K/1435/1.

Halász János országgyűlési képviselő úr

részére

Tisztelt Képviselő Úr!

Hozzám intézett, 1435. számú kérdésére az alábbi írásbeli választ adom:

A közelmúlt gyakorlatával ellentétben a Kormány úgy döntött, jelentős támogatásban részesíti a filmszakmát, amely az elmúlt években állandó forráshiánnyal küszködött. A tárca továbbra is azt az elvet kívánja követni, hogy saját forrásból nem készíttet filmet, nem kíván megrendelőként jelen lenni a filmpiacon. A támogatási források elosztását ennek megfelelően a szakmai testületre Magyar Mozgókép Közalapítványra bízza.

A legfőbb pályázati fórumként működő Magyar Mozgókép Közalapítvány által követett forrás-felhasználási metódus azonban a jelenlegi formájában nem alkalmas arra, hogy a korábbinál mintegy háromszor nagyobb költségvetési támogatást hatékonyan, ugyanakkor az ellenőrizhető pénzfelhasználás követelményének megfelelően tudja kiosztani.

A tárca ezért a közpénzek ellenőrzésének és átlátható felhasználásának elvét szem előtt tartva szerződésben kívánja a szóban forgó 3,2 milliárd forintot az MMK-nak átadni. A szerződés rögzíti a támogatások elosztásának és a felhasználás ellenőrzésének pénzügyi és számviteli szabályok szerinti feltételeit. Az ellenőrzés fontosságát mi sem bizonyítja jobban, mint a novemberben elkészült ÁSZ jelentés az MMK gazdálkodásáról, amely számos intézkedést sürget a közalapítvány pályázati pénzelosztás területén elkövetett mulasztásainak orvoslása érdekében.

A 3,2 milliárd MMK-hoz kerülése tehát egy percig sem kérdéses, a Kormány azonban minden adófizető előtt felelősséggel tartozik azért, hogy a közpénzek törvényes és tisztességes módon kerülnek felhasználásra.

A filmgyártás támogatási rendszerének és a gyártás infrastrukturális feltételeinek átalakítását szabályozó Mozgóképtörvény előkészítése jelenleg is folyik. A végső megoldást és garanciákat a törvény adta keretekben kívánjuk - a szakma egyetértésével és támogatásával - szabályozni.

A második kérdéssel kapcsolatban csak annyit jegyeznék meg, hogy a Kormány ezért bocsánatkéréssel nem tartozik, legfeljebb az előző Kormány nevében kérhet bocsánatot azért a pazarló gyakorlatért, amelyet az a közvetlen filmtámogatás terén folytatott.

Budapest, 2002. 11. 30.

Tisztelettel:
Görgey Gábor