K/1570.

Szili Katalin úrasszonynak

az Országgyűlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 91.§.-a és a Magyar Köztársaság Alkotmányának 27.§-a szerinti jogomnál fogva kérdést kívánok intézni

Juhász Ferenc honvédelmi miniszterhez

"Mit tesz a tárca a klasszikus sertéspestis és az afrikai sertéspestis elleni védekezésről szóló, azaz a 75/2002. (VIII. 16.) FVM rendelet betartása érdekében a honvédelmi intézmények területén?"

címmel.

A kérdésre írásban kérem a válaszadást.

Tisztelt Miniszter Úr!

Augusztus közepén jelent meg az Földművelési és Vidékfejlesztési miniszter Úr rendelete a klasszikus sertéspestis és az afrikai sertéspestis elleni védekezésről a Magyar Közlöny 109. számában. Ennek a miniszteri rendeletnek a 28. §-a kategorikusan megtiltja az élelmiszer-hulladék sertésekkel történő feletetését.

Mindeddig, szeptember 1-jéig a konyhai és éttermi hulladékokat fel lehetett etetni a sertésekkel, ha a keletkezési vagy a felhasználási helyén legalább 20 percig 100 fokon forralták. Az új rendelet viszont megtiltja a konyhai hulladék bárminemű felhasználását a sertések takarmányozásában.

A honvédségi laktanyák konyháiban több-tízezren étkeznek, azaz elkerülhetetlenül tetemes mennyiségű ételmaradék keletkezik. Az Állami Hulladékfeldolgozó és Ártalmatlanító Vállalatnak országosan csupán három telepe alkalmas ételmaradék komposztálására, ami a laktanyák gazdasági vezetői számára azt jelenti, hogy tetemes fuvarozási kiadásokat is kell vállalniuk a 29 forintos kilogrammonkénti komposztálási díj mellett. A megfelelő környezetvédelmi ismeretekkel rendelkező szakemberek hiánya és a talajviszonyokat is figyelembevevő engedélyezési eljárások időigénye miatt rövidtávon elképzelhetetlen, hogy a laktanyák kerítésen belül oldják meg az ételmaradékok szakszerű komposztálását. Mit tett eddig az idézett rendelet betartása érdekében a honvédelmi tárca, és mennyire becsüli az emiatt keletkező többletkiadásokat?

Várom Miniszter Úr válaszát.

Budapest, 2002. december 3.

Lezsák Sándor
MDF