ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ

T/1318/64.

Kapcsolódó módosító javaslat

Dr. Szili Katalin asszonynak,

az Országgyűlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és a 102. §-ának (1) bekezdése alapján az egyes pénz- és tőkepiaci tárgyú törvények módosításáról szóló T/1318. számú törvényjavaslathoz T/1318/46. számon benyújtott módosító javaslathoz a következő

kapcsolódó módosító javaslatot

terjesztem elő:

A törvényjavaslat 152. §-ának helyébe a következő rendelkezés lép:

"/152. § A Tpt. 242. §-a (1) bekezdésének bevezető szövegrésze helyébe a következő szövegrész lép:/

"A befektetési alapkezelő vezető tisztségviselője, illetve a befektetési döntéshozatalban, végrehajtásban résztvevő alkalmazottja, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban álló személye, nem lehet közvetlenül a befektetési alapkezeléshez kapcsolódó területen tevékenykedő alkalmazottja, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban álló személye"

I n d o k o l á s

A Tpt. módosításának alapjául fekvő jogszabályhely összeférhetetlenségi szabályt tartalmaz, a tőkepiac átláthatósága, a bennfentes kereskedelem lehetőségének megakadályozása érdekében. Egyes piaci szereplők az összeférhetetlenségi szabályok megkerülése érdekében nem munkaviszonyt, hanem munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyt keletkeztettek. A javaslat célja, hogy a jogszabály megkerülésére irányuló magatartást megszüntesse és az eredeti jogalkotói szándéknak megfelelően biztosítsa az összeférhetetlenségi szabályok betartását.

Budapest, 2002. december

Gőgös Zoltán
MSZP

Szabó Lajos
MSZP

DR. Bőhm András
SZDSZ