ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ
Fidesz - Magyar Polgári Párt

Képviselőcsoportja

K/1685.

Írásbeli kérdés

Szili Katalin

az Országgyűlés Elnöke részére

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

"Nem gondolja-e Miniszter Asszony, hogy az új drogtörvény a tömegek valódi szabadságát veszélyezteti ?" címmel a Házszabály 91. §-a alapján kérdést kívánok benyújtani dr. Csehák Judit miniszter asszonyhoz. A kérdésre a választ írásban kérem.

Tisztelt Miniszter Asszony!

Magától értetődő, hogy a társadalomnak joga van védekeznie, és joga van megvédenie a nagyközösséget a drogtól. Még John Stuart Mill libertarianus állam modelljeinek is megvan a joga arra, hogy beleavatkozzon a személy döntésébe annak szabadsága érdekében. A kormány által beterjesztett Btk. módosítás az állam ezen jogáról való teljes körű lemondást tartalmazza, vagyis az állam a gyeplőt a lovak közé dobja és a továbbiakban csak reménykedhetünk abban, hogy a gyermekeink lelkére való beszélés önmagában megóvja őket a kábítószerektől.

A kormányzat részéről viszont ez egy rendkívül felelőtlen, gyermekek életével, egészségével való játék, mely álláspontunk szerint megengedhetetlen, ráadásul ezt az adatok sem támasztják alá.

Kérdezem ezért Miniszter Asszonyt, nem gondolja-e, hogy az új drogtörvény pont ez ellen a fent említett John Stuart Mill által is megfogalmazott elmélet ellen hat, azaz veszélyezteti magát a valódi szabadságot?

Budapest, 2002. december 3.

Dr. Szakács Imre
Fidesz - Magyar Polgári Párt

Szíjjártó Péter
Fidesz - Magyar Polgári Párt

Selmeczi Gabriella
Fidesz - Magyar Polgári Párt