Szociális és családügyi bizottság

T/1789/4.

Bizottsági ajánlás általános vitához

Az Országgyűlés
Szociális és családügyi bizottságának
a j á n l á s a

a Büntető Törvénykönyvről szóló 1978. évi IV. törvény módosításáról szóló T/1789. számú törvényjavaslathoz

Tisztelt Országgyűlés!

Az Országgyűlés Szociális és családügyi bizottsága 2003. február 19-i ülésén a törvényjavaslatot megvitatta, és ahhoz a Házszabály 95. § (2) bekezdése alapján az alábbi általános vitát előkészítő ajánlást nyújtja be:

A törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságának elbírálása keretében, az előterjesztők képviselője a törvényjavaslat indokolásában foglaltakat fejtette ki részletezve, és kérte a bizottság támogatását. Az MDF képviselője csatlakozott a javaslathoz. Az MSZP képviselője - osztva a kormány képviseletében eljáró, igazságügyi minisztérium képviselőjének véleményét - a 47/2000. (XII.14.) AB határozatban kifejtettekre alapozva, a rendelkezés a Btk.-ban történő szabályozását indokoltnak tartotta, de további egyeztetéseket, pontosítást javasolt. A kormányoldal javasolta, hogy az előterjesztők a törvényjavaslatot - az egyeztetési készségre tekintettel - vonják vissza, és új változatot nyújtsanak be. Az előterjesztők képviselője álláspontját fenntartotta, és a javaslatot nem fogadta el.

A Bizottság a törvényjavaslat általános vitára bocsátását 10 igen, 10 nem, 0 tartózkodás szavazati aránnyal nem támogatja.

A bizottság az általános vitában előadót nem állít.

Budapest, 2002. február 19.

Dr. Mátrai Márta

elnök