T/1789/9.

Az Országgyűlés

Alkotmány- és igazságügyi
bizottságának

Egészségügyi
bizottságának

Emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottságának

Ifjúsági és sport
bizottságának

Szociális és családügyi
bizottságának

a j á n l á s a

a Büntető Törvénykönyvről szóló 1978. évi IV. törvény módosításáról szóló T/1789. sz. törvényjavaslat

r é s z l e t e s

vitájához

Tisztelt Országgyűlés!

Az Országgyűlés Alkotmány- és igazságügyi bizottsága (továbbiakban: Alkotmányügyi bizottság) - mint első helyen kijelölt bizottság -, Egészségügyi bizottsága, Emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottsága (továbbiakban: Emberi jogi bizottság), Ifjúsági és sport bizottsága (továbbiakban: Ifjúsági bizottság), valamint Szociális és családügyi bizottsága, (továbbiakban: Szociális bizottság) megvitatta a Büntető Törvénykönyvről szóló 1978. évi IV. törvény módosításáról szóló, T/1789. számon beterjesztett törvényjavaslatot, továbbá az ahhoz benyújtott T/1789/6-8. számú módosító javaslatokat.

A Kormány képviselője valamennyi bizottság ülésén jelezte, hogy a folyamatban lévő tárcaközi egyeztetés miatt a Kormány még nem alakította ki a módosító javaslatokkal kapcsolatos állásfoglalását. Erre tekintettel az ajánlásba az Igazságügyi Minisztérium szakmai álláspontja került felvezetésre.

Lengyel Zoltán képviselő az Országgyűlés 2003. március 24-i ülésén - képviselőtársa nevében is - a T/1789/6. számú módosító indítványukat visszavonta, ezért az ajánlás nem tartalmazza.

Megjegyzés: A törvényjavaslat szövegéből elhagyni javasolt szöveget [ ] zárójel közé téve, az új szövegrészeket pedig aláhúzással jelöljük. Ha a módosító javaslatban ettől eltérő jelölési mód szerepel - az egységes elbírálás megkönnyítése érdekében - az ajánlásban a javaslatot ehhez a jelölési módhoz igazítottuk annak szó szerinti tartalmára figyelemmel.
Ahol az ajánlás a bizottságok állásfoglalásaként a "nem támogatja" megjegyzést használja, ott a módosító javaslat a jelenlévő képviselők egyharmadának támogatását megkapta.
Ahol az ajánlás a bizottság nevét nem tartalmazza, ott az adott bizottság a módosító javaslatról nem foglalt állást.

Amennyiben a módosító javaslat a törvényjavaslat §-ainak, illetve a §-ok bekezdéseinek számozására, vagy a pontok jelölésére is vonatkozik, a javaslat elfogadása esetén ezek értelemszerűen megváltoznak a törvényjavaslat minden érintett rendelkezésében, hivatkozásában, az erre történő külön utalás nélkül is.

A Házszabály 145. § (1) bekezdés b) pontja szerinti, a módosító javaslatokra vonatkozó észrevételeket az ajánlás érintett pontjaihoz fűzött keretes megjegyzések tartalmazzák.

A módosító javaslatok közötti összefüggésekre akkor utalunk, ha ugyanazon képviselő által benyújtott módosító javaslatokról, vagy több képviselő által közösen benyújtott módosító javaslatokról egyszerre célszerű dönteni.

Azokat a módosító javaslatokat, amelyek egy gépelt oldalnál hosszabb szövegrész elhagyására tesznek javaslatot, terjedelmi okokból csak a jogszabályhelyre történő hivatkozással tesszük közzé.

  1. Dr. Avarkeszi Dezső és Gusztos Péter képviselők a törvényjavaslat 1. §-ában a Büntető Törvénykönyvről szóló 1978. évi IV. törvény (a továbbiakban: Btk.) 283/B. §-ának helyébe a következő rendelkezés felvételét javasolják:

"1. § A Büntető Törvénykönyvről szóló 1978. évi IV. törvény [283/B. §-a helyébe a következő rendelkezés lép] (Btk.) a következő alcímmel és 283/B. §-sal egészül ki:

["283/B. § (1) Aki a doppingellenes tevékenység szabályairól szóló jogszabályban meghatározott doppingtilalom megszegésével teljesítményfokozásra alkalmas szert hivatásos sportolói versenytevékenység körében történő teljesítményfokozás céljából előállít, készít, megszerez, tart, felhasznál, az országba behoz, onnan kivisz vagy az ország területén átvisz, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

(2) Az (1) bekezdés szerint büntetendő, aki hivatásos sportolói versenytevékenység körében történő teljesítményfokozása céljából a doppingellenes tevékenység szabályairól szóló jogszabályban meghatározott doppingtilalom megszegésével teljesítményfokozásra alkalmas beavatkozásnak magát aláveti.

(3) Aki a doppingellenes tevékenység szabályairól szóló jogszabályban meghatározott doppingtilalom megszegésével teljesítményfokozásra alkalmas szert hivatásos sportolói versenytevékenység körében történő teljesítményfokozás céljából kínál, átad, forgalomba hoz, vagy azzal kereskedik, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(4) A (3) bekezdés szerint büntetendő, aki hivatásos sportolói versenytevékenységet végző személyen hivatásos sportolói versenytevékenység körében történő teljesítményfokozás céljából a doppingellenes tevékenység szabályairól szóló jogszabályban meghatározott doppingtilalom megszegésével teljesítményfokozásra alkalmas beavatkozást végez

(5) Ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, a (3)-(4) bekezdés esetén bűntett miatt öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, aki a bűncselekményt

  1. üzletszerűen,
  2. bűnszövetségben

követi el.

(6) Ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, az (5) bekezdés szerint büntetendő, akinek a (3)-(4) bekezdésben meghatározott bűncselekménye folytán tizennyolcadik életévét be nem töltött személy használ fel teljesítményfokozásra alkalmas szert, illetőleg ilyen személyen végez teljesítményfokozásra alkalmas beavatkozást, úgyszintén az is, aki a (3) bekezdésben meghatározott bűncselekményt tizennyolcadik életévét be nem töltött személy felhasználásával követi el.

(7) Az (1) bekezdés esetén nem büntethető, aki, mielőtt a teljesítmény fokozására alkalmas szer előállítása, készítése, megszerzése, tartása, az országba behozatala, onnan kivitele, az ország területén átvitele a hatóság tudomására jutott volna, a tevékenységét a hatóság előtt felfedi, illetőleg az elkészített, megszerzett, tartott, vagy az országba behozott teljesítményfokozásra alkalmas szert a hatóságnak átadja, és lehetővé teszi a készítésben, megszerzésben, szállításban részt vevő más személyek kilétének megállapítását.

(8) Nem büntethető, aki teljesítményfokozásra alkalmas szert sporttevékenysége során felhasznált, vagy rajta teljesítményfokozásra alkalmas beavatkozást végeztek, és ezt a hatósági orvosi vizsgálat előtt felfedi."]"

"Visszaélés doppinggal

283/B. § (1) Aki a doppingellenes tevékenység szabályairól szóló jogszabály rendelkezésének megszegésével egészségre veszélyes doppingot kínál, átad, forgalomba hoz, vagy azzal kereskedik, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) Az (1) bekezdés szerint büntetendő, aki mást a doppingellenes tevékenység szabályairól szóló jogszabály rendelkezésének megszegésével egészségre veszélyes dopping használatára rábír, vagy ennek elkövetéséhez segítséget nyújt.

(3) Bűntettet követ el és egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, akinek az (1)-(2) bekezdésben meghatározott bűncselekménye folytán tizennyolcadik életévet be nem töltött személy használ fel doppingot, úgyszintén az is, aki az (1)-(2) bekezdésben meghatározott bűncselekményt tizennyolcadik életévét be nem töltött személy felhasználásával követi el."

Megjegyzés: Ez a módosító javaslat tartalmilag összefügg az ajánlás 3. számú pontjában foglaltakkal.

Indokolás: Lásd a T/1789/8/1. sz. módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Alkotmányügyi biz. támogatja

- az Egészségügyi biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. támogatja

- az Ifjúsági biz. támogatja

- a Szociális biz. támogatja

- az Előterjesztő képviselője egyetért

- a Kormány képviselője egyetért

  1. Lengyel Zoltán és Soltész Miklós képviselők a törvényjavaslat 1. §-ában a Btk. 283/B. §-ának a következő módosítását javasolja:

"1. § A Büntető Törvénykönyvről szóló 1978. évi IV. törvény 283/B. §-a és az azt megelőző alcím helyébe a következő rendelkezés lép:

"Visszaélés doppinggal

283/B. § (1) [Aki a doppingellenes tevékenység szabályairól szóló jogszabályban meghatározott doppingtilalom megszegésével teljesítményfokozásra alkalmas szert hivatásos sportolói versenytevékenység körében történő teljesítményfokozás céljából előállít, készít, megszerez, tart, felhasznál, az országba behoz, onnan kivisz vagy az ország területén átvisz, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

(2) Az (1) bekezdés szerint büntetendő, aki hivatásos sportolói versenytevékenység körében történő teljesítményfokozása céljából a doppingellenes tevékenység szabályairól szóló jogszabályban meghatározott doppingtilalom megszegésével teljesítményfokozásra alkalmas beavatkozásnak magát aláveti.

(3)] Aki a doppingellenes tevékenység szabályairól szóló jogszabály[ban meghatározott doppingtilalom] rendelkezéseinek megszegésével [teljesítményfokozásra alkalmas szert hivatásos sportolói versenytevékenység körében történő teljesítményfokozás céljából] egészségre veszélyes doppingot kínál, átad, forgalomba hoz, vagy azzal kereskedik, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) Az (1) bekezdés szerint büntetendő, aki mást a doppingellenes tevékenység szabályairól szóló jogszabály rendelkezésének megszegésével egészségre veszélyes dopping használatára rábír, vagy ennek elkövetéséhez segítséget nyújt.

[(4) A (3) bekezdés szerint büntetendő, aki hivatásos sportolói versenytevékenységet végző személyen hivatásos sportolói versenytevékenység körében történő teljesítményfokozás céljából a doppingellenes tevékenység szabályairól szóló jogszabályban meghatározott doppingtilalom megszegésével teljesítményfokozásra alkalmas beavatkozást végez

(5) Ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, a (3)-(4) bekezdés esetén bűntett miatt öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, aki a bűncselekményt

  1. üzletszerűen,
  2. bűnszövetségben

követi el.

(6)] (3) [Ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, az (5) bekezdés szerint] Bűntettet követ el és egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, akinek az [(3)](1)-[(4)](2) bekezdésben meghatározott bűncselekménye folytán tizennyolcadik életévét be nem töltött személy használ fel [teljesítményfokozásra alkalmas szert] doppingot, [illetőleg ilyen személyen végez teljesítményfokozásra alkalmas beavatkozást,] úgyszintén az is, aki az [(3)](1)-(2) bekezdésben meghatározott bűncselekményt tizennyolcadik életévét be nem töltött személy felhasználásával követi el.

[(7) Az (1) bekezdés esetén nem büntethető, aki, mielőtt a teljesítmény fokozására alkalmas szer előállítása, készítése, megszerzése, tartása, az országba behozatala, onnan kivitele, az ország területén átvitele a hatóság tudomására jutott volna, a tevékenységét a hatóság előtt felfedi, illetőleg az elkészített, megszerzett, tartott, vagy az országba behozott teljesítményfokozásra alkalmas szert a hatóságnak átadja, és lehetővé teszi a készítésben, megszerzésben, szállításban részt vevő más személyek kilétének megállapítását.

(8) Nem büntethető, aki teljesítményfokozásra alkalmas szert sporttevékenysége során felhasznált, vagy rajta teljesítményfokozásra alkalmas beavatkozást végeztek, és ezt a hatósági orvosi vizsgálat előtt felfedi.]"

Megjegyzés: Ez a módosító javaslat tartalmilag összefügg az ajánlás 4. számú pontjában foglaltakkal.

Indokolás: Lásd a T/1789/7/1. sz. módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Alkotmányügyi biz. támogatja

- az Egészségügyi biz. nem támogatja

- az Emberi jogi biz. támogatja

- az Ifjúsági biz. egyharmada sem támogatja

- a Szociális biz. támogatja

- az Előterjesztő képviselője egyetért

- a Kormány képviselője egyetért

  1. Dr. Avarkeszi Dezső és Gusztos Péter képviselők a törvényjavaslat 2. §-ának a következő módosítását javasolják:
  2. "2. § Ez a [rendelkezés] törvény 2003. [január] július 1-jén lép hatályba, ezzel egyidejűleg a Btk. 286. §-ában a "visszaélés teljesítményfokozó szerrel vagy módszerrel" szövegrész helyébe a "visszaélés doppinggal" szövegrész lép."

    Megjegyzés: Ez a módosító javaslat tartalmilag összefügg az ajánlás 1. számú pontjában foglaltakkal.

    Indokolás: Lásd a T/1789/8/2. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - az Alkotmányügyi biz. támogatja

    - az Egészségügyi biz. támogatja

    - az Emberi jogi biz. támogatja

    - az Ifjúsági biz. támogatja

    - a Szociális biz. támogatja

    - az Előterjesztő képviselője egyetért

    - a Kormány képviselője egyetért

  3. Lengyel Zoltán és Soltész Miklós képviselők a törvényjavaslat 2. §-ának a következő módosítását javasolják:

"2. § Ez a [rendelkezés] törvény 2003. [január] július 1-jén lép hatályba, ezzel egyidejűleg a Btk. 286. §-ában, a "visszaélés teljesítményfokozó szerrel vagy módszerrel" szövegrész helyébe a "visszaélés doppinggal" szövegrész lép."

Megjegyzés: Ez a módosító javaslat tartalmilag összefügg az ajánlás 2. számú pontjában foglaltakkal.

Indokolás: Lásd a T/1789/7/2. sz. módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Alkotmányügyi biz. támogatja

- az Egészségügyi biz. nem támogatja

- az Emberi jogi biz. támogatja

- az Ifjúsági biz. egyharmada sem támogatja

- a Szociális biz. támogatja

- az Előterjesztő képviselője egyetért

- a Kormány képviselője egyetért

Összeállította: az Országgyűlés Jogi Főosztálya

Budapest, 2003. március 27.

Dr. Vastagh Pál s.k.,
az Alkotmány- és igazságügyi bizottság elnöke

Dr. Vojnik Mária s.k.,
az Egészségügyi bizottság elnöke

Szászfalvi László s.k.,
az Emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság elnöke

Bakonyi Tibor s.k.,
az Ifjúsági és sport bizottság elnöke

Dr. Mátrai Márta s.k.,
a Szociális és családügyi bizottság elnöke