MAGYAR KÖZTÁRSASÁG
KORMÁNYA

H/1811.
számú
ORSZÁGGYŰLÉSI
HATÁROZATI JAVASLAT

a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelem keretében külföldi fegyveres erők magyarországi kiképzéseinek engedélyezéséről

Előadó: Juhász Ferenc
honvédelmi miniszter

Budapest, 2002. december


Az Országgyűlés
....../2002. (.......) OGY
határozata
a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelem keretében külföldi fegyveres erők magyarországi kiképzéseinek engedélyezéséről

Az Országgyűlés - a nemzetközi terrorizmussal szembeni következetes és hatékony fellépés támogatása érdekében, az Amerikai Egyesült Államok Kormánya felkérésére - a Kormány javaslatára:

1. hozzájárulását adja ahhoz, hogy a Magyar Köztársaság területén egy esetleges Irak elleni katonai művelet során az ott bevetésre kerülő - túlnyomó részt az Amerikai Egyesült Államokban és Európában élő - arab származású, de az Egyesült Államok Fegyveres Erőinek állományába tartozó személyeket kiképezzenek, valamint a kiképzésben részt vevő külföldi fegyveres erők Magyarország határait átlépjék, légterén átrepüljenek, az ország légterét, kijelölt repülőtereit, ezek kiszolgáló objektumait és repülésirányító berendezéseit, valamint az ezen erők felkészítéséhez szükséges vezetési és logisztikai támogatást az illetékes magyar hatóságokkal együttműködve, a művelet céljaira igénybe vehessék. A kiképzések során a Magyar Köztársaság területén a külföldi fegyveres erők egyidejűleg legfeljebb 5000 tagja tartózkodhat. A jelen engedély alapján a kiképzésekre 2003. december 31-ig kerülhet sor.

Az Országgyűlés hozzájárulását azzal a feltétellel adja meg, hogy a Magyar Köztársaság területén kiképzett külföldi fegyveres erőket a Magyar Köztársaság területéről kiinduló alkalmazásra, közvetlen hadműveletek végzésére nem vethetik be.

2. tudomásul veszi, hogy a műveletben részt vevő erők jogállása tekintetében az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének tagállamai közötti, fegyveres erőik jogállásáról szóló Megállapodás (NATO SOFA), valamint a Magyar Köztársaság Kormánya és az Egyesült Államok Kormánya közötti, az Egyesült Államok fegyveres erőinek a Magyar Köztársaság területén történő tevékenységéről szóló Megállapodás rendelkezései kerülnek alkalmazásra;

3. felhívja a Kormányt, hogy a határozat alapján a szükséges intézkedéseket haladéktalanul tegye meg, intézkedéseiről, illetve a kiképzések végrehajtásáról az Országgyűlés Külügyi Bizottságát és Honvédelmi Bizottságát rendszeresen tájékoztassa.

4. Ez a határozat az elfogadása napján lép hatályba.

INDOKOLÁS

Az Amerikai Egyesült Államok Kormánya a terrorizmus elleni harc keretében azzal a kéréssel fordult a Magyar Köztársaság Kormányához, hogy egy esetleges Irak elleni katonai művelet során az ott bevetésre kerülő - túlnyomó részt az Amerikai Egyesült Államokban és Európában élő - arab származású, de az Egyesült Államok Fegyveres Erőinek állományába tartozó személyek Magyarországon részesüljenek kiképzésben.

Az Amerikai Egyesült Államok Kormánya legfeljebb 3000 fő két ütemben történő kiképzését kéri, ütemenként maximum 90 napos időtartamra 2003. december 31-ig. Emellett a kiképzést végrehajtó állomány összlétszáma további legfeljebb 1500 fő.

A kiképzés döntően elméleti felkészítésből áll, melynek keretében a kiképzendő állomány katona-civil kapcsolatok, tolmács, valamint katonai rendőri ismereteket sajátít el.

Gyakorlati kiképzésük legfeljebb a kézi lőfegyverek biztonságos használatának elsajátítására korlátozódik.

Elhelyezésükre Taszáron, az ott állomásozó Amerikai Fegyveres Erők bázisán, az általuk telepített barakk táborban kerülne sor.

Ellátásuk az Amerikai Fegyveres Erők ellátórendszerében valósul meg, azaz a Magyar Köztársaság terhére anyagi hozzájárulást nem keletkeztet.

A kiképzendő állomány első csoportja a tervek szerint 2003. januárjában érkezne.

A Magyar Köztársaságnak az Amerikai Egyesült Államokat ért terrortámadást követő kül- és biztonságpolitikai lépéseiről szóló 62/2001. (IX. 25.) OGY határozat (a továbbiakban: Határozat) 3. pontjában az Országgyűlés felkérte a Kormányt, hogy "támogassa szövetségeseinek és a nemzetközi közösség államainak, szervezeteinek minden erőfeszítését, amelynek célja a nemzetközi terrorizmussal szembeni következetes és hatékony fellépés." A Kormány ezen felkérés szellemével összhangban pozitívan fogadta az Amerikai Egyesült Államok fentiekben részletezett kiképzéseinek Magyarországi végrehajtásával kapcsolatos kérését.

A szóban forgó kiképzések közjogi engedélyezése nem tartozik az Alkotmány 19. § (3) bekezdés j) pontja alá, hanem a határátlépéssel járó csapatmozgások engedélyezésének kormányzati feladatairól szóló 190/2000. (XI. 14.) Korm. rendelet alapján az a Kormány hatásköre. Ennek ellenére a kérés jelentőségére, valamint politikai súlyára tekintettel, illetve a Magyar Köztársaságnak a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelemben való részvételre vonatkozó szándékának legmagasabb szintű deklarálása érdekében szükséges az Országgyűlés előzetes hozzájárulását kérni e konkrét igény teljesítése tekintetében.

Figyelemmel arra, hogy jelen esetben nem az Alkotmány 19. § (3) bekezdés j) pontja szerinti kérdéssel kapcsolatos határozatról van szó, nem áll fenn a 19. § (4) bekezdés szerinti "kis" kétharmados döntési kötelezettség, az Országgyűlés határozatát egyszerű többséggel hozza meg.

A Magyar Köztársaság a kérés teljesíthetőségével kapcsolatban egyedüli feltételként szabja, hogy a Magyarországon kiképzésre kerülő személyi állomány közvetlenül a Magyar Köztársaság területéről kiinduló, műveleti területen végrehajtandó alkalmazási célú tevékenységre nem vethető be.