Módosító javaslat

ORSZÁGGYÜLÉSI KÉPVISELŐ

T/1270/18.

Dr Szili Katalin asszonynak

az Országgyűlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény módosítása tárgyában benyújtott T/1270. számú törvényjavaslathoz a következő

m ó d o s í t ó j a v a s l a t o t

terjesztjük elő:

A Javaslat 10.§-sa a következők szerint módosul:

"10.§

Az Alkotmány 70. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

"70. § (1) A Magyar Köztársaság területén lakóhellyel rendelkező minden nagykorú magyar állampolgárt megillet az a jog, hogy az országgyűlési képviselők választásán választó és választható legyen, valamint országos népszavazásban és népi kezdeményezésben részt vegyen.

(2) A Magyar Köztársaság területén lakóhellyel rendelkező minden nagykorú magyar állampolgárt és az Európai Unió más tagállamának a Magyar Köztársaság területén lakóhellyel rendelkező nagykorú állampolgárát [(a továbbiakban: uniós polgár)] megilleti az a jog, hogy a helyi önkormányzati képviselők és a polgármesterek választásán választható és - amennyiben a választás, illetve a népszavazás napján a Magyar Köztársaság területén tartózkodik - választó legyen, valamint helyi népszavazásban és népi kezdeményezésben részt vegyen. Polgármesterré és fővárosi főpolgármesterré magyar állampolgár választható.

(3) A Magyar Köztársaságban minden menekültként, bevándoroltként vagy letelepedettként elismert nagykorú személyt megillet az a jog, hogy a helyi önkormányzati képviselők és a polgármesterek választásán - amennyiben a választás, illetve a népszavazás napján a Magyar Köztársaság területén tartózkodik - választó legyen, valamint a helyi népszavazásban és népi kezdeményezésben részt vegyen.

(4) A Magyar Köztársaság területén lakóhellyel rendelkező minden nagykorú magyar állampolgárt és az Európai Unió más tagállamának a Magyar Köztársaság területén lakóhellyel rendelkező nagykorú állampolgárát [uniós polgárt] megilleti az a jog, hogy az európai parlamenti választáson választható és választó legyen.

(5) Nincs választójoga annak, aki jogerős ítélet alapján a cselekvőképességet korlátozó vagy kizáró gondnokság, illetőleg a közügyek gyakorlásától eltiltás hatálya alatt áll, szabadságvesztés büntetését vagy büntetőeljárásban elrendelt intézeti kényszergyógykezelését tölti. Az Európai Unió más tagállamának a Magyar Köztársaság területén lakóhellyel rendelkező nagykorú állampolgára [uniós polgár] akkor sem [választható] rendelkezik választójoggal, ha az állampolgársága szerinti állam jogszabálya, bírósági vagy más hatósági döntése alapján hazájában kizárták e jog gyakorlásából.

(6) Minden magyar állampolgárnak joga van ahhoz, hogy rátermettségének, képzettségének és szakmai tudásának megfelelően közhivatalt viseljen."

Indokolás

A módosítás célja a Javaslat e §-ában rendre elforduló "uniós polgár" kifejezés használatát. Jóllehet az Európai Közösségeket létrehozó Római Szerződés 21. cikke meghatározza az uniós polgár fogalmát, e helyütt azonban az ún. "rezidensekről" van szó, akik történetesen és az Európai Unió más tagállamának a Magyar Köztársaság területén lakóhellyel rendelkező nagykorú állampolgárát jelentik. A választójógi rendelkezések az ő aspektusukban állnak fenn, nem pedig általában az uniós polgárok tekintetében.

A Javaslat helytelenül kizárólag a válaszhatóságot zárja ki az Európai Unió más tagállamának a Magyar Köztársaság területén lakóhellyel rendelkező nagykorú állampolgára vonatkozásában. Nyilvánvaló, hogy a választójog elvesztéséről lehet csak szó, amibe a választáshoz és a választhatósághoz való jogok egyaránt beletartoznak. A Javaslat indokolása egyébként helyesen választójogot említ.

Budapest, 2002. november 12.

Herényi Károly
MDF

Ékes József
MDF