Az Országgyűlés Egészségügyi bizottsága

H/1813/24.

Bizottsági módosító javaslat!

Dr. Szili Katalin asszonynak,

az Országgyűlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

Az Egészség Évtizedének Johan Béla Nemzeti Programjáról szóló H/1813. számú országgyűlési határozati javaslathoz a Házszabály 102. §-a (1) bekezdésében foglaltaknak megfelelően

bizottsági módosító javaslatot

terjesztek elő.

A határozati javaslat mellékletének "A programok részletes bemutatása" részében az 57. oldal szövege a következők szerint változik:

daganatos halálozást valóban csökkenteni tudjuk, meg kell ismerni azokat az adatokat, amelyeket a halálozási statisztika és a 2001-ben már megbízhatóan működő Nemzeti Rákregiszter rendelkezésünkre bocsátott.

[Hazánk a mortalitási statisztikában férfiaknál az első, míg nőknél a második helyet foglalja el. Utóbbiak esetében alig szorulunk Dánia mögé, mindkét esetben jóval meghaladva az európai átlagot. Legrosszabb a helyzet a női vastag- és végbélrák, valamint mindkét nemnél az ajak- szájüregi rákok esetében, mivel ezen területeken mind a mortalitás, mind az incidencia listavezetői vagyunk. A férfi vastag- és végbélráknál "csak" a 2. helyen állunk. A többi említett lokalizációnál valamivel jobb a helyzet.

Magyarországon a szájüregi rákos megbetegedések miatti halálozás 1960-1993 között ötszörösére emelkedett, ugyanakkor az összes daganat miatti halálozás csak a duplájára nőtt. A fejlődő diagnosztikai és terápiás lehetőségek ellenére az elmúlt 40 évben nem sikerült lényeges javulást elérni a nagyon kedvezőtlen (30-50%) 5 éves túlélésben. Ennek legfőbb oka az, hogy a daganatok többnyire előrehaladott állapotban kerülnek felismerésre annak ellenére, hogy ez a daganat elvileg ideális célpont a szűrőprogramok számára, hiszen jól meghatározható veszélyeztetett populációban jelentkezik: alkoholista, dohányos, elhanyagolt fogazatú férfiak, egyszerű eszközökkel: megtekintés, tapintás diagnosztizálható, kialakulásának veszélyére rákmegelőző állapot is felhívhatja a figyelmet. Mégsem sikerült eddig eredményes szűrést megvalósítani sem a fejlődő, sem a fejlett országokban.

Hazánk, ami a prosztatarák okozta halálozást illeti 2001-ben Európában a 13. helyet foglalja el. Ugyanezen ráknak az előfordulása szerint Európában a 15. helyen állunk. 2001-ben a Nemzeti Rákregiszter adatai alapján 2304 új prosztata tumoros beteget fedeztek fel. Ez azt jelenti, hogy a férfiak esetében a tüdő, a vastag és végbél-, a bőr, az ajak- szájüregi daganatok között az 5. helyet foglalja el. ]

A daganatos megbetegedések okozta társadalmi teher elsősorban a daganatok kialakulásának megelőzésével és korai észlelésükkel csökkenthető. Ennek értelmében a program vezérfonala a megelőzésre összpontosító szemlélet gyakorlati megvalósítása. [A daganatok kialakulása ugyanis megelőzhető a daganatok felkutatásával, szűrésével. A megelőzéshez hozzájárul a korszerű graduális és posztgraduális képzés és a daganatok megelőzhetőségének társadalmi tudatosítása. A daganatos megbetegedések számának eredményes csökkentésének előfeltétele a daganatos ellátó rendszer korszerűsítése, átalakítása, amely az Egészség Évtizedének Nemzeti Programján belül kerülhet megvalósításra.]

Megvalósítás stratégiai irányai

FELADATOK

SZÜKSÉGES AKCIÓK

Onkológiai éberség az alapellátásban

Kötelező háziorvosi irányelv és vizsgálati protokoll bevezetése daganatgyanús állapotok fizikai módszerekkel történő átvizsgálására. Rákelőző állapotok felismerésének oktatása."

Indokolás

A módosítás szakmai szövegpontosítást, illetve kiegészítést javasol.

Budapest, 2003. március 19.

Dr. Vojnik Mária