ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ
Fidesz - Magyar Polgári Párt

T/1218/14.

Módosító javaslat

Dr. Szili Katalin

az Országgyűlés Elnöke részére

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94. §-ának (1) bekezdése alapján a büntető jogszabályok és a hozzájuk kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló T/1218. számú törvényjavaslathoz a következő

m ó d o s í t ó j a v a s l a t o t

terjesztem elő:

A törvényjavaslat 17. §-ával módosított 282.§ (2) bekezdése b) pontjának alábbi módosítását javasolom:

"/ A büntetés /

b) [öt évtől tíz évig terjedő] öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekményt jelentős mennyiségű kábítószerre követik el."

I n d o k o l á s

A törvényjavaslat a fogyasztói elkövetési magatartások esetében a jelentős mennyiségű kábítószerre történő elkövetés büntetési tételkeretét "a differenciálás jegyében" egy fokozattal enyhíti. Módosító javaslatom a jelenleg hatályos, szigorúbb büntetési tételkeret fenntartását célozza. A fogyasztói és terjesztői típusú magatartások közötti differenciálás a hatályos szabályozásban is kimutatható. A jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett fogyasztói magatartások enyhébb megítélését semmi nem indokolja. Ilyen szándék korábban semmilyen formában nem jelent meg a koalíciós pártok programjaiban, illetve a Kormányprogram Büntető Törvénykönyv módosításáról szóló részében. A kábítószer-fogyasztói magatartások súlyosabb eseteinél (jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetés, üzletszerűség, stb.) bármiféle enyhítés a választópolgárok értékítéletével szöges ellentétben áll.

Budapest, 2002-11-13

Dr. Répássy Róbert

Fidesz - Magyar Polgári Párt