T/1463.

Dr. Szili Katalin asszonynak,
az Országgyűlés elnökének

H e l y b e n

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 85. § (2) bekezdése alapján az alábbi, a Magyar Köztársaság Alkotmányának módosítására irányuló törvényjavaslatot nyújtom be.

Törvényjavaslat
a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló
1949. évi XX. törvény módosításáról

1. §

"6. §

(3) A Magyar Köztársaság felelősséget vállal a határain kívül élő magyarok sorsáért, és előmozdítja a Magyarországgal való kapcsolatuk ápolását."

2. §

Ez a törvény/módosítás az elfogadását/kihirdetését követő 8. napon lép hatályba.

Indokolás

Technikailag egyszerű "szócseréről" van szó. Javaslatom szerint az egymás iránti nemzeti szolidaritás jegyében a felelősséget nem érezni, hanem vállalni kell. Ugyanakkor nagy és jelképes, de gyakorlati szempontból is fontos különbség van a felelősségérzet és a felelősségvállalás között.

Ez a különbség pedig a mindennapok családi életétől az ország kormányzásáig egyaránt jól érzékelhető. És ha az EU-tag Magyar Köztársaság (megalkotva a kedvezménytörvényt és más, hasonló szellemű intézkedések sorát is meghozva) valóban komolyan gondolja a határainkon kívül rekedt, elszakított magyar nemzeti közösségek iránti felelősséget - akkor ezt a felelősséget nemcsak érezni kell (mert érezni jó), hanem vállalni is.

A vállalás pedig nem jelenthet mást, mint azt, hogy megüzenjük önmagunknak és partnereinknek is azt, hogy komolyan gondoljuk az EU-integrációt. De üzenjük azt is, hogy a mindenkori magyar költségvetés teherbíróképességének függvényében - talán föl nem róhatóan - támogatjuk önmagunkat.

A jelen javaslat elképzelése régi. Újra való fölvetését az alkotmánymódosítás alkalma nem indokolja, hanem csupán lehetővé teszi.

Budapest, 2002. november 18.

Dr. Csapody Miklós
MDF