ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ

Módosító javaslat

T/1218/54.

Dr. Szili Katalin asszonynak

az Országgyűlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján a büntető jogszabályok és a hozzájuk kapcsolódó egyes törvények módosítása tárgyában benyújtott T/1218. számú törvényjavaslathoz a következő

m ó d o s í t ó j a v a s l a t o t

terjesztem elő:

A Javaslat 44. §-ának törlését javasolom. A módosító javaslat elfogadása esetén a további §-ok számozása megfelelően változik.

[44. §

(1) A Be. 147. §-a (4) bekezdésének második mondata helyébe a következő rendelkezés lép:

"Az óvadék elfogadásával egyidejűleg a bíróság lakhelyelhagyási tilalmat, házi őrizetet, valamint a terhelt úti okmányának elvételét is elrendelheti."

(2) A Be. 147. §-ának (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(7) Az óvadék elfogadása iránti indítvány elutasítása esetén a terhelt, illetőleg a védő óvadék elfogadása iránt ismételten akkor terjeszthet elő indítványt, ha ebben új körülményre hivatkozik. Ha az ismételt indítványban a terhelt, illetőleg a védő nem hivatkozik új körülményre, a bíróság az indítványt érdemi indokolás nélkül elutasíthatja."]

Indokolás

A jelzett rendelkezések törlésével a módosításnak az a célja, hogy az óvadékra vonatkozó büntetőeljárási rendelkezések egyelőre ne lépjenek hatályba. A Magyar Demokrata Fórum képviselőcsoportjának az a véleménye, hogy továbbra is indokolt az óvadék intézményének hatálybaléptetését elhalasztani. A hatálybalépés elhalasztására vonatkozó - a Javaslat 88.§-át érintő - módosító javaslat elfogadása esetén szükségtelen a részletszabályokat pontosító rendelkezések szerepeltetése a tervezetben.

Budapest, 2002. november 27.

Dr. Dávid Ibolya

MDF