ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ
Fidesz - Magyar Polgári Párt

T/1270/24.

Módosító javaslat

Dr. Szili Katalin Asszonynak

az Országgyűlés Elnöke részére

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94. §-ának (1) bekezdése alapján "a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény módosításáról" szóló T/1270. számon benyújtott törvényjavaslathoz a következő

m ó d o s í t ó j a v a s l a t o t

terjesztem elő:

A törvényjavaslat 2. §-ának következő módosítását javaslom:

"2.§ Az Alkotmány a következő 2/B. §-sal egészül ki:

"2/B. § (1) A Magyar Köztársaság az Európai Unióban tagállamként való részvétele érdekében nemzetközi szerződés alapján - az Európai Uniót, illetőleg az Európai Közösségeket (a továbbiakban: Európai Unió) alapító szerződésekből fakadó jogok gyakorlásához és kötelezettségek teljesítéséhez szükséges mértékig - [az Európai Unió részére] egyes, Alkotmányból eredő [hatásköreinek gyakorlását átengedheti, vagy e hatásköröket] hatásköreit a többi tagállammal közösen gyakorolhatja.

(2) Az (1) bekezdés szerinti nemzetközi szerződés megerősítéséhez és kihirdetéséhez az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges.""

I n d o k o l á s

Magyarország európai uniós csatlakozását követően a magyar állam bizonyos Alkotmányból eredő hatásköreit az Európai Unió többi tagállamával közösen, az Unió egyes intézményei útján fogja gyakorolni. Ez a felségjogok bizonyos átcsoportosítását jelenti, amely szükségessé teszi alkotmányunk módosítását.

A Kormány javaslata szerint a Magyar Köztársaság "az Európai Unió részére egyes, Alkotmányból eredő hatásköreinek gyakorlását átengedheti, vagy azokat a többi tagállammal közösen gyakorolhatja." Az Európai Unió nem egy önálló, független állam, hanem több állam által létrehozott, közös intézményekkel rendelkező szervezet, amely a tagállamok közös akaratából jött létre és együttműködésük eredményeként működik. Ennek keretében a tagállamok ugyan bizonyos tekintetben lemondanak az önálló akaratképzésről, de azt nem átengedik egy nemzetek felett álló, tőlűk független szervezetnek, hanem a többi állammal közösen maguk is részt vesznek a döntéshozatalban, adott esetben olyan döntéshozatalban is, amely államukat csak csekély, míg másokét jelentős mértékben érinti. Ezért fontos annak hangsúlyozása, hogy a magyar állam egyes határköreinek gyakorlásáról nem lemond, vagy nem átengedi azt, hanem a többi tagállammal együttesen gyakorolja. Így tette ezt Franciaország és Portugália is.

Budapest, 2002. november 20.

Dr. Salamon László
Fidesz - Magyar Polgári Párt