Magyar Országgyűlés
Emberi jogi, kisebbségi és
vallásügyi bizottsága

H/1549.

Bizottsági önálló indítvány!

Az Országgyűlés
...../2002. ( ) OGY
határozata
A kisebbségeket érintő jogszabályok felülvizsgálatának szükségességéről

A Magyar Köztársaság Országgyűlése kifejezvén a nemzeti és etnikai kisebbségek iránti felelősségérzetét és elkötelezettségét a következő határozatot hozza:

  1. Az Országgyűlés felkéri a Kormányt, hogy vizsgálja felül a kisebbségeket érintő jogszabályokat és legkésőbb 2003. december 31-ig terjessze az Országgyűlés elé a nemzeti és etnikai kisebbségek jogait érintő törvényjavaslatot (törvényjavaslatokat).
  2. Az Országgyűlés felkéri a Kormányt, hogy a törvény-előkészítés során folyamatosan egyeztessen az érintett nemzeti és etnikai kisebbségek országos kisebbségi önkormányzataival és/vagy szervezeteivel és testületeivel.
  3. Az Országgyűlés felkéri az Emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottságot, hogy a törvény-előkészítési folyamatokat kísérje figyelemmel és segítse elő a törvénymódosítás megvalósulását.
  4. E határozat közzétételének napján lép hatályba.

INDOKOLÁS:

Az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottsága sajnálattal vette tudomásul, hogy a bizottság, illetve annak a nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló törvény módosítását előkészítő ad hoc bizottságának mintegy kétéves törvényelőkészítő tevékenysége ellenére nem kerültek elfogadásra a fenti törvények.

Az ad hoc bizottságnak a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa, az illetékes minisztériumok, az Országos Választási Iroda, a NEKH, és a 13 kisebbség szakmai előkészítése alapján készített két törvényjavaslatát az Emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság 2001. november 20-án benyújtotta, a Parlament illetékes kijelölt bizottságai megtárgyalták, sajnálatos módon a Plenáris ülés elé nem kerültek. Ennek oka részben az volt, hogy a Kormány végleges válasza a két törvényjavaslat benyújtásának támogatottságával kapcsolatosan késett, illetve a Kormány képviselője az Alkotmányügyi bizottság ülésén nem támogatta a kisebbségi törvény módosítását, valamint a helyi önkormányzati képviselők választásáról szóló törvény módosítását illetően elhalasztotta a döntését.

Az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottsága 2002. nyarán újabb kísérletet tett ezen indítványok benyújtására. Ez azért nem történt meg, mert a Kormány maga kívánja benyújtani ezen törvényjavaslatokat, illetve a bizottság azt a tájékoztatást kapta, hogy szerepel a Kormányprogramban, illetve a NEKH által már meg is kezdődtek az első egyeztetések, illetve megindult a törvény-előkészítés.

A bizottság úgy ítéli meg, hogy a kisebbségi törvény átfogó felülvizsgálatának, módosításának, illetve a kisebbségi választásokra vonatkozó törvény benyújtásának indokai
- a gyakorlati tapasztalatok által felvetődött ellentmondások, hiányosságok, a nemzeti és etnikai kisebbségek kulturális autonómiájának bővítési igénye, a jogi szabályozás fejlesztési igénye, a helyi önkormányzatokra vonatkozó jogszabályokkal való összhang megteremtése - továbbra is fennállnak. A módosítás szükségességét támasztják alá - az 1994. évi önkormányzati választásokhoz hasonlóan - az őszi önkormányzati választások ellentmondásos, negatív tapasztalatai is.

Annak érdekében, hogy az előző parlamenti ciklusokhoz hasonlóan- nehogy ismételten - kudarcot valljon a törvénymódosítás, illetve a kisebbségi önkormányzati képviselők választására vonatkozó törvény-előkészítés, garanciális jelentősége van, hogy az Országgyűlés kérje fel a Kormányt a szükséges egyeztetések lefolytatására, illetve a törvényelőkészítő munka megkezdésére. Ugyancsak garanciális jelentősége van a felelős, illetve a határidő megszabásának is.

Megítélésünk szerint a fenti törvények kiemelten fontos súlya, politikai érzékenysége, illetve a törvények 2/3-os szavazattöbbséget igénylő mivolta egyaránt azt indokolja, hogy a felelősséget az egész Kormánynak.

Budapest, 2002. november 28.

Dr. Semjén Zsolt
a bizottság alelnöke