ORSZÁGGYÜLÉSI KÉPVISELŐ

T/1270/13.

Módosító javaslat

Dr Szili Katalin asszonynak

az Országgyűlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény módosítása tárgyában benyújtott T/1270. számú törvényjavaslathoz a következő

m ó d o s í t ó j a v a s l a t o t

terjesztjük elő:

A Javaslat 1.§-a a következők szerint módosul:

"1.§

Az Alkotmány a következő [2/A.§-sal] 6/A. §-sal egészül ki:

[2/A. §] 6/A. § (1) A Magyar Köztársaság valamely nemzetközi szervezetben való részvétele érdekében nemzetközi szerződés alapján - az abban meghatározott körben - a jogalkotó hatáskör kivételével egyes, Alkotmányból eredő hatásköreinek gyakorlását a nemzetközi szervezet részére átengedheti, vagy e hatásköröket a nemzetközi szervezet többi tagjával közösen gyakorolhatja.

(2) Az (1) bekezdés szerinti nemzetközi szerződés megerősítéséhez és kihirdetéséhez az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges.

(3) Ha az Alkotmányból eredő hatáskörök átengedése következtében az Alkotmányt is módosítani kell, a módosítás nem terjedhet ki az Alkotmány 1.§-ának, 2.§-ának, 8.§-ának és 56.§-ának rendelkezéseire."

Indokolás

Véleményünk szerint az ún. "csatlakozási vagy felhatalmazási klauzulákat" az Alkotmány I. Fejezetében új 6/A. és 6/B.§-ként kellene rögzíteni. A népszuverenitásról és a hatalomgyakorlásról rendelkező 2.§ után történő elhelyezés azért nem indokolt, mert a felhatalmazás nem a népszuverenitás korlátozására vonatkozik, hanem az állami szuverenitás körébe tartozó egyes főhatalmi jogosítványok átengedésére, így logikailag és rendszertanilag is helyesebb lenne e klauzuláknak az állami szuverenitást kifejező 5. és 6.§-okat követő beillesztése.

A Javaslatba illesztett új (3) bekezdés további garancianormaként olyan Alkotmányos értékekre történő hivatkozást jelenít meg, mint a köztársasági államforma, a demokrácia és a jogállamiság, a népszuverenitás, a népképviseleti elv, valamint az alapvető jogok, különösen az emberi élethez és az emberi méltósághoz való jog feltétlen elismerése és tiszteletben tartása.

Budapest, 2002. november 12.

Herényi Károly
MDF

Ékes József
MDF