Az Országgyűlés Egészségügyi bizottsága

H/1813/16.

Bizottsági módosító javaslat!

Dr. Szili Katalin asszonynak,

az Országgyűlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

Az Egészség Évtizedének Johan Béla Nemzeti Programjáról szóló H/1813. számú országgyűlési határozati javaslathoz a Házszabály 102. §-a (1) bekezdésében foglaltaknak megfelelően


bizottsági módosító javaslatot

terjesztek elő.

A határozati javaslat mellékletének 7. oldalán az "Egészséget támogató társadalmi környezet kialakítása" cím alatt lévő szövege a következők szerint változik:

Az egészséget a mindennapi élet[ben őrződik meg] alakítja. Az egészség[es]tudatos magatartás kialakulásának [választás] intézményes kereteit a család lakóhelye, a helyi közösség, a munkahely, az iskola és az egyéb társadalmi intézmények alkotják. [Mindezek alkalmas színterei az egészség fejlesztésének.]

Az elmúlt évtizedek nemzetközi tapasztalatai azt mutatják, hogy a mindennapi élet meglévő intézményeire építő egészség[fejlesztési]megőrzési stratégia hatékony és sikeres lehet.

Az ilyen megközelítés

Az egészséges élet színtereinek programjait [szerinti népegészségügyi megközelítést] jól kiegészíti az életciklusok szerinti gondolkodás. [Az erre alapozó stratégia az életesemények, az egészségkockázat és az egészség meghatározóinak bonyolult összefüggéseiből indul ki.]

Különös jelentősége van az egészséges életkezdetnek, a gyermekek és az ifjúság egészségfejlesztésének. Az egészséges életre való felkészítés beruházás a jövőbe, és hosszú távon egy, a mainál sokkal egészségesebb Magyarország ígérete. A gyermekek, az ifjúság körében a legjobbak a kedvező változás esélyei, ez hatással lehet a család egészére.

[Fő c] Célunk, hogy minden felnövekvő generáció számára már a fogantatástól kezdve biztosított legyen az egészséges fejlődés lehetősége, továbbá, hogy az oktatási intézmények az egészségfejlesztés alapvető színtereivé váljanak.

[A legfontosabb cselekvési irányokhoz tartozik] Javítjuk a családtervezési szolgáltatások színvonalá[nak javítása]t a meglévő intézményrendszer hatékonyságának növelésével."

Indokolás

A szöveg nyelvi pontosítása szükséges.

Budapest, 2003. március 19.

Dr. Vojnik Mária