K/1782/1.

Szám: 18-13/96/3/2002.
Válasz a K/1782. sz. írásbeli kérdésre: "Milyen változásokat hoz az európai uniós csatlakozás a községi önkormányzatok életében?"

Ivanics Ferenc úr

országgyűlési képviselő

Budapest

Tisztelt Képviselő Úr!

Az Európai Unió tagállamaiban a történelmi hagyományoktól függően az önkormányzatok - ezen belül a községi önkormányzatok - helyzete is igen eltérő. Ez a sokszínűség még inkább fokozódni fog a majdan 27 tagúvá bővülő Európai Unióban. Az eltérő történelmi hagyományok eltérő önkormányzati struktúrákat eredményeznek az egyes EU tagállamokban. Igaz ez a központi-helyi szervek kapcsolatrendszerére, a helyi önkormányzatok által nyújtott szolgáltatások eltérő jellegére és mértékére, a döntéshozatali mechanizmusokra, a helyi önkormányzatok hatalmi tényezőként való érvényesülésének mértékére és módjára, a központi kormányzat ellenőrzési jogosítványaira a helyi önkormányzatok felett, hogy csak a legfontosabbakat említsem. E mellett az EU jelenlegi tagállamaiban természetesen eltérő lehet a helyi önkormányzatok finanszírozása is, különös tekintettel az önkormányzatok számára a központi költségvetésből juttatandó központi támogatások arányára. Az Európai Unió tehát az önkormányzati rendszer struktúrájának egészét tekintve nem állapít meg kötelező előírásokat. Mindazonáltal tehet ajánlásokat, melyeket a tagállamoknak érdemes figyelembe venniük.

A legutóbbi Országjelentéssel kapcsolatosan az EU felhívta a figyelmet az önkormányzatok saját bevételi lehetőségeinek szűkösségére, valamint a helyszíni ellenőrzési tevékenység hiányosságaira és javasolta ennek megszüntetését.

Tájékoztatom Képviselő Urat, hogy az önkormányzati rendszer, illetve az önkormányzatok pénzügyi szabályozórendszerének továbbfejlesztésére irányuló munka - az EU ajánlásaitól függetlenül is - megkezdődött. Ennek keretében összegezzük az önkormányzati rendszer elmúlt 12 évének tapasztalatait, és javaslatot teszünk egyrészt a hiányosságok, hibák orvoslására, másrészt törekszünk az EU ajánlásában foglaltak figyelembe vételére.

Az önkormányzati pénzügyi szabályozórendszer továbbfejlesztésének fő irányaira vonatkozó elképzeléseket - például a helyhatóságok gazdálkodásának további garanciális feltételei, normatívák számának csökkentése, kiegyenlítő mechanizmusok rendszere, társulásos feladatellátás ösztönzése, hatékonyság javítását szolgáló szabályok kérdése - természetesen a jövőben egyeztetni kívánjuk az önkormányzati érdekszövetségekkel is. Képviselő Úr kérdését illetően tájékoztatom továbbá, hogy a kormányzati szervek az önkormányzati pénzügyi szabályozórendszer továbbfejlesztésének előkészítése során a községek, kisközségek gazdálkodási feltételeire kiemelt figyelmet fordítanak.

A pénzügyi reform folyamatokon túl a csatlakozás természetesen más változásokat is fog hozni az önkormányzatok életében. Talán a legfontosabb ezek közül, hogy számukra is megnyílnak az Európai Unió támogatási lehetőségei. Ehhez szükséges a - hazánkra jutó támogatást megalapozó - Közösségi Támogatási Keretet tartalmazó dokumentum, a Nemzeti Fejlesztési Terv elfogadása. Ezen túlmenően el kell végezni az önkormányzati rendeltek átvilágítását, hiszen e jogforrások a csatlakozás pillanatától nem lehetnek ellentétesek egyik uniós szabállyal sem (több, mint 27 ezer önkormányzati rendeletről van szó).

Budapest, 2002. december " "
 

Üdvözlettel:

Dr. Lamperth Mónika