T/1390/9.

Az Országgyűlés

Rendészeti bizottságának

Alkotmány- és igazságügyi
bizottságának

Emberi jogi, kisebbségi és
vallásügyi bizottságának

Gazdasági bizottságának

Költségvetési és pénzügyi
bizottságának

a j á n l á s a

az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal Bűnügyi Igazgatósága megszűnéséről szóló T/1390. számú törvényjavaslat

r é s z l e t e s

vitájához

Tisztelt Országgyűlés!

Az Országgyűlés Rendészeti bizottsága - első helyen kijelölt bizottságként -, az Alkotmány- és igazságügyi bizottsága (továbbiakban: Alkotmányügyi bizottság), az Emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottsága (továbbiakban: Emberi jogi bizottsága), a Gazdasági bizottsága, valamint a Költségvetési és pénzügyi bizottsága (továbbiakban: Költségvetési bizottság) megvitatta az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal Bűnügyi Igazgatósága megszűnéséről szóló, T/1390. számon beterjesztett törvényjavaslatot, továbbá az ahhoz benyújtott T/1390/5-8. számú módosító javaslatokat.

A törvényjavaslat 5. §-a (2) bekezdésének f) és g) pontja elfogadásához - az Alkotmány 40/A. § (2) bekezdésére, illetve 32/B. § (7) bekezdésére tekintettel - a jelenlévő országgyűlési képviselők kétharmadának "igen" szavazata szükséges.

Megjegyzés: A törvényjavaslat szövegéből elhagyni javasolt szöveget [  ] zárójel közé téve, az új szövegrészeket pedig aláhúzással jelöljük. Ha a módosító javaslatban ettől eltérő jelölési mód szerepel - az egységes elbírálás megkönnyítése érdekében - az ajánlásban a javaslatot ehhez a jelölési módhoz igazítottuk annak szó szerinti tartalmára figyelemmel.

Ahol az ajánlás a bizottságok állásfoglalásaként a "nem támogatja" megjegyzést használja, ott a módosító javaslat a jelenlévő képviselők egyharmadának támogatását megkapta.
Ahol az ajánlás a bizottság nevét nem tartalmazza, ott az adott bizottság a módosító javaslatról nem foglalt állást.

Amennyiben a módosító javaslat a törvényjavaslat §-ainak, illetve a §-ok bekezdéseinek számozására, vagy a pontok jelölésére is vonatkozik, a javaslat elfogadása esetén ezek értelemszerűen megváltoznak a törvényjavaslat minden érintett rendelkezésében, hivatkozásában, az erre történő külön utalás nélkül is.

A Házszabály 145. § (1) bekezdés b/ pontja szerinti, a módosító javaslatokra vonatkozó észrevételeket az ajánlás érintett pontjaihoz fűzött keretes megjegyzések tartalmazzák.

Módosításra irányuló törvényjavaslat esetén az ajánlás-tervezet akkor tartalmaz utalást a HSZ. 94. § (3) bekezdésére, ha a benyújtott módosító javaslat a módosítandó törvény törvényjavaslattal nem érintett §-ára vonatkozik, és ezért a módosító javaslat házszabályszerűségéről bizottsági döntés szükséges.
Az ajánlás abban az esetben tartalmazza a fenti joghelyre történő utalást, ha az első helyen kijelölt bizottság megállapítja, hogy a módosító javaslat ellentétes a HSZ. 94. § (3) bekezdésében foglaltakkal.

A módosító javaslatok közötti összefüggésekre akkor utalunk, ha ugyanazon képviselő által benyújtott módosító javaslatokról vagy több képviselő által közösen benyújtott módosító javaslatokról egyszerre célszerű dönteni.

Azokat a módosító javaslatokat, amelyek egy gépelt oldalnál hosszabb szövegrész elhagyására tesznek javaslatot, terjedelmi okokból csak a jogszabályhelyre történő hivatkozással tesszük közzé.

    1. Font Sándor képviselő a törvényjavaslat 1. §-ának az elhagyását javasolja (a javaslat elfogadása esetén a törvényjavaslat §-ainak számozása értelemszerűen változik):
    2. "[1. § (1) Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (a továbbiakban: APEH) Bűnügyi Igazgatósága megszűnik, ezzel egyidejűleg az APEH Bűnügyi Igazgatósága bűnüldözési és nyomozó hatósági feladatainak (a továbbiakban együtt: pénzügyi nyomozás) ellátására az Országos Rendőr-főkapitányság (a továbbiakban: ORFK) szervezetében a belügyminiszter nyomozó szervet (a továbbiakban: ORFK pénzügyi nyomozó szerve) hoz létre.

      (2) Az ORFK pénzügyi nyomozó szervének a vezetőjét az országos rendőrfőkapitány nevezi ki az APEH elnöke véleményének kikérése után.

      (3) A pénzügyi nyomozást az ORFK pénzügyi nyomozó szervének a tagja (a továbbiakban: pénzügyi nyomozó) végzi.]"

      Indokolás: Lásd a T/1390/7. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Rendészeti biz. nem támogatja.

      - az Alkotmányügyi biz. nem támogatja.

      - az Emberi jogi biz. nem támogatja.

      - a Gazdasági biz. nem támogatja.

      - Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet.

    3. Devánszkiné dr. Molnár Katalin képviselő a törvényjavaslat 4. § (2) bekezdésének a következő módosítását javasolja:
    4. "(2) Az ORFK pénzügyi nyomozó szerve feladatainak ellátásához szükséges pénzeszközöket [az APEH Bűnügyi Igazgatósága 2003. évi költségvetési előirányzatainak átcsoportosításával] a Belügyminisztérium költségvetésében az Országos Rendőr-főkapitányság és háttérintézményeinél kell biztosítani."

      Indokolás: Lásd a T/1390/6. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Rendészeti biz. támogatja.

      - az Alkotmányügyi biz. támogatja.

      - az Emberi jogi biz. támogatja.

      - a Gazdasági biz. támogatja.

      - a Költségvetési biz. támogatja.

      - Az Előterjesztő képviselője egyetért.

    5. A Rendészeti bizottság a törvényjavaslat 4. § (3) bekezdésének a következő módosítását javasolja:
    6. "(3) Az APEH Bűnügyi Igazgatósága vagyonának átadása - átvétele ügyében 2003. [június 30-ig] április 15-ig a pénzügyminiszter és a belügyminiszter külön megállapodást köt."

      Indokolás: Lásd a T/1390/8. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - az Alkotmányügyi biz.

      - az Emberi jogi biz.

      - a Gazdasági biz.

      - a Költségvetési biz.

      - Az Előterjesztő képviselője egyetért.

    7. Dr. Toller László képviselő a törvényjavaslat 5. § (2) bekezdése a) pontját a jelzett szövegrésszel kiegészíteni javasolja:
    8. /E törvény hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti:/

      "a) az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal egyes feladatairól szóló 1998. évi XCIII. törvény továbbá az ezt módosító 1999. évi LXXV. törvény 78. §-a, az 1999. évi XCIX. törvény 186. §-a, valamint a 2001. évi L. törvény 27-33. §-ai;"

      Indokolás: Lásd a T/1390/5/1. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Rendészeti biz. támogatja.

      - az Alkotmányügyi biz. támogatja.

      - az Emberi jogi biz. támogatja.

      - a Gazdasági biz. támogatja.

      - Az Előterjesztő képviselője egyetért.

    9. Dr. Toller László képviselő a törvényjavaslat 5. § (2) bekezdése b), d)-e) pontjainak a következő módosítását javasolja:

/E törvény hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti:/

"b) [A] a Magyar Köztársaság ügyészségéről szóló 1972. évi V. törvény Melléklete 1. pontjának f) alpontjában, valamint az ezt módosító 1999. évi CX. törvény 171. §-ának (5) bekezdésében a ", valamint az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal nyomozó hatósága állományába tartozó adónyomozó által" szövegrész;"

"d) a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központról szóló 2000. évi CXXVI. törvény 10. §-a (1) bekezdésének e) pontja, továbbá (2) bekezdésében a ", valamint az APEH Bűnügyi Igazgatóság vezetője (a továbbiakban együtt: országos parancsnok)" szövegrész;

e) a büntetőeljárásban résztvevők, az igazságszolgáltatást segítők Védelmi Programjáról szóló 2001. évi LXXXV. törvény 38. §-ának (2) bekezdésében "az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal," szövegrész;"

Indokolás: Lásd a T/1390/5/2-4. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Rendészeti biz. támogatja.

- az Alkotmányügyi biz. támogatja.

- az Emberi jogi biz. támogatja.

- a Gazdasági biz. támogatja.

- Az Előterjesztő képviselője egyetért.

Összeállította: az Országgyűlés Jogi Főosztálya

Budapest, 2002. december 5.

Dr. Gál Zoltán s.k.,
a Rendészeti bizottság elnöke

Dr. Vastagh Pál s.k.,
az Alkotmányügyi bizottság elnöke

Szászfalvi László s.k.,
az Emberi jogi bizottság elnöke

Puch László s.k.,
a Gazdasági bizottság elnöke

Varga Mihály s.k.,
a Költségvetési bizottság elnöke