ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ

H/1813/15.

Kapcsolódó módosító javaslat

Dr. Szili Katalin Asszonynak,

Az Országgyűlés Elnökének

Budapest

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 102. § (1) bekezdése alapján az Egészség Évtizedének Johan Béla Nemzeti Programjáról szóló H/1813. számú országgyűlési határozati javaslathoz - csatlakozva a T/1813/8. számú módosító javaslathoz:

kapcsolódó módosító javaslatot

terjesztek elő:

Az országgyűlési határozati javaslat Nemzeti Környezet-Egészségügyi Akcióprogram fejezete - Programok részletes bemutatása melléklet részen belül - az alábbi új bekezdéssel egészül ki

Nemzeti Környezet-Egészségügyi Akcióprogram

Indokolás

A hiánybetegségek kialakulásában az egyoldalú táplálkozáson túl a táplálékok eredeti összetétele is meghatározó. E tápanyagok és mikroelemek hiányát sokszor csak hosszú idő - esetleg évtizedek - alatt kialakuló betegségek jelzik. A helyzet megismerése csak objektív mérésekkel, javítása célzott megelőző vagy gyógyító tevékenységgel, és a lakosság hiteles tájékoztatásával remélhető.

Nem csak az ivóvízről, hanem az élelmiszertermelésbe vont mezőgazdasági területekről is szükséges a megfelelő információkról rendelkezni.

Napjainkban az egyes mikroelemek és táplálék kiegészítők fogyasztása különösen a fiataloknál nagy mértékűvé vált. Holott megfelelő élelmiszerfogyasztással, adott területre jellemző mikroelem és tápanyaghiányok ismeretében hagyományos élelmiszerekkel is biztosítható a szükséges minősége és mennyisége az elfogyasztott élelmiszereknek.

Budapest, 2003. március 17.

Herczog Edit
Országgyűlési képviselő
(MSZP)