K/1786.

Kérdés

Dr. Szili Katalin asszonynak,

az Országgyűlés elnöke részére

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 91. §-a alapján kérdést kívánok benyújtani Dr. Bárándy Péter igazságügyi miniszter úrhoz "Letesz-e a kormány arról a javaslatáról, hogy enyhítve a kiszabható büntetéseket teret enged a drog-fogyasztásnak" címmel.

A választ írásban kérem!

Tisztelt Miniszter úr

Országgyűlési képviselői munkám során gyakran van módomban a választópolgárokkal a legkülönfélébb fórumokon és képviselői fogadóórámon is találkozni. Az utóbbi időben rendszeresen visszatérő téma a "drog-törvény" módosítása, a büntetési tételek enyhítésére tett kormányzati javaslat. Nem találkoztam még ezen alkalmakkor olyan polgárral, aki ne emelte volna fel szavát a hagyományos és örök emberi értékek megőrzése, nemzetünk megtartása érdekében a kormány által benyújtott ezen törvényjavaslat ellen.

Félnek attól, hogy a tervezet azon passzusa, mely szerint nem büntethető kábítószerrel való visszaélés miatt az, aki csekély mennyiségű kábítószert saját használatra termeszt, előállít, megszerez vagy tart, aki együttes fogyasztásnál kínál, vagy átad, illetve aki tizennyolc éven alulival termeszt, előállít, megszerez, kínál és fogyaszt - olyan precedenst támaszt, ami táptalaja lehet a kábítószer-terjesztés robbanásszerű kiteljesedésének, a narkotikum-fogyasztás legalizálásának.

Tisztelt Miniszter Úr!

Meggyőződésem, hogy a drog-törvény liberalizációja nem pártpolitikai kérdés, hanem sokkal de sokkal inkább a nemzet jövőjét képező gyermekek életének, sorsának, jelenének és jövőjének a kérdése.

Mindenkinek, akinek gyermeke, unokája van, vagy jövőbeni terveiben Ők szerepelnek, van mitől félnie.

Tisztelettel kérdem Öntől, mint családapa, hogyan szembesülne azzal a ténnyel, hogy gyermeke az iskolában, az utcán, vagy otthon, ha csekély mennyiségben is, de kábítószert fogyasztana?

Mit érezne, ha gyermeke kifejezéstelen, lebutult tekintettel bámulva a semmibe, már nem lenne képes választ adni az Ön neki feltett kérdéseire, vagy a kábítószeres befolyásoltság miatt már arra is alkalmatlanná válna, hogy bárminemű kapcsolatra lépjen környezetével.

A könnyű drogok, a csökkentett büntetőtételek a rendszeres fogyasztás, a keménydrog-függőség feltétele, melegágya.

Úgy gondolom az alkoholfüggőséggel való párhuzam megrajzolása az igazság közelében jár.

Márpedig, ha egy gyermeknek fiatalon megengedik a könnyű likőrök, vagy a sör fogyasztását, a tapasztalatok szerint innen egyenes út vezet az alkoholfüggőségig, az emberi mivoltot levetkeztető kemény alkoholizmusig.

Ha egészséges, felelősséget vállaló nemzetet, jövő nemzedéket akarunk, akkor mindez a ma Magyarországának az útján nem járható.

Ezért tisztelettel kérem Miniszter úr sürgős intézkedését, hogy a javasolt enyhítések az országgyűlés napirendjéről lekerüljenek.

Budapest, 2002. december 5.

Megértő segítségét és válaszát várva tisztelettel köszönti:

Dr. Latorcai János
Fidesz Magyar Polgári Párt
Képviselőcsoportja