ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ
Fidesz - Magyar Polgári Párt

Képviselőcsoportja

K/1635.

Írásbeli kérdés

Dr. Szili Katalin

az Országgyűlés Elnöke részére

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

" Leszerződött lakás felújítási összegek és a lakók sorsa " címmel a Házszabály 91. §-a alapján kérdést kívánok benyújtani Dr. Lamperth Mónika belügyminiszter asszonyhoz. Kérdésemre válaszát írásban kérem.

Tisztelt Miniszter Asszony!

Több városban, így Székesfehérváron is - ahol közel hétezer lakás kapott a Széchenyi Terv pályázatából jelentős támogatást - a szocialista-szabaddemokrata kormány belépésével megtört ez a lendület, abbamaradt egy olyan folyamat, amely családok lakhatását az emberek mindennapi közérzetét jelentősen befolyásolják. Székesfehérvár több kerületében, így a Széchenyi utcában húszmillió forint nagyságrendben, húszmillió forint vissza nem térítendő támogatást igényeltek és kaptak. Ez a támogatás közvetlenül a lakásfenntartó szövetkezetet illette meg, szerződéses formában. Később változott az eljárás, amelyet az önkormányzatnak szabályrendeletben kellett meghatározni, így a Székesfehérvár Széchenyi utcai szövetkezeti társasház lakóit csak hitegették. Elmondásuk szerint több ilyen esetről is tudnak, amikor megkötött szerződés néha érthetetlen okból, néha anyagiak híján nem került kifizetésre.

Tisztelt Miniszter Asszony!

Meggyőződésem, hogy ott, ahol jelentős felújítási, sőt nagyfelújítási hátralékkal, kedvezménnyel adta el az állam, majd az önkormányzat a lakásokat, ott több tíz vagy esetleg százmilliárd forintnyi nagyfelújítást és felújítást is átterhelt a boldog tulajdonosokra.

Tisztelettel várom válaszát.

Budapest, 2002. december 3.

Balsay István
országgyűlési képviselő