ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ
Fidesz - Magyar Polgári Párt

Képviselőcsoportja

K/1774.

Írásbeli kérdés

Dr. Szili Katalin

az Országgyűlés Elnöke részére

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

"Miért csak a lakosság 10 százalékra kívánja az egészségügy, szociális és családügyi tárca kiterjeszteni az irányított betegellátás lehetőségét?" címmel a Házszabály 91. §-a alapján írásbeli kérdést kívánok benyújtani Csehák Judit Egészségügyi, Szociális és Családügyi Miniszter Asszonynak.

Tisztelt Miniszter Asszony!

Tudomásom szerint, az elmúlt években, az irányított betegellátásán terén folytatott modell kísérletek arról tettek tanúbizonyságot, hogy az egészségügyi ellátás ezen formája rövid távon nem okoz megterhelést a költségvetésnek, sőt a megelőző és költség-hatékony szemléletnek köszönhetően hosszabb távon megtakarításokat is eredményezhet a nemzetgazdaság számára.

A fenti eredmények ellenére a kormány és az egészségügyi, szociális és családügyi tárca csupán a lakosság tíz százalékára, azaz mindössze egymillió polgár számára tervezi bevezetni az egészségügyi ellátás ezen formájának lehetőségét. Ha ezt a minisztérium csupán kísérletnek szánja, megjegyezném, hogy a kísérletre az említett módon már sor került az elmúlt években.

Lehetőség lenne arra is, hogy a döntést az önkormányzatok kezébe adják. Az irányított betegellátás bevezetésével az önkormányzatok megtakarításokat érhetnének el az egészségügyi kiadások terén, melyeket visszaforgathatna az egészségügybe. Mindemellett egy preventív, megelőző szemléletű egészségügyi szolgáltatást nyújthatna polgárai számára, és ennek hatására a lakosság egészségügyi állapota és életminősége is javulhatna.

Tisztelt Miniszter Asszony!

Kérem, hogy részletesen tájékoztasson arról, hogy miért csak a lakosság tíz százalékára, vagyis egymillió polgár számára kívánja a minisztérium és a kormány kiterjeszteni az irányított betegellátás lehetőségét? Ez a változás érinteni-e Hódmezővásárhely Megyei Jogú Várost és térségét? Tervezik-e a jövőben az említett egészségügyi szolgáltatási forma további kiterjesztését? Ha igen, várhatóan mely időpontban, és az előzetes becslések alapján mindez mennyiben járulna hozzá a lakosság egészségi állapotának javulásához, illetve mekkora megtakarítást jelentene az egészségügyi kiadások terén?

Várom megtisztelő válaszát.

Budapest, 2002. december 6.

Dr. Lázár János