T/1424.

Képviselői önálló indítvány

Dr. Szili Katalin

Országgyűlés elnöke

H e l y b e n

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 85.§ (2) bekezdés d.) pontja, valamint a 98.§ (1) bekezdése alapján a következő törvényjavaslatot nyújtom be a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény módosítása céljából:

2002. évi ....... törvény
a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény módosításáról

1.§ A hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény 56. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(2) Azokon a településeken, ahol a törvény hatálybalépésekor nem működik települési folyékony hulladékkezelési közszolgáltatás, ott ennek megszervezését - a település állandó népessége függvényében - a következő határidőn belül kell megtenni:

a) 2000 fő és a fölötti állandó lakos esetén 2004. január 1. napjáig;

b) 2000 fő állandó lakos alatt 2005. január 1. napjáig."

2.§ Ez a törvény a kihirdetést követő 15. napon lép hatályba.

Indokolás

A 2000. évi XLIII. törvény, mint keretjogszabály az európai uniós jogharmonizációs követelményeknek megfelelő szigorú szabályozást adott a hulladékgazdálkodásra, mint közfeladatra, közszolgáltatásra. A törvénynek amint azt indoklásában is megfogalmazza a jogalkotó - számos társadalmi, gazdasági és jogharmonizációs elvárással kellett szembenéznie. Végrehajtásához nem csupán a szükséges jogi, intézményi kereteket kell biztosítani, de mindenek előtt szükséges, hogy az előírt kötelezettségek pénzügyi, gazdasági háttere biztosított legyen. A 2001. január 1-jén hatályba lépett törvény egyes rendelkezései végrehajtására későbbi időpontot szabott azért, hogy megfelelő felkészülési idő álljon rendelkezésre, a hatálybalépéssel okozott jogi, gazdasági változások ne rójanak elviselhetetlen kötelezettséget a jogalanyokra.

Így történt ez a módosítási indítvánnyal érintett települési folyékony hulladék közszolgáltatás megszervezésével összefüggésben szabott határidő tekintetében is, ahol a törvény rendelkezése szerint - az ezzel érintett lakosságszám függvényében - a szilárd hulladék kezelési közszolgáltatás megszervezésére előírt határidőhöz igazodva írta elő e közszolgáltatási kötelezettséget. Míg azonban a települési szilárd hulladék közszolgáltatás fejlesztésére a központi költségvetésből komoly pénzügyi forrás állt, pályázati úton rendelkezésre, addig a folyékony hulladék kezelésére ilyen lehetőség nem nyílt meg. A települések, erre nyújtott állami források hiányában, önerőből nem tudták, illetve nem tudják a törvény rendelkezése szerinti - 2002. január 1, 2003. január 1. - határidőkre a feladatot megoldani. Azért, hogy a települések önhibájukon kívüli törvénysértésbe ne essenek, szükséges az eredeti határidőket 2-2 évvel meghosszabbítani.

Gödöllő, 2002. november 11.

Dr. Gémesi György
MDF