ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ
Fidesz - Magyar Polgári Párt

Módosító javaslat

T/1218/39.

Dr. Szili Katalin

az Országgyűlés Elnöke részére

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94. §-ának (1) bekezdése alapján a büntető jogszabályok és a hozzájuk kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló T/1218. számú törvényjavaslathoz a következő

m ó d o s í t ó j a v a s l a t o t

terjesztem elő:

A törvényjavaslat 82. §-ának alábbi módosítását javasolom:

"82. §

(1) A büntetőeljárásról szóló 1973. évi I. törvény (1973. évi Be.) 137. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(2) Ha a Btk. 283. §-ában meghatározott büntethetőséget megszüntető okból a nyomozás megszüntetésének lehet helye, a nyomozást egy ízben, egy évi időtartamra fel kell függeszteni, ha a kábítószer-élvező gyanúsított vállalja a folyamatos, kábítószerfüggőséget gyógyító kezelést, vagy kábítószer-használatot kezelő más ellátást [vagy megelőző-felvilágosító szolgáltatást]. Az eljárást folytatni kell, ha a gyanúsított okirattal nem igazolja, hogy a felfüggesztéstől számított egy éven belül legalább hat hónapig tartó folyamatos, kábítószerfüggőséget gyógyító kezelésben, vagy kábítószer-használatot kezelő más ellátásban részesült [vagy megelőző-felvilágosító szolgáltatáson vett részt]."

(2) Az 1973. évi Be. 169. §-ának (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(5) Ha a Btk. 283. §-ában meghatározott büntethetőséget megszüntető okból az eljárás megszüntetésének lehet helye - amennyiben a nyomozást ebből a célból a 137. § (2) bekezdése alapján nem függesztették fel - az első fokú bíróság az eljárást egy ízben, egyévi időtartamra felfüggeszti, ha a kábítószer-élvező vádlott vállalja a folyamatos, kábítószerfüggőséget gyógyító kezelést, vagy a kábítószer-használatot kezelő más ellátást [vagy a megelőző-felvilágosító szolgáltatáson való részvételt]. Az eljárást folytatni kell, ha a vádlott okirattal nem igazolja, hogy a felfüggesztéstől számított egy éven belül legalább hat hónapig tartó folyamatos, kábítószerfüggőséget gyógyító kezelésben, vagy kábítószer-használatot kezelő más ellátásban részesült [vagy megelőző-felvilágosító szolgáltatáson vett részt]."

(3) Az 1973. évi Be. 404. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:

"(5) Felhatalmazást kap az egészségügyi, szociális és családügyi miniszter, hogy a gyermek- ifjúsági és sportminiszterrel, a belügyminiszterrel. az igazságügy-miniszterrel és a legfőbb ügyésszel egyetértésben rendeletben meghatározza a kábítószerfüggőséget gyógyító kezelés[,] és a kábítószer-használatot kezelő más ellátás [vagy megelőző-felvilágosító egészségügyi szolgáltatás] szakmai szabályait."

I n d o k o l á s

A módosító javaslat a Büntető Törvénykönyv 283. §-ának módosítását célzó javaslatommal összefüggésben az eljárásjogi rendelkezések megváltoztatását indítványozza.

Budapest, 2002-11-27

 

Dr. Répássy Róbert
Fidesz - Magyar Polgári Párt