ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ
Fidesz - Magyar Polgári Párt

T/1218/30.

Módosító javaslat

Dr. Szili Katalin

az Országgyűlés Elnöke részére

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94. §-ának (1) bekezdése alapján a büntető jogszabályok és a hozzájuk kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló T/1218. számú törvényjavaslathoz a következő

m ó d o s í t ó j a v a s l a t o t

terjesztem elő:

A törvényjavaslat 8. §-ának elhagyását javasolom.

["8. §

A Btk. 99. §-a és az azt megelőző alcím helyébe a következő alcím és rendelkezés lép:

"Az előzetes fogvatartás és a házi őrizet beszámítása

99. § (1) A kiszabott szabadságvesztésbe, közérdekű munkába, pénzbüntetésbe, illetőleg pénzmellékbüntetésbe az előzetes fogvatartás és a házi őrizet teljes idejét be kell számítani.

(2) A beszámításnál egy napi előzetes fogvatartás egy napi szabadságvesztésnek, egy napi közérdekű munkának, illetve egy napi tételnek felel meg. Házi őrizet beszámításánál öt napi házi őrizet egy napi szabadságvesztésnek, egy napi közérdekű munkának, illetve egy napi tételnek felel meg.

(3) A (2) bekezdés szerinti beszámítás után fennmaradó házi őrizet tartamát egy napi szabadságvesztésként, egy napi közérdekű munkaként, illetve egy napi tételként kell beszámítani.

(4) A pénzmellékbüntetésbe történő beszámításra a 65. § (2) bekezdése szerinti számítás irányadó."]

I n d o k o l á s

A házi őrizet tartamának a kiszabott büntetésbe, illetve pénzmellékbüntetésbe való beszámításával elvileg egyetértek. A házi őrizet a lakhelyelhagyási tilalom és az előzetes letartóztatás "köztes" intézménye. Enyhébb (időszakos ellenőrzéshez kötött) fajtája a lakhelyelhagyási tilalomhoz áll közel, szigorúbb (állandó ellenőrzéshez kötött) fajtája pedig az előzetes letartóztatáshoz áll közel. A tervezett szerinti szabályozás a házi őrizet szigorúbb fajtájánál szükséges és arányos. Ugyanakkor a szabályozás - miután súlybeli különbséget nem tartalmaz - a házi őrizet enyhébb fajtája esetében jóval kedvezőbb. Megfontolandó lenne a házi őrizet szabályozásának (1973. évi I. törvény 92/B., 92/C. §-ainak) differenciálása. Ezt megelőzően nem tartom indokoltnak a házi őrizet beszámítását a kiszabott büntetésbe.

Budapest, 2002-11-27

 

Dr. Répássy Róbert
Fidesz - Magyar Polgári Párt