MAGYAR KÖZTÁRSASÁG
KORMÁNYA

H/1691.

ORSZÁGGYŰLÉSI
HATÁROZATI JAVASLAT

az afganisztáni Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erők műveleteiben
történő magyar katonai közreműködésről

Előadó: Kovács László
külügyminiszter

Budapest, 2002. december


Az Országgyűlés
....../2002. (.......) OGY
határozata
az afganisztáni Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erők műveleteiben történő magyar katonai közreműködésről

Az Országgyűlés - figyelemmel az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2001. szeptember 12-én elfogadott 1386. (2001) számú határozatára - az Alkotmány 19. § (3) bekezdésének j) pontjában foglalt jogkörében:

  1. hozzájárulását adja ahhoz, hogy a Magyar Köztársaság az afganisztáni Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erők (International Security Assistance Force - ISAF), vagy az azt felváltó, feladatait átvevő erők keretében végzett tevékenységben, egy önkéntesen jelentkező hivatásos és szerződéses katonákból álló, a szükséges fegyverzettel és felszereléssel, valamint a feladatok végrehajtásához szükséges szállító- és technikai eszközökkel, illetve anyagokkal és logisztikai támogatással rendelkező alegységgel vegyen részt. Az alegység létszáma nem lehet több, mint 50 fő. Az alegység feladatait 6 hónapos időtartamban, de legfeljebb 2003. december 31-ig láthatja el;
  2. felhívja a Kormányt, hogy a határozat alapján a szükséges intézkedéseket haladéktalanul tegye meg, intézkedéseiről, illetve a kontingens tevékenységéről az Országgyűlés Külügyi Bizottságát és Honvédelmi Bizottságát rendszeresen tájékoztassa.

3. Ez a határozat az elfogadása napján lép hatályba.

INDOKOLÁS

Az Országgyűlés a 65/2001. (X. 5.) OGY határozatában döntött az "ENDURING FREEDOM" (Tartós Szabadság) - korábbi elnevezéssel "INFINITE JUSTICE" (Végtelen Igazság) - művelethez történő magyar hozzájárulásról. E határozatban az Országgyűlés hozzájárulását adta ahhoz, hogy az Észak-atlanti Szerződés szervezetének és tagállamainak az ENDURING FREEDOM műveletben részt vevő fegyveres erői Magyarország légterén a művelet időtartama alatt átrepüljenek, az ország légterét, kijelölt repülőtereit, ezek kiszolgáló objektumait és repülésirányító berendezéseit, valamint az ezen erők felkészítéséhez szükséges vezetési és logisztikai támogatást az illetékes magyar hatóságokkal együttműködve, a művelet céljaira igénybe vehessék. Ez a határozat az említetteken kívüli további magyar hozzájárulást nem ír elő és nem is tesz lehetővé.

Az ENDURING FREEDOM művelet során Afganisztán területének nagy része felszabadult a terroristákat támogató ún. talibán kormány hatalma alól. Ezzel egy időben az ENSZ Biztonsági Tanácsa a 2001. december 20-án elfogadott 1386. számú határozatában felhatalmazást adott a kabuli afgán ideiglenes hatóság megsegítésére hivatott Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erők (International Security Assistance Force - ISAF) létrehozására.

A Kormány az ENSZ határozat végrehajtásának elősegítése érdekében először a 2064/2002. (III. 21.) számú majd később ennek a helyébe lépő 2332/2002. (XI. 7.) Korm. határozatával engedélyezte az ISAF erők magyarországi átvonulásait 2003. december 31-ig.

A jelenlegi afganisztáni helyzetre, valamint hazánk nemzetközi kötelezettségeire, illetve szövetségesi feladataira figyelemmel a Magyar Köztársaság részéről indokolt és megalapozott hozzájárulás lenne egy kizárólag az ISAF feladatkörében tevékenykedő katonai erő kiküldése az érintett térségbe, ezért a Kormány ilyen határozati javaslattal fordul az Országgyűléshez. A jelenlegi lehetőségek alapján hazánk részéről egy könnyű gyalog szakasz (a továbbiakban: alegység) részvétele került tervezésre.

Az alegység a hivatkozott ENSZ határozat alapján felállított ISAF erők keretében, egy többnemzetiségű (német-holland) dandár részeként tevékenykedne az ISAF teljes műveleti területén. A magyar katonai alegység tevékenysége legfeljebb 6 hónapig tart. A 6 hónapos időszak leteltével a feladatokat más nemzet katonái veszik át. A magyar alegység tevékenységét a többnemzetiségű kontingens parancsnokának harcászati irányítása alatt végezné. Az alegység a tervek szerint legfeljebb 50 főből állna. Eszközeik és felszerelésük igazodik a feladathoz, valamint a térség ellátási, éghajlati viszonyaihoz is. Az alegységet önként jelentkező hivatásos és szerződéses katonákból állítanánk fel.

Az alegység tervezett feladata: a többnemzetiségű dandár részeként tábor és raktárak őrzése, járőrözés, különféle biztosítási feladatokban való részvétel, továbbá humanitárius műveletek támogatása, valamint közreműködés az ENSZ biztonsági műveleteiben. Az ISAF feladatait veszélyes műveleti körülmények között végzi, azaz az ott szolgálatot teljesítő katonák bármikor fegyveres konfliktusba kerülhetnek.

A várható költségigény (felszerelés, felkészülés, kitelepülés, valamint a 6 havi működés) előzetes becslés alapján 1,5 milliárd forint. Ez a megállapított költség figyelembe veszi, hogy a logisztikai ellátást, a kitelepüléssel kapcsolatos szállító kapacitást és az elhelyezést térítés ellenében a német fegyveres erők biztosítják. A fenti összeg ezen kívül a feladat teljesítéséhez szükséges felszerelés, technikai eszközök, valamint a felkészítés, a devizaellátmány és egyéb személyi juttatások költségfedezetét is biztosítja. A vállalás közjogi engedélyezése esetén a Honvédelmi Minisztérium a költségvetésén belüli átcsoportosítással a szükséges összeget biztosítja.

Az alegységet a rendkívül veszélyes feladatteljesítési körülményekre tekintettel, valamint a többnemzetiségű dandárral történő együttműködési képesség elérése érdekében különleges felszereléssel kell ellátni. Ezen eszközöknek csak egy része áll rendelkezésre, a hiányzó felszerelést soron kívül - adott esetben importból - kell beszerezni. Tekintettel a feladat jellegére és sürgősségére, szükséges, hogy a feladat végrehajthatósága érdekében a Kormány Nemzetbiztonsági Kabinetje az elengedhetetlen beszerzéseket mentesítse a közbeszerzési eljárás lefolytatásának kötelezettsége alól.*

Az ISAF erők magyarországi átvonulásait lehetővé tevő 2332/2002. (XI. 7.) Korm. határozaton túl, önálló, az ISAF tevékenységgel kapcsolatos általános országgyűlési határozat eddig nem született. Tekintettel arra, hogy az Alkotmány 19. § (3) bekezdésének j) pontja szerint az Országgyűlés dönt - egyebek mellett - a fegyveres erők békefenntartásban való részvételéről, külföldi hadműveleti területen végzett humanitárius tevékenységéről, valamint a fegyveres erők külföldi állomásozásáról, a magyar alegység kiküldéséhez az Országgyűlés előzetes hozzájárulása szükséges. Indokolt, hogy a szokásos gyakorlatnak megfelelően a Kormány az országgyűlési határozat alapján megtett intézkedéseiről, illetve a kontingens tevékenységéről az Országgyűlés Külügyi Bizottságát és Honvédelmi Bizottságát rendszeresen tájékoztassa, ennek megfelelő a határozat tervezet 2. pontja.