ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ
Fidesz - Magyar Polgári Párt

T/1218/9.

Módosító javaslat

Dr. Szili Katalin

az Országgyűlés Elnöke részére

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94. §-ának (1) bekezdése alapján a büntető jogszabályok és a hozzájuk kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló T/1218. számú törvényjavaslathoz a következő

m ó d o s í t ó j a v a s l a t o t

terjesztem elő:

A törvényjavaslat 88. §-ának alábbi módosításait javasolom:

1.

/a)/

"a Btk. [33. §-a (2) bekezdésének c) pontjában a "[166. § (2) bekezdés a)-i) pontjai]" szövegrész "[166. § (2) bekezdés a)-h) pontjai]" szövegre,]... módosul."

2.

/e/

"... [166. §-a (2) bekezdésének i) pontja,]... hatályát veszti."

I n d o k o l á s

A törvényjavaslat záró rendelkezéseinek módosításában a Kormány arra tesz javaslatot, hogy a tizennegyedik életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés (gyermekgyilkosság) kerüljön ki az emberölés minősített esetei közül, és a jövőben a gyermekgyilkosság a tíz évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekmények köréből kerüljön át enyhébb büntetési fokozatba. A Kormány javaslata elegendőnek tartja azt, ha a gyermekgyilkosságot csak öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni. Módosító javaslatom az eddigi, szigorúbb büntetőjogi megítélés fenntartását tűzi ki célul; az enyhítésre a Kormánynak semmilyen választói felhatalmazása nincs.

Budapest, 2002-11-13

Dr. Répássy Róbert
Fidesz - Magyar Polgári Párt