MAGYAR KÖZTÁRSASÁG
KORMÁNYA

H/1810.
számú
ORSZÁGGYŰLÉSI
HATÁROZATI JAVASLAT

az afganisztáni Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erők műveleteiben magyar katonai egészségügyi kontingens részvételéről

Előadó: Kovács László
külügyminiszter

Budapest, 2002. december


Az Országgyűlés
....../2002. (.......) OGY
határozata
az afganisztáni Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erők műveleteiben magyar katonai egészségügyi kontingens részvételéről

Az Országgyűlés - figyelemmel az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2001. december 20-án elfogadott 1386. (2001) számú határozatára - az Alkotmány 19. § (3) bekezdésének j) pontjában foglalt jogkörében:

  1. hozzájárulását adja ahhoz, hogy a Magyar Köztársaság az afganisztáni Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erők (International Security Assistance Force - ISAF), vagy az azt felváltó, feladatait átvevő erők keretében végzett tevékenységben, egy önként jelentkező hivatásos és szerződéses katonákból álló, egyéni fegyverekkel és felszerelésekkel, valamint a feladathoz szükséges szállítóeszközökkel és szakmai technikai eszközökkel, illetve anyagokkal és logisztikai támogatással rendelkező egészségügyi kontingens kiküldésével vegyen részt. A kontingens létszáma nem lehet több, mint 50 fő. Az alegység feladatait legfeljebb 6 hónapos időtartamban, 2003. december 31-ig láthatja el;
  2. felhívja a Kormányt, hogy a határozat alapján megtett intézkedéseiről, illetve a kontingens tevékenységéről az Országgyűlés Külügyi Bizottságát és Honvédelmi Bizottságát ülésszakonként legalább egy alkalommal illetve szükség szerint külön kérelemre tájékoztassa.

3. Ez a határozat az elfogadása napján lép hatályba.

INDOKOLÁS

Az Országgyűlés a 65/2001. (X. 5.) OGY határozatában döntött az "ENDURING FREEDOM" (Tartós Szabadság) - korábbi elnevezéssel "INFINITE JUSTICE" (Végtelen Igazság) - művelethez történő magyar hozzájárulásról. E határozatban az Országgyűlés hozzájárulását adta ahhoz, hogy az Észak-atlanti Szerződés szervezetének és tagállamainak az ENDURING FREEDOM műveletben részt vevő fegyveres erői Magyarország légterén a művelet időtartama alatt átrepüljenek, az ország légterét, kijelölt repülőtereit, ezek kiszolgáló objektumait és repülésirányító berendezéseit, valamint az ezen erők felkészítéséhez szükséges vezetési és logisztikai támogatást az illetékes magyar hatóságokkal együttműködve, a művelet céljaira igénybe vehessék. Ez a határozat az említetteken kívüli további magyar hozzájárulást nem ír elő és nem is tesz lehetővé.

A hadműveletekben az Egyesült Államok felkérésére egyes NATO tagállamok fegyveres erői vesznek részt, továbbá NATO és PfP tagállamok önkéntes felajánlásokat tesznek, kisebb katonai szakkontingensek rendelkezésre bocsátásával.

Az ENDURING FREEDOM művelet során Afganisztán területének nagy része felszabadult a terroristákat támogató ún. tálib kormány hatalma alól. Ezzel egy időben az ENSZ Biztonsági Tanácsa a 2001. december 20-án elfogadott 1386. számú határozatában felhatalmazást adott a kabuli afgán ideiglenes hatóság megsegítésére hivatott Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erők (International Security Assistance Force - ISAF) létrehozására.

A Kormány az ENSZ határozat végrehajtásának elősegítése érdekében először a 2064/2002. (III. 21.) számú, majd később ennek a helyébe lépő 2332/2002. (XI. 7.) Korm. határozatával engedélyezte az ISAF erők magyarországi átvonulásait 2003. december 31-ig.

Az ISAF műveletek jelenlegi szakaszában a humanitárius katasztrófahelyzet megelőzése és enyhítése a konkrét katonai műveleti feladatok mellett előtérbe került. Ez a körülmény a speciális egészségügyi és katonai képzettséggel is rendelkező szakemberek részvételének különös jelentőséget ad.

A Magyar Honvédség 1991-ben az Öböl-háborúban, 1999-ben az albániai, illetve jelenleg a balkáni humanitárius segélynyújtási műveletekben részt vevő egészségügyi kontingensei széles nemzetközi elismerést kiváltó tevékenységet fejtettek és fejtenek ki.

Mindezen nemzetközi tapasztalatokra, továbbá a Magyar Honvédség ilyen jellegű feladatok ellátására való képességének figyelembe vételével lehetőség van egy egészségügyi kontingens kiküldésére. A kontingens a hivatkozott ENSZ határozat alapján felállított ISAF erők keretében, egy többnemzetiségű (német-holland) dandár részeként a német hadszíntéri kórház keretein belül tevékenykedne.

A rendelkezésünkre álló adatok és információk alapján a csoport fő feladata a helyszínen felmerülő egészségügyi feladatok ellátásában történő közreműködés, így különösen a műveleti területen működő stacioner vagy mobil katonai kórház személyi állománya megerősítéseként az afganisztáni nemzetközi katonai erők egészségügyi biztosítása, valamint polgári sérültek, betegek szakorvosi és orvosi ellátása, gyógykezelése.

A kiküldésre tervezett kontingens legfeljebb 50 fő, orvosokból, egyéb szaktisztekből (tisztek), valamint asszisztensekből (tiszthelyettesek) állna. A csoport tevékenysége legfeljebb 6 hónapig tart. A 6 hónapos időszak leteltével a feladatokat más nemzet katonái veszik át.

Az egészségügyi kontingens eszközei és felszerelése igazodik a feladathoz illetve a térség ellátási, éghajlati viszonyaihoz. A hivatásos és szerződéses katonákból álló kontingensbe történő jelentkezés önkéntes alapon történne. A kontingens tagjai egyéni fegyverekkel és védőfelszereléssel rendelkeznének. A kijelölt állomány felkészítéséhez szükséges idő 15-20 nap.

Az ISAF erők magyarországi átvonulásait lehetővé tevő 2332/2002. (XI. 7.) Korm. határozaton túl önálló, az ISAF tevékenységgel kapcsolatos általános országgyűlési határozat eddig nem született. Tekintettel arra, hogy az Alkotmány 19. § (3) bekezdésének j) pontja szerint az Országgyűlés dönt - egyebek mellett - a fegyveres erők békefenntartásban való részvételéről, külföldi hadműveleti területen végzett humanitárius tevékenységéről, valamint a fegyveres erők külföldi állomásozásáról, a magyar alegység kiküldéséhez az Országgyűlés előzetes hozzájárulása szükséges.

A jogi alapok között a honvédelmi törvény 22. §-ának (1) bekezdése i) pontja a fegyveres erők feladatai között kifejezetten nevesíti a humanitárius segítségnyújtásban való részvételt.

Indokolt, hogy a szokásos gyakorlatnak megfelelően a Kormány az országgyűlési határozat alapján megtett intézkedéseiről, illetve a kontingens tevékenységéről az Országgyűlés Külügyi Bizottságát és Honvédelmi Bizottságát rendszeresen tájékoztassa, ennek megfelelő a határozat tervezet 2. pontja.