.k.

SZDSZ

dr. Világosi Gábor

SZDSZ