AZ ORSZÁGGYŰLÉS MENTELMI,
ÖSSZEFÉRHETETLENSÉGI ÉS BIZOTTSÁGA

H/1497.

Országgyűlési határozati javaslat

Az Országgyűlés
.../2002.( ) OGY
h a t á r o z a t i javaslata
Font Sándor mentelmi ügyében

A Magyar Köztársaság Országgyűlése Font Sándor országgyűlési képviselő mentelmi jogát a Bács-Kiskun Megyei Bíróság 3.Bf.1.550/2002/2-I. számú megkeresésével érintett ügyben nem függeszti fel.

INDOKOLÁS

A Mentelmi bizottság az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló 1990. évi LV. törvény 5. § (5) bekezdése, valamint a Házszabály 130. § (5) bekezdés b. pontja és a 87. § (3) bekezdése alapján a fenti - indokolással ellátott - határozati javaslatot nyújtja be az Országgyűlésnek.

A Bács-Kiskun Megyei Bíróság 3.Bf.1.550/2002/2-I.. szám alatti megkeresésében kérte az Országgyűlés állásfoglalását Font Sándor országgyűlési képviselő mentelmi joga felfüggesztése tárgyában, mivel ellene dr. Béleczki József (Kecel, Új u. 2/2. szám alatti lakos) feljelentést tett rágalmazás vétsége miatt.

A feljelentés szerint: Soltvadkert város közéleti és kulturális folyóirata a Vadkerti Újság 2002-8., XIV. évfolyam -augusztusi számában, a 4. oldalon, -É- aláírással jelzett "A polgári oldal is készül a választásra" című cikkben, a megszólaltatott Font Sándor a következő kijelentést tette:

"Ahol a hírek szerint a jegyző több oldalas feljegyzést készít a polgármester és a képviselők nem szabályszerű döntéseivel kapcsolatosan, és ezzel zsarolja őket - mondta Font Sándor".

A feljelentő jegyző ezt valótlan, személyére nézve kifejezetten dehonesztálónak tartja, mivel törvény adta kötelessége az, hogy jelezze a képviselő-testületnek, a bizottságnak és a polgármesternek, ha a döntésüknél jogszabálysértést észlel. Ezt a kötelesség teljesítést tünteti fel rossz színben Font Sándor, s ahhoz hozzátesz egy félmondatot, amivel kifejezetten bűncselekmény elkövetésével vádolja.

A Mentelmi bizottság az ügyet a 2002. november 18-i ülésén tárgyalta.

A Mentelmi bizottság az ügyben az először eljáró Kiskőrösi Városi Bíróság azon eljárási cselekményeit vizsgálta, amelyek során idézést bocsátott ki, személyes meghallgatást tartott úgy, hogy nem kérte Font Sándor mentelmi jogának felfüggesztését. Ez ellen az érintett képviselő meghatalmazott ügyvédje útján fellebbezést terjesztett elő a mentelmi jogra való hivatkozással, amelyet az eljáró bíró elutasított. Az ügy végül is a Bács-Kiskun megyei Bírósághoz került, amely megváltoztatta az első fokú bíróság azon döntését, amely arra vonatkozott, hogy nem kell a Font Sándor mentelmi jogának felfüggesztését kérni az Országgyűléstől.

A megyei bíróság jogerős végzése szerint a büntetőeljárást fel kell függeszteni az Országgyűlés Font Sándor képviselő mentelmi joga felfüggesztése tárgyában meghozatalra kerülő határozatáig.

A Mentelmi bizottság mindezek alapján megállapította, hogy a Kiskőrösi Városi Bíróság megsértette Font Sándor országgyűlési képviselő mentelmi jogát. Ezt azonban a Bács-Kiskun Megyei Bíróság orvosolta, ezért a mentelmi jog megsértésére vonatkozó eljárás lefolytatása okafogyottá vált, ezzel egyidejűleg a bizottság állást foglalt és a rendelkező részben foglalt határozati javaslatot nyújtja be az Országgyűlésnek a mentelmi jog felfüggesztése tárgyában.

Az ülésen jelen lévő képviselő úr előadta, hogy az önkormányzati választás előtti időszakban elsősorban a soltvadkerti polgármester úr tevékenységét bírálta. Előadta, hogy az újságcikk - amit a megjelenés előtt nem nézett át - nem pontosan idézte, mivel feltételes módban fogalmazott. Nem állt szándékában a jegyző úr megsértése. Mentelmi jogával kapcsolatosan úgy nyilatkozott, hogy annak elbírálását a bizottságra, illetve az Országgyűlésre bízza.

A Mentelmi bizottság hatáskör hiányában nem foglalkozott a büntetőjogi felelősség kérdésével, és ebben a vonatkozásban nem vizsgálta a tényállást.

A rendelkezésére álló iratok és az érintett képviselő bizottsági meghallgatása alapján megállapította, hogy Font Sándor az önkormányzati választás előtti, nem pontosan idézett kijelentésével a véleménynyilvánítási szabadság alkotmányos korlátait nem lépte túl.

Mindezek alapján a Mentelmi bizottság egyhangú szavazattal azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy

Font Sándor országgyűlési képviselő mentelmi jogát az adott ügyben ne függessze fel

Előadó: dr. Csákabonyi Balázs

Budapest, 2002. november 20.

Dr. Géczi József Alajos
elnök