Országgyűlési képviselő

T/1389.

Képviselői önálló indítvány

Dr. Szili Katalin

az Országgyűlés elnökének

HELYBEN

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 85. § (2) bekezdése alapján A Magyar Tudomány Ünnepéről az alábbi törvényjavaslatot nyújtjuk be:

TÖRVÉNYJAVASLAT
2002. évi ........ törvény
A Magyar Tudomány Ünnepéről

Az Országgyűlés a tudomány társadalomban betöltött szerepét kiemelkedően fontosnak, a tudomány művelése és fejlesztése érdekében végzett tevékenységet elismerésre, és kiemelkedő támogatásra méltónak tartja. Bízik abban, hogy Magyarország csatlakozása az Európai Unióhoz megnöveli a magyar kutatók, tudósok eddig is eredményes hozzájárulását az emberiség tudásának, ismereteinek gyarapodásához. Fejet hajt elődeink előtt, akik a magyar tudomány fejlődéséhez hozzájárultak. Ezért a következő törvényt alkotja:

1.§

Az Országgyűlés november 3-át - azt a napot, amelyen 1825-ben Széchenyi István birtokainak évi jövedelmét Magyar Tudós Társaság alapításának céljára felajánlotta, és ezzel lehetővé tette a Magyar Tudományos Akadémia megalapítását - a Magyar Tudomány Ünnepévé nyilvánítja.

2.§

Ez a törvény a kihirdetés napján lép hatályba.

Indokolás

Az elmúlt évszázadban - különösen annak utolsó harmadában - lejátszódó robbanásszerű tudományos-technikai fejlődés tapasztalatai mutatják, hogy a XXI. században az emberiség, az egyes nemzetek fejlődésében, az életminőség alakulásában meghatározó szerepet fog játszani a tudás, a kutatás, a technológiai fejlesztés. A nemzet jövőjéről felelősen gondolkodó Országgyűlés kötelessége, hogy minden lehetséges módon elősegítse a tudomány eredményei, a hazai kutató tevékenység megismerését, fontosságának elismerését, társadalmi kapcsolatai bővítését és elmélyítését. E célt szolgálja törvényjavaslatunk a Magyar Tudomány Ünnepéről.

A Magyar Tudományos Akadémia tagjai, testületei és intézményei működése révén fontos szerepet játszik a hazai tudományos tevékenységben, az ország tudományos életében. Az Akadémia munkássága is kifejezésre jut abban a tényben, hogy a magyar kutatók eredményei révén Magyarország gazdasági fejlettségét jelentősen meghaladó mértékben veszi ki részét a világ kutatóinak tudományos teljesítményéből. Ez indokolja a Magyar Tudomány Ünnepének az Akadémia alapításának dátumához kapcsolását, különös tekintettel arra, hogy ez - tudományos jelentőségén túlmenően - a nemzet fejlődésének is kiemelkedő eseménye volt.

1825. november 3-án az Országgyűlés kerületi ülésén a pozsonyi vármegyeház palotatermében szenvedélyes vita zajlott, amelyben több vármegye követe szóba hozta a Magyar Tudós Társaság alapításának ügyét. E régen érlelődő kérdést oldotta meg gróf Széchenyi István ismeretes történelmi jelentőségű felajánlása. Ennek nyomán az 1825-27. évi XI. törvénycikk mondta ki, hogy "az önként és szabad adakozásból összeszedett tőke vagyonból Tudós Társaság, vagyis Magyar Akadémia állíttassék föl". E törvény 1827-ben, 175 évvel ezelőtt, került kiadásra.

A Magyar Tudományos Akadémia működésével messzemenően igazolta azt az áldozatot, amely megalapítását lehetővé tette. (Széchenyi István később hatvanezer forintban megállapított jövedelmeinek felajánlását Vay Ábrahám húszezer forintos, gróf Andrássy György tízezer forintos és gróf Károlyi György negyvenezer forintos felajánlása követte.)

A Tudomány Napjáról szóló - 55/1997. (IV.3.) számú - kormányrendelet fogadtatásának tapasztalatai, az e naphoz kapcsolódó rendezvények eredményei indokolják a tudomány fontosságának megerősítését a Magyar Tudomány Ünnepéről szóló törvény megalkotásával.

Budapest, 2002. november 14.

Vitányi Iván
MSZP

Mécs Imre
SZDSZ