ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ

T/1218/16.

Módosító javaslat

dr. Szili Katalinnak,

az Országgyűlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján a a büntető jogszabályok és a hozzájuk kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló T/1218 számú törvényjavaslathoz a következő

módosító javaslatot

terjesztem elő:

19 § (2) b) pontja az alábbi szövegrésszel egészül ki:

b)........ feladatok,] valamint olyan egészségügyi intézmények - amelyek kifejezetten kábítószer függőséget gyógyító vagy kábítószer használatot megszüntető egyéb [ellátásra rendelt épület területén......

21 § d) pontja alá tartozó 2 pont törlésre kerül.

Indokolás

A módosításra illetve törlésre kerülő szakaszok a kábítószer terjedése elleni küzdelem fontos állomásai lehetnek.

Büntetőjogi védelmet kell adni azoknak az egészségügyi létesítményeknek is, ahol kábítószer függő vagy kábítószer élvező fiatalokat kezelnek, hiszen náluk az ez irányú visszaesés nemcsak büntetőjogi, hanem orvosszakmai, egészségügyi szempontból is fontos kérdés. Az ő védelmükben kábítószer elleni fellépésük segítése érdekében szükséges és indokolt ezen területek kábítószer kereskedelemtől való izolálása.

A fokozott védelem biztosításának csorbulását elkerülendő kerül törlésre a 21 § d) pontja alá tartozó 2. pont, hiszen a csekély mennyiség fogyasztása az első lépcső a kábítószer függőség útján, ami ezekben az intézményekben megengedhetetlen.

Ezen törvényhely törlésével remélhetően sikerül megőrizni az oktatási, köznevelési, gyermekjóléti, gyermekvédelmi, közművelődési feladatok ellátására rendelt intézményekbe vetett közbizalmat és értékeket. A bűnelkövetők legyenek tisztában cselekményük következményeivel.

Budapest, 2000. november 25.

Dr. Schwarcz Tibor
MSZP

Kárpáti Zsuzsanna
MSZP

Hagyó Miklós
MSZP