ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ

Kapcsolódó módosító javaslat

T/1270/48.

Dr. Szili Katalin

az Országgyűlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és a 102. § (1) bekezdése alapján - kapcsolódva Herényi Károly (MDF) és Ékes József (MDF) országgyűlési képviselők T/1270/18. számon benyújtott módosító javaslatához - a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. Törvény módosításáról szóló, T/1270. számon benyújtott törvényjavaslathoz az alábbi

kapcsolódó módosító javaslatot

terjesztjük elő:

A törvényjavaslat 10. §-ában az Alkotmány 70. § (5) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

"(5) Nincs választójoga annak, aki jogerős ítélet alapján a cselekvőképességet korlátozó vagy kizáró gondnokság, illetőleg a közügyek gyakorlásától eltiltás hatálya alatt áll, szabadságvesztés büntetését vagy büntetőeljárásban elrendelt intézeti kényszergyógykezelését tölti. Az Európai Unió más tagállamának a Magyar Köztársaság területén lakóhellyel rendelkező nagykorú állampolgára [uniós polgár] akkor sem választható, ha az állampolgársága szerinti állam jogszabálya, bírósági vagy más hatósági döntése alapján hazájában kizárták e jog gyakorlásából."

INDOKOLÁS

Az 'uniós polgár' fogalmat az Alkotmányban minden esetben célszerű lecserélni, 'az Európai Unió más tagállamának a Magyar Köztársaság területén lakóhellyel rendelkező nagykorú állampolgára' kifejezéssel.

Budapest, 2002. november 27.

Herényi Károly
MDF

Ékes József
MDF