ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ
Fidesz - Magyar Polgári Párt

Képviselőcsoportja

K/1771.

Írásbeli kérdés

Dr. Szili Katalin

az Országgyűlés Elnöke

részére

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

"Hogyan segíthet a Kormány 2003-ban a mártélyi üdülőterület csatornázását illetően?" címmel a Házszabály 91. §-a alapján írásbeli kérdést kívánok benyújtani Dr. Kóródi Máriához, a Környezetvédelmi és Vízügyi Miniszterhez.

Tisztelt Miniszter Asszony!

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Várostól 8 km-re fekszik a Mártélyi Tájvédelmi Körzet és a Mártélyi holtág, melyek különleges védelmet igényelnek. Környezetvédelmi szempontból ez indokolja, hogy a mártélyi üdülőterületen a szennyvízcsatorna hálózat mihamarabb kiépüljön. Ezáltal megakadályozható a holtág további eutrofizációja, a talaj és a talajvíz, valamint a holtág vizének további szennyezése.

A Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város mártélyi holtág iszapkotrására vonatkozó pályázatát a minisztérium még a tavalyi évben támogatta, az üdülőtelep vonatkozásában beadott pályázatunkat azonban forráshiányra hivatkozva elutasította.

A mártélyi üdülőterületen közel 400 üdülőingatlan települt a Holt-Tisza árterében. Gondot jelent, hogy árvíz idején a szennyvízzel érintkezik a holtág vize, a szennyvíz közvetlenül a talajvizet is szennyezi. A szennyvízcsatorna hálózat kiépítésével megakadályozható a természetes állapotú holtmedrekre jellemző makrovegetáció kipusztulása, a kagyló- és halpusztulás.

Tisztelt Miniszter Asszony!

Kérem, hogy tájékoztasson arról, hogy milyen forrásokkal számolhat Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város a mártélyi üdülőterület csatornázása kapcsán? Tervezi-e a minisztérium a KAC pályázati rendszerhez rendelt támogatások jövőbeni emelését?

Várom megtisztelő válaszát.

Budapest, 2002. november 8.

Dr. Lázár János